pondelok 24. 9.
Ľuboš, Ľubor
11°C  Dážď  |  Bratislava
24.01.2018, 11:48 | Správy | Domáce správy

Študenti poslali premiérovi otvorený list: Fico im dal sľub, na toto však čakali márne!

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) poslala premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) otvorený list, v ktorom mu pripomína jeho sľub v otázke riešenia financovania a rekonštrukcie vysokoškolských internátov a dotácií bývania mladých ľudí.

Doplnila, že išlo o spoločnú dohodu medzi študentmi, rektormi vysokých škôl a premiérom. TASR o tom informovala Michaela Miženková zo Študentskej rady vysokých škôl.

"Od obdobia prísľubov a dohôd z decembra 2015 už prešli viac ako dva roky, a počas tohto obdobia sme nezaznamenali žiadnu aktivitu, ktorá by nasvedčovala plneniu vyššie uvedených sľubov. Nedostali sme žiadnu relevantnú odpoveď ani z rezortov, ktoré sú za plnenie sľubu zodpovedné," uviedol predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász. Podľa neho si vysokoškolskí študenti zaslúžia vedieť, kedy a či bude sľub splnený, i preto žiadajú premiéra o stretnutie.

Podľa stanoviska strany Smer-SD, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR, Smer-SD počas minulého volebného obdobia do bodky naplnil dva sociálne balíčky. "Opatrenie týkajúce sa rekonštrukcií internátov bolo súčasťou tretieho balíčka, ktorý mal byť realizovaný po parlamentných voľbách. Tie však rozhodli, že na Slovensku vznikla koaličná vláda, pričom rezort školstva už nepatrí pod gesciu strany Smer-SD. Tá má napriek tomu záujem situáciu riešiť, ale možné to je len po dohode s koaličnými partnermi," informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Sľub premiéra pripomenuli začiatkom januára aj predstavitelia Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska. Tí mu odovzdali faktúru, ktorej predmetom boli dve položky, a to obnova vysokoškolských internátov vo výške 50 miliónov eur bez DPH a nájomné byty pre mladých vo výške 90 miliónov eur bez DPH. "Nie je možné, aby mladí ľudia, ktorí prišli študovať do Bratislavy alebo do iných miest, žili v katastrofálnych podmienkach," uviedol vtedy podpredseda pre regionálne vzťahy Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Miroslav Dragun. Mladých ľudí podľa neho trápia stavy izieb, podlahy, postele, ale najmä sociálne zariadenia. Lovász pripomenul, že otázkam v oblasti kvality internátov sa nevenoval žiadny vládny program od roku 1989. "Z toho dôvodu je v súčasnosti až 90 percent všetkých ubytovacích zariadení v najhoršej, C kategórii," poznamenal Lovász.

Na zlý stav ubytovacích zariadení vysokoškolákov poukázala aj strana SaS. "Mnohé internáty na Slovensku pripomínajú zvonku i zvnútra košické sídlisko Luník IX," tvrdí strana. Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že obnova internátov do civilizovaného stavu je súčasťou ich reforiem vzdelávania.

Ministerstvo školstva predložilo požiadavku na zvýšenie rozpočtu na rekonštrukciu vysokoškolských internátov na tento rok, a to na 20 miliónov, avšak nebola schválená. Ako informoval rezort školstva, zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl sa s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinou Lubyovou (nominantka SNS) stretli a prebrali aj túto problematiku.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Komentáre TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Róbert Fico
Grafy: Aký majú vek, vzdelanie a prácu voliči Smeru Aktuality.sk
Rýchle správy
23.9. 20:18
Komentár Ľubomíra Jaška: Ako sa z opozičného lídra za minútu stal sociálny netvor Aktuality.sk
Opozičný líder v priamej konfrontácii s Robertom Ficom zostal verný „svojim“ stravovacím témam. Stihol Smeru vytknúť akurát školské obedy zadarmo a nedostatok čerstvých rožkov počas štátnych sviatkov. S týmto náhradníkom sa zlom v slovenskej politike konať nebude.
23.9. 19:8
Popularita francúzskeho prezidenta znova klesla Aktuality.sk
Popularita Emmanuela Macrona klesla o päť percent.
23.9. 17:30
Bugár pripustil vstup Mosta do ďalšej Ficovej vlády Aktuality.sk
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár pripustil, že by opäť vstúpil do vlády, ktorú by viedol šéf Smeru-SD Robert Fico.
Arnold so synom
Do Mníchova zavítali masy ľudí, medzi nimi aj Schwarzenegger: Terminátor oslavoval na Oktoberfeste
2018 - Spevácka
O 19 rokov mladší zajačik Peter prehovoril o romániku so speváčkou Knechtovou: Veľké odhalenie!
Herečka
Valí sa to na ňu z každej strany: Trpké priznanie moderátorky Garajovej Schramekovej
Ihly v jahodách
Ďalšie útoky: Ihly v jahodách už aj na Novom Zélande
22.9.2018, 14.30
Rozfúkaný nástup jesene: Z plaviek sme prešli rovno do bundy, ochladí sa ešte viac!
Riaditeľ tejto
Riaditeľ základnej školy v Rudňanoch: Nafúkal dve promile, potom ľutoval
Loď Aquarius
Panama zrušila registráciu záchranárskej lodi Aquarius 2: Čo im teraz hrozí?
(ilustračné foto).
Lekári pri chlapčekovi poriadne pochybili: Zle vykonaná obriezka ich bude stáť milióny
Bratislavu
Do Česka dorazil studený front spojený s prudkým vetrom: Na tratiach ležia stromy a vypadáva elektrina