Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2018 13:21 | Správy | Zahraničné správy

Európa v zajatí smrtiacej víchrice: Kolabujúca doprava, nehody a ľudia bez elektriny!

Amsterdamské letisko Schiphol vo štvrtok pred poludním zrušilo kvôli víchrici všetky lety. Prudký vietor narušil prevádzku aj na niektorých holandských diaľniciach. V Severnom Porýní-Vestfálsku v Nemecku sa kvôli veternej búrke zastavila železničná doprava.

Najmenej dvaja ľudia prišli vo štvrtok o život v Holandsku pri vyčíňaní silnej víchrice, ktorá zasiahla aj iné časti Európy.

Holandská meteorologická služba KNMI vyhlásila pre veľké časti holandského územia najvyšší, červený stupeň nebezpečenstva. Orkán dosiahol v nárazoch rýchlosť až 140 kilometrov za hodinu, strháva strechy a láme stromy. "Kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam bola až do odvolaním zrušená všetka letecká doprava," oznámilo letisko Schiphol. Bolo tak zrušené najmenej 260 letov.

Už skoro ráno spôsobil silný vietor podľa agentúry DPA značné problémy v cestnej doprave v Holandsku. Niekoľko kamiónov sa v silných nárazoch vetra prevrátilo a zablokovalo diaľnice.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

V susednom Belgicku uzavreli pre silný vietor prístav Gent a v častiach Bruselu nepremávali električky. Jedna žena zahynula, keď jej na auto v Bruseli spadol strom.

 

Pred víchricami varovali aj úrady v nemeckom Severnom Porýní-Vestfálsku, kde bola do odvolania zastavená železničná doprava, a to ako diaľková, tak regionálna. Spoločnosť Deutsche Bahn oznámila, že na severe Nemecka nariadila zníženie rýchlosti vlakov.

Čiastočne bola uzavretá doprava aj v okolí kolínskej katedrály svätého Petra kvôli nebezpečenstvu pádu kamenia, informoval podľa DPA hovorca kolínskej radnice.

V častiach Rakúska platí aj naďalej varovanie pred možným pádom lavín a prevádzka bola na niektorých železničných tratiach pre istotu uzavretý. Podľa oznámenia Rakúskych železníc (ÖBB) sa to dotklo aj železničného spojenia medzi Rakúskom a Švajčiarskom.

V Rumunsku v dôsledku víchrice a silného vetra uzavreli desiatky škôl a niekoľko hlavných ciest a prístavov. Tisíce ľudí sa ocitli bez elektriny. Ministerka vnútra Carmen Danová uviedla, že výpadok elektriny zasiahol približne 32.000 ľudí v 13 okresoch.

V Taliansku zaznamenali vietor až s rýchlosťou do 200 kilometrov za hodinu, ktorý narušil železničnú, cestnú a trajektovú dopravu. V Kalábrii hlásili úmrtie muža, ktorý vyliezol v Crotone na strechu bratovho domu a z neho po náraze vetra spadol.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch