Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2017 13:45 | Šport | Hokej

Na šampionáte aj duel pod holým nebom, Slováci s cieľom postúpiť

Po štyroch rokoch sa majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov vracajú do USA.

V poradí 42. juniorský svetový šampionát (26. decembra 2017 - 5. januára 2018) sa uskutoční v Buffale, kde budú hostiť zápasy 19-tisícová hala KeyBank Center a menšia HarborCenter s kapacitou 1800 divákov.

Okrem domácich Američanov, ktorí obhajujú titul z predchádzajúceho šampionátu v Montreale a Toronte, patria medzi najväčších favoritov na zlato tradične Kanaďania ako medailovo najúspešnejší tím MS "20" (16-9-5), po vlaňajšom fiasku sa budú chcieť rehabilitovať Fíni a dlhšie čakanie na zisk trofeje túžia ukončiť Švédi a Rusi.

Staronovým nováčikom v elitnej kategórii je Bielorusko, ktoré si postup vybojovalo vlani triumfom na turnaji A-skupiny I. divízie MS. Pre Slovákov sa cieľ oproti minulým rokom nemení, základnou métou je vyhnutie sa záchranárskym bojom a postup zo skupiny do štvrťfinále.

 

Šiestykrát v histórii sa MS "20" konajú v USA, z toho druhýkrát v Buffale (hostilo turnaj aj v roku 2011). Nadchádzajúci šampionát bude historický v tom, že prvýkrát v dejinách sa jeden jeho zápas uskutoční pod holým nebom. Derby zámorských gigantov Kanady a USA sa 29. decembra odohrá na otvorenom štadióne New Era Field v neďalekom Orchard Parku. Domovský stánok hráčov Buffalo Bills, klubu ligy amerického futbalu NFL, pojme 71.870 divákov a organizátori prestížneho duelu veria, že bude "praskať vo švíkoch" a lákať hokejových fanúšikov podobne, ako zimné klasiky v NHL.

Turnajový formát zostáva oproti minulým rokom nezmenený. Desať tímov je rozdelených do dvoch skupín po piatich, pričom do vyraďovačky postúpia štyri najlepšie z každej skupiny. Vo štvrťfinále sa hrá klasicky krížovým systémom (1A-4B, 2A-3B, 1B-4A, 2B-3A), semifinále, zápas o 3. miesto a finále sa odohrajú už len vo väčšej hale KeyBank Center. Tímy na piatich práčkach v skupinách budú hrať o udržanie v najvyššej kategórii v sérii na dve víťazné stretnutia. Zostupujúceho nahradí o rok medzi elitou Kazachstan, ktorý vyhral turnaj A-skupiny 1. divízie MS.

Na minulom šampionáte negatívne prekvapili Fíni, ktorí ako obhajcovia vstúpili do turnaja tromi prehrami v rade vrátane potupnej porážky s Dánskom a museli sa zachraňovať. Nakoniec si udržali príslušnosť medzi elitou, keď "dole" poslali Lotyšov. Američania sa vo štvrťfinále vytrápili so Švajčiarmi, no nakoniec sa prebojovali do finále, kde v dramatickom derby zdolali Kanadu 5:4 po samostatných nájazdoch. Bronz získali mladí Rusi po triumfe 2:1 pp nad Švédmi v súboji o 3. miesto. Slováci si postup zo základnej skupiny zabezpečili výhrou 4:2 nad Lotyšskom, do štvrťfinále sa prebojovali zo 4. miesta a podľahli v ňom Švédom jasne 3:8. V konečnom hodnotení obsadili 8. priečku. Na nasledujúcich MS by toto umiestnenie radi minimálne zopakovali. Okrem hokejistov bude mať Slovensko na turnaji zastúpenie aj v osobe čiarového rozhodcu Petra Šefčíka.

Svetový šampionát juniorov odštartuje v utorok 26. decembra o 18.00 SEČ zápasom B-skupiny medzi Českom a Ruskom v Key Bank Center. Slováci vstúpia do MS v noci na štvrtok 28. decembra o 1.00 duelom s Kanadou, ktorá už bude mať za sebou súboj s Fínskom.

Zloženie skupín MS hráčov do 20 rokov:

A-skupina: USA, Kanada, Dánsko, SLOVENSKO, Fínsko.

B-skupina: Rusko, Švédsko, Česko, Švajčiarsko, Bielorusko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Primátor Matúš Vallo trvá na tom, že nové pracovné miesta priniesli skvalitnenie mestských služieb.
Kedy sa bude stavať električková trať pred SND? Toto je odhadovaný dátum
(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina zápasí s časom: Zelenskyj vie, ako Rusko využíva situáciu! Meškanie USA spôsobilo vážne následky
Do kín mieri novinka Strážcovia galaxie 3.
FotoVáš Tip
Hollywoodske celebrity obsadzujú Bratislavu?! Po Samuelovi L. Jacksonovi sa u nás ukázala ďalšia MEGAHVIEZDA