Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2018 00:00 | Správy
Špeciálny projekt

Dievčatku s jahodovou bradou musia opakovane lámať kosti

Belinda a Shane Honessovci z austrálskeho Baldivis netušili, čo je ich dcérke dlhých 15 mesiacov. Rozkošné dievčatko malo od narodenia drobnučkú bradu. Všetci si mysleli, že je to prirodzené. No zatiaľ čo zvyšok jej tela rástol, dolná čeľusť viditeľne zaostávala.

Heidi-Mary má dnes dva roky a už musela bojovať o svoj krehký život. Rodičia si všimli, že zaostávajúca dolná čeľusť jej robí ťažkosti pri prehĺtaní slín, nápojov a jedla. Navštívili množstvo odborníkov, no veci sa dali do pohybu až vtedy, keď začala mať problémy s dýchaním. V čase, keď sa jej rovesníci rozbehli do sveta s prvými slovami na perách, malá Heidi sa takmer zadusila. Ako informoval portál www.zriedkavechoroby.sk, lekári v nemocnici v Sydney jej museli urobiť tracheotómiu, čiže otvor do dýchacej trubice na krku a sondu do žalúdka, prostredníctvom ktorej prijímala potravu.

Diagnóza rodičov šokovala. Išlo o mikrognatizmus, čiže zmenšenú dolnú čeľusť, ktorá sa prejavuje najmä v bradovej oblasti. V odbornej literatúre má aj prezývku „jahodová brada“, no to, čo so sebou obnáša táto zriedkavá choroba, predstavuje výzvu a boj pre celú rodinu. Jediná pomoc spočíva v chirurgickej liečbe.

Otvoriť galériu

Mikrognatizmus vzniká ako následok úrazu, zápalového či nádorového procesu v období vnútromaternicového vývinu dolnej čeľuste. Okrem toho je aj sprievodným znakom niektorých genetických ochorení. Heidi-Mary absolvovala prvú operáciu v auguste, tesne pred oslavou svojich druhých narodenín. Trvala šesť hodín a chirurgovia jej dolnú čeľusť zlomili na tri časti. Do kostí jej vložili kovové klince a skrutky, ktoré jej pripevnili kovovým rámom o hlavičku. Počas troch týždňov od operácie jej rodičia skrutky posúvali o 0,5 mm dvakrát denne pomocou špeciálneho skrutkovača, čím pomáhali kostiam rásť.

Vďaka tomu sa Heidi dokáže najesť sama, no rozsah pohybu jej sánky je značne obmedzený. Svaly a koža sú príliš napnuté. „Napriek všetkému, čo absolvovala, ju nič nezlomí, stále sa usmieva,“ teší sa mama Belinda. Malá bojovníčka onedlho podstúpi ďalšiu operáciu zameranú na vloženie chrupaviek z rebier do čeľuste a uvoľnenie lícnych svalov. Dievčatko však čakajú početné operácie s opakovaním procesu lámania kostí a ich predlžovania. Do roka by sa malo zbaviť aj otvoru v krku, prostredníctvom ktorého dýcha.

Otvoriť galériu

Heidi-Mary je jediné dieťa s mikrognatizmom v Austrálii. Je smutné, že diagnóza je tak zriedkavá, že doteraz nie je v zozname chorôb, ktorý by Honessovcov oprávnil na vznik nároku na sociálne dávky. Rodina sa tak ocitla na okraji chudoby, no vďaka osvete sa tento stav snaží zmeniť. Mama Belinda je hrdá najmä na fakt, že vedci z University of Sydney prišli vďaka jej dcére na metódu, ktorá im mikrognatizmus pomôže diagnostikovať už počas vnútromaternicového vývinu. Skúmali 300 tehotných žien a stanovili parametre, ktoré má vykazovať tvár dieťaťa vrátane uhlu brady u 18-týždňového plodu. „Včasná diagnostika ušetrí rodičom množstvo stresu a obáv, pričom pokiaľ sa o nej bude vedieť už od narodenia dieťaťa, neohrozí ho choroba na živote,“ dodáva mama.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: V SPOLUPRÁCI S OBČIANSKYM ZDRUŽENÍM ZRIEDKAVÉ CHOR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?