Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Detské hviezdy z Jakubiskovej Perinbaby Ján a Mária: Ako vyzerajú dnes a čo robia?

Poriadne vyrástli! Najznámejšie deti z komparzu, ktoré sa mihli v slávnej rozprávke Juraja Jakubiska Perinbaba, sú dnes už dospelí ľudia.

Strojár Ján Kováč (42) a kuchárka Mária Brezniaková (43) sa objavili v dnes už legendárnej sviatočnej klasike ako koledník a dievčatko utekajúce za kočom. Na rozprávku plnú poézie slovenského folk­lóru však nedajú dopustiť doteraz.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Z detí, ktoré sa objavili v slávnom filme Juraja Jakubiska, sú dnes štyridsiatnici. Najkrajšia slovenská filmová rozprávka je pre nich stále každoročnou štedrovečernou samozrejmosťou. „Večeriame pri Perinbabe a čakáme, kedy sa objavím ja a ako koledník zamávam Jakubkovi vo väzení,“ smeje sa Ján Kováč (42), ktorý si slávu najmenšieho herca Perinbaby, keď mal 11 rokov, dodnes užíva.

 

Vyučený v odbore služieb sa dnes živí predajom a výrobou mechanického náradia a po tom, ako pochoval mamu Janu, žije ako slobodný muž v spoločnom dome so svojím otcom v Kláštore pod Znievom.

Za rolu dostal 50 korún

Na nakrúcanie rozprávky spomína rád. „Bol som najmenší, a hoci nebolo isté, či naša scéna s kamošmi Vladom a Maťom vo filme zostane, uprosil som Juraja Jakubiska, aby ju tam nechal. Bolo úžasné, keď som sa potom videl vo filme ako mávam. Rád by som si zahral aj v dvojke!“ hovorí veselý strojár, ktorý vtedy za rolu dostal 50 korún. So smiechom dodáva, že za honorár sa spolu s kamarátmi učili ako nezbední piataci fajčiť za školou.

Túži stretnúť Jakubiska

Menšiu rolu ako koledník Janko si zahrala i Mária Brezniaková (43) z Martina, ktorá spoločne s rodinou aj priateľom každoročný Štedrý večer trávi rovnako s Perinbabou. „Bola som len nesmelé dievčatko s vrkočmi, ale už vtedy pri nakrúcaní som vnímala, že toto nebude obyčajná rozprávka a že sa deje niečo magické. Pamätám si, ako Dora sedela na koni a ten sa splašil, keď ju osvietilo svetlo. Mala na hlave krásny veniec, aký vedel vymyslieť len Jakubisko, a bola som očarená, takú krásu som dovtedy nevidela. Dodnes si ten úchvatný pocit pamätám a prežívam ho znovu, keď vidím film,“ hovorí Majka, ktorá dnes pracuje v Martine ako kuchárka a je matkou krásnej dcéry Mariky. V dvojke síce hrať netúži, ale Juraja Jakubiska by v živote ešte stretla rada.

Sviatočná klasika

Otvoriť galériu

  • Premiéra: 1. október 1985
  • Perinbaba rozpráva o starenke, ktorá sa starala o sneh (Perinbaba) a o láske nebojácneho Jakuba a Alžbetky. Osudy hrdinov sprevádza Zubatá s kosou, ktorá spôsobuje smrť tam, kde sa objaví.
  • Juraj Jakubisko vytvoril dva svety, v prvom sa zastavil čas, a tak Perinbaba, Jakub a ani Zubatá nestarnú. Druhý svet, ten pozemský približuje životy bežných roľníkov, cirkusantov a viaceré tradičné svadby.
  • Exteriéry sa nakrúcali v martinskom skanzene, na Orave či na Lomnickom štíte.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente