Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.12.2017 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Príbehy legendárnych slovenských vianočných hitov: Jeden z najznámejších mal byť pôvodne len v reklame

Patria k Vianociam rovnako ako rozžiarený stromček, vyprážaný kapor a rodinné stretnutia. Špeciálne sú v tom, že počas roka ich z rádií nepočuť a o to intenzívnejšie ich vnímame v období adventu.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Niektoré vznikli na objednávku, iné vôbec nemali byť spájané s najkrajšími sviatkami v roku. Takéto sú príbehy slovenských vianočných piesní.

 

Peter Nagy: Vianoce, Vianoce

Album Peter Nagy & deti vyšiel v roku 1992 a bola na ňom aj pieseň Vianoce, Vianoce, ktorá prežila desaťročia. „Vianočné pesničky sú často plné fráz o tom, ako sú „zrazu“ ľudia na seba neuveriteľne dobrí... Tu sa spieva: ,V nebi niekto ráta z lupienkov margarét, ľúbi či neľúbi a sneží to na svet...‘ To znamená, že láska nie vždy vyjde na každého. Preto si myslím, že reči o ,rodinnom kozube a šťastí cez Vianoce‘ osamelých ľudí zraňujú. Žijeme život, a nie reklamné slogany,“ vysvetľuje P. Nagy pointu svojho hitu a pokračuje: „Chcel som napísať pocitovú pieseň pre deti aj pre ľudí tak, ako to cítim ja. Mám rád, keď sa všetko spomalí, ako keď padá sneh. Padajúci sneh vyrába ticho, to si všimol v tejto hlučnej dobe málokto. ,Ticho sneží v nás‘ - je čas sa stretnúť sám so sebou. O tom je pieseň Vianoce, Vianoce.“

Robo Opatovský: Vianočná pošta

Robo Opatovský vydal tri vianočné albumy a zložil neuveriteľných 23 vianočných piesní! „Myslím, že keď raz umriem, tak o mne budú hovoriť ako o tom, čo napísal najviac vianočných piesní,“ smeje sa spevák narodený mimochodom 25. decembra. Jeho naj sviatočným hitom je Vianočná pošta z roku 2005. „Syn Stanislava Štepku, Juraj, mi jedného dňa priniesol darček. Hovorí: ,Robo, tu je vianočný text môjho otca.‘ Ako som si ho čítal, zrazu som začal spievať melódiu. Bol taký inšpiratívny, nikdy sa mi niečo také nestalo. Neskôr som sa o tom bavil aj s pánom Štepkom, ktorý mal z tejto piesne veľkú radosť,“ spomína spevák.

Tublatanka: Poďme bratia do Betlehema

„Odmalička sa mi páčili slovenské koledy, počúval som ich doma každé Vianoce na gramofóne,“ rozpráva Maťo Ďurinda. „Keď sme s Tublatankou chystali prvý vianočný koncert, rozhodol som sa zaranžovať do rockového rúcha moju obľúbenú pesničku Poďme bratia do Betlehema. Následne sa tak vžila do povedomia fanúšikov, že si želali, aby sme vydali aj celú vianočnú platňu.“ Tá vyšla pod rovnomenným názvom v roku 1993, neskôr Tublatanka vydala aj ďalšie vianočné CD Vianočný deň a aktuálne môžete z rádií počuť ich úplne novú pieseň z tohto súdka. „Volá sa Duch Vianoc má inú tvár, je veselá s nadhľadovým textom o tom, že Vianoce sú predsa len už trochu inakšie, ako ich poznáme z detstva, a má mierové posolstvo. Použili sme v nej aj feeling pesničky z Perinbaby,“ dodáva Maťo.

Hex: Vianočný Karol

Túto skladbu vytvorili hudobníci z kapely Hex v roku 1998 vyslovene na objednávku a vôbec jej to neuškodilo. „Vznikla na žiadosť nášho vydavateľa, ktorý vydával album vianočných pesničiek. Zatvorili sme sa do štúdia, chalani prišli s nápadmi hudobnými a textovými a nahrali sme ju za jeden deň,“ spomína basgitarista Tomáš Yxo Dohňanský a pokračuje: „Spieva sa v nej o tom, čo sme vždy mali radi - priateľstvo. Vtedy sme veľmi často chodievali na bratislavské vianočné trhy a tie sa tam aj spomínajú.“

Vidiek: Vianoce 97

Aj skupina Vidiek má svoj vianočný hit. „Priniesol ho náš gitarista Richard Jajcay, ktorý spravil text aj muziku,“ hovorí spevák Janko Kuric, ktorému táto skladba prirástla k srdcu najmä z jedného dôvodu: „Mám rád Antonína Dvořáka a zakomponovali sme do nej úryvok z jeho Novosvětskej ako sólo. Neviem presne, komu to napadlo, ale keď to hráme, vyzeráme, ako keby sme vedeli hrať,“ smeje sa Janko.

Miro Žbirka: Vianočná (o prímerí)

V roku 2013 nahral Miro Žbirka v Abbey Road svoju prvú vianočnú pieseň s podtitulom O prímerí. Bolo to zároveň prvýkrát, čo v slávnych londýnskych štúdiách znela slovenčina. „Pokiaľ ide o samotný text, inšpiroval ma k nemu jeden starý príbeh, keď sa za prvej svetovej vojny dohodli vojaci proti sebe bojujúcich armád na prímerí. Počas Vianoc sa stretli v určitom bode, podali si ruky, porozprávali sa a potom sa rozišli a vojna pokračovala,“ vysvetľuje spevák. K piesni natočil aj videoklip, v ktorom je vianočná atmosféra v jeho domácnosti rušená televíznym spravodajstvom, a tu opäť priznáva veľmi konkrétnu inšpiráciu. „Trvalý dojem vo mne zanechala nahrávka dvojice Simon & Garfunkel zo 60. rokov. Brilantným spôsobom zaspievali pesničku Silent Night - bolo to akoby stereo, z pravej strany išli oni a z ľavej išli správy o tom, čo sa deje vo Vietname, kde sa vtedy bojovalo. Keď som rozmýšľal, aký klip urobiť k mojej vianočnej pesničke, spomenul som si na to.“

Kristína: Vianočná jahoda

Speváčka Kristína nahrala svoju prvú vianočnú pieseň v roku 2010, volala sa Vianočná nálada, no po čase zatúžila po ďalšej. „Keď sa vlani blížili sviatky, začalo mi chýbať niečo nové vianočné v mojom repertoári. Tak sme si povedali, poďme niečo pekné urobiť. Následne som dostala text od Kamila Peteraja s názvom Vianočná jahoda a aj keď je to netradičné spojenie, mňa to veľmi pobavilo,“ vysvetlila nám Kristína, ktorá ku skladbe nahrala aj videoklip. „Je krásny, odráža príjemnú atmosféru Vianoc, keď sa všetci stretnú, rodina, priatelia a spolu prežívajú tú radosť a pohodu,“ dodáva speváčka.

IMT Smile: Najkrajšie Vianoce

„Tá pieseň bola pôvodne určená na iné účely, mala byť v jednej reklame, no nakoniec z toho zišlo,“ rozpráva Ivan Tásler o jednom z najpodarenejších slovenských vianočných hitov, skladbe Najkrajšie Vianoce z roku 2010. „Hoci to bola najskôr pieseň na objednávku, nakoniec vznikla doslova na počkanie a veľmi prirodzeným spôsobom, čo nie je u nás úplne bežné,“ pokračuje líder IMT Smile, ktorého okamžite oslovil text Vlada Krausza. „Keď som ho prvýkrát videl, tak tá pieseň akoby už bola hotová. Úplne ma dostal.“

Lojzo & Miro Žbirka: Každý deň budú vraj Vianoce

Marián Kochanský je autorom piesne, ktorá vyšla v roku 1991, a na album skupiny LOJZO ju naspieval spolu s Mirom Žbirkom. Hudbu mal vraj hotovú už v roku 1989, no s textom to bolo horšie. „Rodil sa veľmi dlho a vo zvláštnom období, ktoré ho určite poznačilo. Vznikal tesne po páde komunizmu a pred rozdelením Československa. Podľa otcových slov to bol text, ktorý písal najdlhšie zo všetkých. Dlhšie ako pol roka,“ spomína syn nebohého speváka, Marek. Zaujímavé je, že táto skladba vôbec nebola tvorená pre takzvaný vianočný trh. „Dokonca v tom čase ani nebola nejako veľmi hraná v rádiách a v podstate zapadla tak trochu prachom. Zásadným momentom bolo, keď si ju pred rokmi zvolil do vianočného reklamného spotu mobilný operátor, a to spečatilo jej osud,“ vysvetľuje Marek, ktorý ju neustále hráva so svojou skupinou kochanski, či už Vianoce sú, alebo nie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie