Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Slovák Vladimír obúva najlepších horolezcov sveta: Topánky si u neho objednal aj Bear Grylls!

Tieto topánky nemáte šancu zodrať! Šikovný majster spod Tatier udržiava pri živote tradičné remeslo. Vladimír Makara (49) z Huncoviec (okr. Kežmarok) je verný ručnej výrobe turistickej i poľovníckej obuvi. Jeho kvalitné výrobky nakupujú zákazníci z celého sveta a nevedia si ich vynachváliť. Pochodili v nich slovenské štíty aj majestátne Himaláje a bežnému turistovi vydržia celý život. Pedantný šuster Novému Času otvoril dvere do svojej dielne.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Vladimír Makara (49) kedysi pracoval ako obchodný zástupca vo firme Podtatran, ktorá sa venovala práve výrobe ručne šitej obuvi. „Tam to však išlo dolu vodou, tak som si pred 15 rokmi povedal, že to skúsim sám. Bola to totiž moja veľká srdcovka,“ spomína zručný muž. Neodradilo ho ani to, že s vlastnou výrobou obuvi najskôr nemal žiadne skúsenosti. „Mal som však šťastie, že sa mi podarilo nájsť starého majstra pána Stromka, ktorý ma zasvätil do ručného šitia a venoval mi nejaké nástroje. Keď som sa do toho pustil, zákazky začali pribúdať a dnes už pracujem s dvomi kolegyňami,“ vysvetľuje šikovný majster.

Zaujali aj Beara Gryllsa

 

Obuvník Vladimír si na svojej práci dáva poriadne záležať. Topánky nepustí z ruky, kým nesedí každý švík, a svoje dielo do detailov prepracuje, aby bol zákazník maximálne spokojný. Ručne šitá obuv totiž nie je najlacnejšia. „Jeden pár stojí od 200 do 300 €, ale treba vedieť, že tretina ceny je vždy materiál a jeden pár sa ručne vyrába až tri dni,“ poznamenal majster, ktorého obuv nosia nielen zákazníci zo Slovenska, ale napríklad aj himalájski šerpovia, ktorí sprevádzajú horolezcov v Nepále. „Ozval sa mi dokonca aj dobrodruh Bear Grylls, ktorý je hviezdou programov o prežití v divočine. Zatiaľ sme sa konkrétne nedohodli, čo presne by si chcel objednať, má mi to ešte upresniť,“ prezradil Makara.

Materiál zháňa po celom Slovensku

Vladimír však nepracuje len za strojom. Keď práve nešije topánky na mieru, obieha celé Slovensko, aby zabezpečil čo najkvalitnejšie materiály. „Výber je veľmi dôležitý. Snažím sa na výrobu používať to najkvalitnejšie, čo sa dá na trhu pozháňať. Je to väčšinou hovädzia koža, ale musí byť z býkov. Kravská koža je riedka. Životnosť ťažko posúdiť. Obyčajnému turistovi topánky vydržia celý život, lesný robotník ich zničí rýchlejšie. Ponúkam však aj servis a poškodené topánky opravujem,“ prezrádza zákulisie svojho podnikania s tým, že v jeho prípade rozhodne neplatí príslovie, že deti obuvníka chodia bosé. „To sa mňa netýka. Sám som si vyrobil niekoľko topánok a obul som aj celú svoju rodinu," smeje sa majster.

 

Ako vzniká legendárna obuv

Vladimír Makara, obuvník

- Ušitie páru topánok trvá približne tri dni a je rozdelené na etapy. Najprv sa vykroja jednotlivé diely modelu, ušije sa z nich zvršok, pripraví kopýtko pre konkrétneho zákazníka. Potom sa zvršok pomaly naťahuje a formuje na kopyto. Následne sa prišíva podrážka. Niekoľko vrstiev sa trikrát prešije navoskovanými ľanovými niťami. Na záver sa to celé obrusuje, oklincuje, skrátka finišuje.

 

Kto je Bear Grylls (43)

Otvoriť galériu

Grylls je britský dobrodruh, spisovateľ, televízna osobnosť a bývalý vojak. Po škole vstúpil najskôr do indickej, potom do britskej Teritoriálnej armády. Preslávil sa účinkovaním v televíznom seriáli Človek proti divočine, kde demonštroval, ako prežiť odkázaný sám na seba mimo civilizácie. Už ako 23-ročný sa zaradil medzi najmladších Britov, ktorí vystúpili na Mount Everest a v júli 2009 sa vo veku 35 rokov stal najmladším hlavným náčelníkom skautov v Spojenom kráľovstve.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!