Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2018 06:55 | Správy | Politika

Bývalý riaditeľ Rybníček sa poriadne obul do šéfa SNS: Danko zničí RTVS

Zdvihlo ich zo stoličky. Šéfovia najväčších slovenských súkromných televízií ostro skritizovali návrh predsedu SNS Andreja Danka (43), aby sa zrušili koncesionárske poplatky a RTVS mala právo na neobmedzené vysielanie reklamy.

Riaditelia JOJ Marcel Grega a Markízy Matthias Settele tvrdia, že sa slovenský reklamný trh nedá nafúknuť a kolos ako RTVS sa nedokáže z navýšených príjmov uživiť.

 

Danko má o vplyv na chod telerozhlasu eminentný záujem. Napriek pôvodnému odporu Mostu-Híd a Bélu Bugára sa mu podarilo do riaditeľskej stoličky presadiť Jaroslava Rezníka (51). Teraz vyrukoval s tým, že chce zrušiť koncesionárske poplatky, z verejnoprávnej inštitúcie urobiť inštitúciu platenú priamo štátom a výpadky nahradiť príjmami z neobmedzenej reklamy. To zdvihlo zo stoličiek komerčné televízie, ktoré sa v spoločnom stanovisku proti plánom Danka ohradili. „Zrušenie koncesií pre RTVS a navýšenie objemu vysielanej reklamy nie je z nášho pohľadu reálne uskutočniteľné riešenie. Dnes je rozpočet RTVS s dvomi televíznymi kanálmi väčší ako rozpočet dvoch najväčších slovenských komerčných televíznych skupín Markíza a Joj dohromady, ktoré majú deväť staníc. Je nereálne očakávať, že slovenský reklamný trh sa zdvojnásobí ak sa vytvorí priestor pre vysielanie reklamy v RTVS,“ odkázali Settele s Gregom aj šéfom rádia Expres Ivanom Antalom.

Kritika Maďariča

Mediálni magnáti upozorňujú, že sú financovaní predovšetkým z predaja reklamy a RTVS s rozpočtom takmer 130 mil. € nie je schopná nabrať toľko reklamy, aby nahradila koncesionárske poplatky. „Verejnoprávna inštitúcia by mala smerovať skôr k tomu, aby z nej bola reklama výrazne obmedzená alebo úplne vylúčená, ako to poznáme napríklad z Českej republiky alebo Veľkej Británie,“ dodali Grega so Settelem. Podobný postoj má aj mediálny analytik Martin Gonda. „Súčasný objem reklamy v RTVS nepotrebuje akútnu zmenu. Ich argumenty chápem ako protest voči snahe meniť zákony narýchlo bez diskusie a bez zvažovania širších dopadov,“ reagoval.

Otvoriť galériu
Andrej Danko
Zdroj: tasr
Minister kultúry Marek Maďarič sa do roztržky s Dankom dostal, už, keď presadzoval navýšenie koncesionárskych poplatkov, ktoré sa nezvyšovali už 15 rokov. „Zmeniť RTVS na štátnu televíziu s neobmedzenou reklamou by bol veľký krok späť. Zmenilo by to nielen program RTVS smerom ku komerčnosti, ale vážne by to aj narušilo duálny systém vysielania,“ povedal Maďarič. K novým plánom Danka sa Rezník zatiaľ vyjadrovať nechcel.

Richard Rybníček: Šéf SNS zničí RTVS

Zdá sa, že pán predseda parlamentu nemá žiadny problém zlikvidovať fungujúci rovnovážny stav na televíznom trhu s tým, že sa naivne domnieva, že týmto krokom posilní RTVS a zároveň si získa voličov. Ak by tento návrh presadil, zničí RTVS a poškodí sebe a aj svojej strane. Argumenty šéfov komerčných televízií sú logické. Trh neuživí štátnu RTVS závislú len a len od sledovanosti a peňazí z komerč- ného trhu.

 

Rozpočet RTVS 129,5 mil. €

  • 78,8 mil. € koncesionárske poplatky
  • 26 mil. € zmluva so štátom
  • 5,4 mil. € reklama
  • 19,3 mil. € iné príjmy
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj