Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.12.2017 21:00 | Šport | Cyklistika

Tu nebolo o čom: Zlatý pedál siedmy rok za sebou pre Petra Sagana!

Peter Sagan v stredu triumfoval v ankete Zlatý pedál.

Dvadsaťsedemročný jazdec sa siedmykrát v rade stal absolútnym víťazom ocenenia pre najlepšieho slovenského cyklistu v uplynulej sezóne, celkovo vyhral osemkrát. Druhé miesto v absolútnom poradí obsadil Patrik Tybor a na treťom skončil cyklotrialista Samuel Hlavatý.

Sagan korunoval úspešnú sezónu v septembri v nórskom Bergene ziskom tretieho titulu majstra sveta v pretekoch s hromadným štartom za sebou, čo sa mu podarilo ako prvému v histórii. Okrem toho dosiahol aj ďalšie veľké úspechy. Obsadil tretie miesto vo svetovom rebríčku UCI 2017 a štvrté v UCI World Tour. S dvanástimi triumfami prekročil hranicu sto profesionálnych víťazstiev, vyhral jednu etapu na Tour de France, dve na Tirreno-Adriatico, Okolo Švajčiarska a Binck Bank Tour, jednu na Okolo Kalifornie a Okolo Poľska. Vyhral klasiky Kuurne – Brusel – Kuurne a GP Quebecu. Na slávnych Miláno – San Remo a Omloop Het Nieuwsblad skončil druhý, na Gent-Wewelgem tretí. Vyhral bodovacie súťaže na Okolo Kalifornie, Tirreno-Adriatico, Binck Bank Tour, Okolo Švajčiarska aj na Okolo Poľska.

Sezónu mu pokazilo akurát vylúčenie z Tour, keď podľa rozhodcov zavinil pád Brita Marka Cavendisha. Proti verdiktu protestoval a dostal sa až pred Športový arbitrážny súd v Lausanne. Krátko pred štartom pojednávania sa však s Medzinárodnou cyklistickou úniou (UCI) dohodol, že zrážka bola nešťastná a neúmyselná udalosť. Prišiel však o možnosť na vyrovnanie historického rekordu v počte zelených dresov z TdF. Na svojej šiestej Tour mohol získať rekordný šiesty dres pre víťaza bodovacej súťaže, čím by sa vyrovnal legendárnemu Nemcovi Erikovi Zabelovi, ktorému sa to podarilo v rokoch 1996-2001.

 

Jazdec stajne Bora-Hansgrohe okrem celkového víťazstva v ankete obhájil aj triumf v kategórii cestná cyklistika. Patrik Tybor bol v končiacom sa roku druhý najlepšie umiestnený Slovák v rebríčku UCI. Na konte má dve druhé miesta v etapách a celkové piate z pretekov Okolo Kamerunu, druhý bol v etape aj na Okolo Maroka i v časovke na národnom šampionáte. Na Okolo Slovenska obsadil celkové siedme miesto.

Mladý trialista Samuel Hlavatý skončil celkovo na tretej priečke a vyhral kategóriu cyklotrial. Majster SR vybojoval na mestských majstrovstvách sveta Elite Men 20“ v Číne 4. miesto, čím prispel k výbornému výsledku Slovenska, ktoré obsadilo 5. miesto v súťaži národov.

Cenu v dráhovej cyklistike si odniesol minuloročný talent roka Matúš Štoček (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorý na ME v portugalskej Anadii vybojoval 4. miesto v bodovacích pretekoch a na juniorských MS v talianskom Montichiari obsadil 13. miesto v omniu.

Medzi horskými cyklistami získal ocenenie Filip Sklenárik za 12. miesto na ME v štafete v talianskom Darfo Boario di Therme. Cenu najlepšieho cyklokrosára si opäť odniesol už šesťnásobný majster SR Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), víťaz pretekov UCI C2 v Ternitzi, Trnave, Košiciach, či 22. muž ME. 

V disciplíne zjazd/four cross vyhral Rastislav Baránek za víťazstvo jedného kola pretekov európskeho pohára na českom Špičáku a celkové 3. miesto v hodnotení európskeho pohára. Najlepším bikrosárom sa stal Patrik Nagy. Víťazkami kategórie sálová cyklistika sa stala štvorica ACT4 Slovakia v zložení Alica Vinczeová, Viktória Glofáková, Henrietta Dominová a Dóra Szabóová, ktoré obhájili bronz na MS v rakúskom Dorbine. Titul najlepšieho masters cyklistu získala Martina Šichtová, ktorá vybojovala aj na majstrovstvách sveta aj na majstrovstvách Európy v cyklokrose strieborné medaily. Cenu v kategórii najlepší paracyklista prebrala Anna Oroszová, ktorá v kategórii WH3 získala druhé a tretie miesto na paracyklistických MS a skončila na 2. mieste v rebríčku UCI svojej kategórie. Za Talent roka 2017 vyhlásili Martina Chrena (CK Olympik Trnava), ktorý na MS na dráhe vybojoval v disciplíne scratch 10. miesto.

Zlatý pedál už tradične uzatvára cyklistickú sezónu na domácej pôde. Galavečer spojený s odovzdávaním ocenení pre najlepších sa aj tento rok niesol v znamení mimoriadnych úspechov - šesť medailí z MS, tri z majstrovstiev Európy, pódiové umiestnenia v celkovom poradí rebríčka UCI či hodnotení európskeho pohára, aj mnoho víťazstiev a pódiových miest na UCI pretekoch vybojovali v uplynulej sezóne slovenskí cyklisti.

"Som veľmi rád, že sme sa tu stretli pri oceňovaní tých najlepších, ktorí reprezentujú slovenskú cyklistiku. Rozlohou malé Slovensko v srdci Európy sa vďaka ich výsledkom na svetovej cyklistickej scéne opäť ešte výraznejšie dostalo do povedomia celého športového sveta. Spomedzi všetkých úspechov určite najvýraznejšie vyčnieva ďalšia famózna sezóna Petra Sagana. Aj keď ho v jej priebehu sprevádzala smola v niektorých významných klasikách a potom nespravodlivé vylúčenie z Tour de France, vrcholom bol jeho fantastický záver na MS. Verím, že sa tieto úspechy stanú motiváciou pre mnohých ďalších, či už začať robiť veci v prospech slovenskej cyklistiky alebo ich robiť s ešte väčším nadšením a dôkladnosťou," povedal prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.  

Súčasťou oceňovania boli aj ďalšie kategórie. Za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku boli ocenení Juraj Kollár a Vladimír Hnáth. Ďakovné listy dostali Pavol Miazdra, Milan Veselý, Peter Antal, Martin Riška, Branislav Delej a elitní pretekári zo zlatého tímu Petra Sagana na MS - Juraj Sagan, Michael Kolář, Erik Baška, Marek Čanecký a Patrik Tybor.

Tituly Miss cyklistika si prebrali Simona Slivková, Soňa Pilárová a Tatiana Jaseková. 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Šľahajúce plamene zdevastovali strechu, na mieste zasahovalo  množstvo hasičov.
Foto
Obľúbený rodinný hotel na Kysuciach pohltili plamene! Budovali ho 16 rokov: Manažér prehovoril o desivom zážitku
Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Foto
Z výstavy v Ružinove zmizol vzácny kúsok! Poznáte tohto muža? Pomôžte polícii
Nový majiteľ musí umožniť ľuďom prístup na cintorín, no veľkej návštevnosti sa obávať nemusí.
Foto
Niečo také ste ešte nevideli: Z kostola je dom! Pozrite si FOTO
Model na výšku meria 70 centimetrov.
Foto
To musíte vyskúšať! Postavte si vlastnú raketu: Nikdy to nebolo jednoduchšie
(ilustračné foto).
Konanie Izraela v Pásme Gázy ma ďalší zvrat: Do vyšetrovania sa primiešalo ICC! Čo na to USA?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!