Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2018 11:55 | Správy | Zahraničné správy

Česko dnes volí nového prezidenta: Zemanov úhlavný nepriateľ chce do úradu vliať pozitívnu energiu

Začína sa obrovský súboj! Už dnes si Česi volia nového prezidenta, ktorý ich bude reprezentovať najbližších päť rokov.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Hoci je v hre deväť kandidátov, posledné volebné prieskumy hovoria o niekoľkých favoritoch. Najpravdepodobnejší súboj sa črtá medzi súčasnou hlavou štátu Milošom Zemanom (73) a bývalým šéfom akademikov Jiřím Drahošom (68). Zatiaľ, čo Zeman podľa odborníkov reprezentuje konzervatívnych Čechov, Drahoš môže do úradu vliať novú energiu.

 

Za päť rokov na Pražskom hrade stihol Zeman vytočiť množstvo neprajníkov a často si vysvetľoval zákon po svojom. Práve to mu vyčítali aj ostatní uchádzači o jeho kreslo. Otázkou podľa analytikov je, či dokáže Zeman vyhrať a získať nadpolovičný počet hlasov už v prvom kole, pretože v druhom o dva týždne by to mal ťažšie. „Ak by bol jeho protikandidátom Drahoš, tak to pre Zemana vôbec nie je slabý súper,“ vysvetľuje politológ Ján Baránek. V súčasnej napätej situácii po parlamentných voľbách sa tiež rozhoduje o tom, či prezident vymenuje menšinovú vládu Andreja Babiša, alebo pošle Česko k predčasným voľbám.

Práve s novým českým premiérom si Zeman nadpriemerne rozumie. Sám Babiš vyhlásil, že Zemana bude voliť. „Je to človek, ktorý bojuje za naše národné záujmy, nebojí sa jasne povedať svoj názor na Brusel, na kvóty, je na svoju krajinu hrdý,“ vysvetlil Babiš. Kuriózne je, že pred 5 rokmi volil Zemanovho protikandidáta Karla Schwarzenberga a o súčasnom prezidentovi povedal, že „predstavuje pokračovanie mafiánizmu a korupcie“.

Kontroverzný Zeman

Zemanovo vládnutie sa spája s mnohými škandálmi. Jedným z nich je aj prepustenie dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka z basy. „V prípade svojho opätovného zvolenia už neudelím podobnú milosť,“ nechal sa počuť. Pokiaľ vraj neuspeje a neprejde do druhého kola voľby, nebude si mať z koho vybrať. Zeman počas posledných mesiacov tvrdil, že nebude robiť žiadnu kampaň, keďže ho verejnosť pozná.

Nedal dokonca ani odporúčanie, koho by mali Česi voliť. „Voľte, koho chcete, ale voľte na základe toho, čo je za nimi a nie, čo vám sľubujú,“ povedal. Analytik Ladislav Cabada vysvetľuje, že Zeman sa snažil meniť český politický systém na poloprezidentský a na úkor parlamentu. „Za veľmi problematický aspekt považujem napojenie prezidentovho okolia na vplyvové skupiny blízke čínskym a ruským záujmom. Ruka v ruke s tým ide aj prezidentova stupňovaná averzia voči európskemu integračnému procesu,“ tvrdí politológ. Podľa neho Zeman skôr národ rozdeľuje, ako spája. Medzi pozitíva však radí jeho proizraelský postoj, ako aj snahu rozširovať spoluprácu V4.

Verejnosť v poslednom čase diskutovala aj o tom, ako je na tom Zeman zo zdravotnej stránky. Už dlhšie trpí cukrovkou a neuropatiou, kvôli ktorej kríva a používa pri chôdzi palicu. Objavili sa pritom aj správy o rakovine, ktorú však jasne vyvrátil. Jeho protisúper Jiří Drahoš doteraz šéfoval Českej akadémii vied.

Otvoriť galériu
Predvolebný prieskum.
Zdroj: infografika NČ

Oproti Zemanovi je viac proeurópsky a liberálnejšie naladený - nevylúčil napríklad podporu adopcie detí homosexuálnymi pármi. „Oproti verbálne agresívnemu a narcistickému Zemanovi by v domácej politike pôsobil konsenzuálnejšie,“ zakončil Cabada. Drahoš však odmieta vymenovať vládu na čele s trestne stíhaným človekom, pričom naráža na Babiša, ktorý je obvinený z machinácií s európskymi peniazmi.

 

Miloš Zeman (73), súčasný prezident

Otvoriť galériu

  • pred voľbami tvrdil, že nechce viesť kampaň, nakoniec na ňu minul 17 miliónov českých korún
  • nezúčastňoval sa predvolebných diskusií, vraj ho verejnosť pozná
  • charakterizuje sa ako ľavicový eurofederalista

Výroky Miloša Zemana

Môjvzťahkzelenine je pozitívny. Žiada mvšak, aby medzi mňa a ňu bol vsunutý transformačný medzičlánok, ktorý sa volá prasa.

Becherovka je príjemný pôžitok, či už o desiatej ráno, alebo neskoro večer.

Ja som si mal priniesť tú guľovnicu, keď nie k prejednávaniu štátneho rozpočtu, tak k týmto interpeláciám.

Politika je predovšetkým bojom proti blbosti, a to vrátane blbosti vlastnej.

 

Jiří Drahoš (68), bývalý šéf Akadémie vied

Otvoriť galériu

  • je proti odchodu Česka z EÚ a NATO, navrhuje účinnejšiu kontrolu vonkajších hraníc a je proti kvótam
  • chce vrátiť do prezidentského kresla pozitivizmus a nevymenuje vládu s účasťou komunistov
  • žiada slušné zaobchádzanie s prichádzajúcimi migrantmi

 

Zeman dopláca na svoje bonmoty

Miroslav Řádek, politológ

Favoritom prvého kola je súčasný prezident Miloš Zeman. Jeho podpora by mala približne 40 % voličov. Na 2. mieste by sa mal pravdepodobne umiestniť profesor Drahoš. Šance oboch sú veľmi vyrovnané. Napriek tomu, že Zeman bol v prieskumoch silným kandidátom, je možné očakávať, že sa časť českej verejnosti proti nemu v 2. kole zmobilizuje a účelovo podporí jeho hlavného protikandidáta. Zeman je politik, ktorý si počas celého pôsobenia potrpel na svoje tzv. bonmoty. Viackrát sa však stalo, že išlo o vyložene neprijateľné urážlivé výroky. Táto jeho osobnostná „črta“ v kombinácii so slabými prezidentskými právomocami z neho zatiaľ robia prezidenta bez výraznejších pozitívnych zásluh.

 

Neškodí česko-slovenským vzťahom

Grigorij Mesežnikov, politológ

Síce mám voči Milošovi Zemanovi veľa výhrad, nevnímam ho ako človeka, ktorý je problematický pre česko-slovenské vzťahy. On má proste na niektoré otázky jasný názor. Nemyslím si, že by bol svojimi výrokmi o Dubčekovi škodlivý pre naše vzťahy. Tie sa odvíjajú od skúsenosti spolužitia a spoločného kultúrno-jazykového priestoru či pozitívneho vnímania občanov navzájom. Bez ohľadu na to, kto bude českým prezidentom, vzájomné vzťahy by mali byť aj naďalej veľmi dobré. Skôr je problém, že v členskej krajine EÚ je poltitik, ktorý sa názormi dosť vzďaluje spoločným postupom v EÚ - či už v otázke migrácie, alebo sankcií voči Rusku.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Foto
Z výstavy v Ružinove zmizol vzácny kúsok! Poznáte tohto muža? Pomôžte polícii
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!