nedeľa 24. 6.
Ján
14°C  Polooblačno  |  Bratislava
24.01.2018, 11:48 | Správy | Domáce správy

Študenti poslali premiérovi otvorený list: Fico im dal sľub, na toto však čakali márne!

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) poslala premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) otvorený list, v ktorom mu pripomína jeho sľub v otázke riešenia financovania a rekonštrukcie vysokoškolských internátov a dotácií bývania mladých ľudí.

Doplnila, že išlo o spoločnú dohodu medzi študentmi, rektormi vysokých škôl a premiérom. TASR o tom informovala Michaela Miženková zo Študentskej rady vysokých škôl.

"Od obdobia prísľubov a dohôd z decembra 2015 už prešli viac ako dva roky, a počas tohto obdobia sme nezaznamenali žiadnu aktivitu, ktorá by nasvedčovala plneniu vyššie uvedených sľubov. Nedostali sme žiadnu relevantnú odpoveď ani z rezortov, ktoré sú za plnenie sľubu zodpovedné," uviedol predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász. Podľa neho si vysokoškolskí študenti zaslúžia vedieť, kedy a či bude sľub splnený, i preto žiadajú premiéra o stretnutie.

Podľa stanoviska strany Smer-SD, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR, Smer-SD počas minulého volebného obdobia do bodky naplnil dva sociálne balíčky. "Opatrenie týkajúce sa rekonštrukcií internátov bolo súčasťou tretieho balíčka, ktorý mal byť realizovaný po parlamentných voľbách. Tie však rozhodli, že na Slovensku vznikla koaličná vláda, pričom rezort školstva už nepatrí pod gesciu strany Smer-SD. Tá má napriek tomu záujem situáciu riešiť, ale možné to je len po dohode s koaličnými partnermi," informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Sľub premiéra pripomenuli začiatkom januára aj predstavitelia Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska. Tí mu odovzdali faktúru, ktorej predmetom boli dve položky, a to obnova vysokoškolských internátov vo výške 50 miliónov eur bez DPH a nájomné byty pre mladých vo výške 90 miliónov eur bez DPH. "Nie je možné, aby mladí ľudia, ktorí prišli študovať do Bratislavy alebo do iných miest, žili v katastrofálnych podmienkach," uviedol vtedy podpredseda pre regionálne vzťahy Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Miroslav Dragun. Mladých ľudí podľa neho trápia stavy izieb, podlahy, postele, ale najmä sociálne zariadenia. Lovász pripomenul, že otázkam v oblasti kvality internátov sa nevenoval žiadny vládny program od roku 1989. "Z toho dôvodu je v súčasnosti až 90 percent všetkých ubytovacích zariadení v najhoršej, C kategórii," poznamenal Lovász.

Na zlý stav ubytovacích zariadení vysokoškolákov poukázala aj strana SaS. "Mnohé internáty na Slovensku pripomínajú zvonku i zvnútra košické sídlisko Luník IX," tvrdí strana. Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že obnova internátov do civilizovaného stavu je súčasťou ich reforiem vzdelávania.

Ministerstvo školstva predložilo požiadavku na zvýšenie rozpočtu na rekonštrukciu vysokoškolských internátov na tento rok, a to na 20 miliónov, avšak nebola schválená. Ako informoval rezort školstva, zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl sa s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinou Lubyovou (nominantka SNS) stretli a prebrali aj túto problematiku.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Život TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Pavol Rusko
Kočner a Rusko sú na slobode, sudca ich do väzby nevzal Aktuality.sk
Rýchle správy
00:02
Jozef Roth: Keď partizáni začali vyčíňať, ušli sme ako dnes utečenci z Afganistanu Aktuality.sk
„Vojna k ničomu dobrému nevedie, len k utrpeniu a doplatí na ňu každý. Boh nás od nej ochraňuj!“ hovorí pamätník Jozef Roth.
23.6. 22:32
Kočner a Rusko sú na slobode, sudca ich do väzby nevzal Aktuality.sk
Po hodinách strávených na súde si Pavol Rusko a Marián Kočner vypočuli svoj verdikt.
23.6. 21:16
Na druhé výročie referenda o brexite demonštrovali v desaťtisíce ľudí Aktuality.sk
Organizátor pochodu k budove britského parlamentu, ktorým bola kampaň "Hlas ľudu".
Na snímke vpravo
Absolútne neuveriteľný záver: Nemcov spasil v 95. minúte Kroos!
Dvaja pasažieri mali sexistické narážky na pilotku lietadla: Jej reakcia vás dostane
Slovenský tenista
Tenista Kovalík sa zapísal do histórie: Najkrajší triumf!
Vodca
Taliban už nie je bez šéfa: Členovia organizácie si zvolili nového vodcu!
Chlapček Lucas sa
Čerstvý otecko sa tešil z bábätka: Stačila jedna fatálna chyba a jeho synček sa už neprebudil
Na snímke
Sagan po roku otvorene o krivde z Tour de France: Peťo všetkým posiela jasný odkaz!
Pink lunch box
Matka zverejnila obsah dcérinho obedového balíčka: Ľudia ju obvinili, že dievča necháva hladovať
Dvojici to spolu
Adam Nemec strelil životný gól: Náš reprezentant si vzal krásnu missku!
Rakúsky kancelár
Nekompromisný rakúsky kancelár: Ak sa to stane, Taliansko má problém!
Na snímke kapitán
Kovaľčuk po piatich rokoch končí v KHL: Ruský hokejista ešte skúsi získať Stanley Cup!
Dievčaťu šlo
Dievča uhryzol smrteľne jedovatý had, mladík s ňou uháňal do nemocnice: Veta policajta ho totálne dorazila
Najväčšie
Najväčšie svadobné prekvapenie: Spoznáte tohto známeho komika?