Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2017 11:55 | Správy | Domáce správy
Video

Štát spúšťa elektronický systém zdravotníctva, neprešiel záťažovým testom: Lekári sa búria, doplatia na to pacienti?!

Chaos a panika! Inak sa to, čo čaká lekárov od nového roka, ani nazvať nedá. Štát totiž zavádza systém elektronického zdravotníctva, tzv. ezdravie.

Hoci do ukončenia roka zostáva už len pár dní, lekári stále nevedia, ako majú na nový systém nabehnúť. Pred spustením sa totiž neuskutočnil záťažový test, a tak sa budú muchy vychytávať počas plnej prevádzky. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) sa snaží situáciu upokojiť a tvrdí, že lekárov v budúcom roku za nepripojenie nikto zatiaľ sankcionovať nebude. Čo novinka prinesie pacientom, lekárom či farmaceutom? Kto po novom uvidí záznamy o vašom zdravotnom stave?

Pripravovali to roky, ale vyskúšať to nestihli. Elektronický systém zdravotníctva, ktorý sa zavedie od 1. januára, preverí lekárov v kritickom sviatočnom čase. „Naši členovia si svoje zákonné povinnosti splnili a požiadali o elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka v zákonnej lehote. Napriek tomu, že je už polovica decembra, približne 65 % našich členov a ich zamestnancov kartou zdravotníckeho pracovníka nedisponuje, alebo pokiaľ kartu majú, nebol im doručený PIN,“ skonštatoval prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth.

Zdravotníci síce žiadali posunutie termínu, rezort však o tom nechcel ani počuť. Termín zavedenia systému elektronického zdravotníctva do praxe sa v minulosti už niekoľkokrát posúval, ďalší odklad termínu ministerstvo zdravotníctva nepovažuje za správny. „Zdravotnícki pracovníci môžu navštíviť webovú stránku Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) alebo kontaktovať call centrum,“ tvrdí rezort zdravotníctva. Zatiaľ ich tam na telefóne pracuje 6, ďalších pracovníkov plánujú priberať. Systém sa teda odskúša počas plnej prevádzky, čoho sa lekári obávajú.“ Nedostatky si odnesie plná čakáreň pacientov a lekár,“ píše sa v stanovisku Slovenskej lekárskej komory.

Budú alebo nebudú sankcie?

Hrôzu, ktorú majú v očiach lekári, hasí NCZI tým, že sankcie rozdávať nebudú. „V roku 2018, kým sa bude nabiehať na tento systém, sankcie udeľovať nebudeme,“ povedala hovorkyňa NCZI Soňa Valašíková. Minister Drucker vo svojich vyjadreniach taký jasný odkaz nedáva a lekárov, ktorí tvrdohlavo budú odmietať pripojenie, potrestá. „MZ SR bude v budúcom roku individuálne posudzovať nepripojenie poskytovateľov,“ dodáva hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

 

Problém so zavedením ezdravia budú mať najmä lekári na kopaniciach, ktorí majú problém pripojiť sa vôbec na internet. „Sú odľahlé regióny, kde nie je ani internet, a my chceme, aby často lekári v dôchodkovom veku začali fungovať zo dňa na deň. Keď ich pred toto postavíme, začnú odchádzať do dôchodku, povedal pre Nový Čas Peter Visolajský z Lekárskeho odborového združenia.

Kto nahliadne do vašej dokumentácie?

Lekárom najviac prekáža, že neprešli žiadnymi školeniami, čo je najväčšou trhlinou projektu takmer za 100 miliónov eur. Kompetentní ale dávajú od tohto problému ruky preč. „Školenia v súvislosti so zavádzaním ezdravia sú v kompetencii samotných dodávateľov informačných systémov,“ povedala Valašíkova z NCZI. A práve otázky súvisiace s bezpečnosťou systému trápia aj lekárov, keďže dokumentácia obsahuje citlivé informácie. „Obávame sa, že sa systém, tak ako je nastavený teraz, bude dať heknúť,“ tvrdí Visolajský z LOZ.

Prístup k dokumentácii budú mať podľa neho lekár, sanitár a sestra. Podľa NCZI bude môcť aj pacient do svojich zdravotných záznamov nahliadnuť, a to prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu. „Do roku 2021 však platí prechodné obdobie, pacienti sa teda môžu preukázať buď občianskym preukazom s čipom (eID) alebo preukazom poistenca (rodné číslo),“ uviedla Valašíková. Skontrolovať si teda budú môcť aj to, kto a kedy si ich zdravotnú kartu pozrel.

ČO UMOŽNÍ EZDRAVIE?

erecept

- elektronický predpis a výdaj lieku a zdravotnej pomôcky

evyšetrenie

- zaznamenanie záznamu z vyšetrenia a následne možnosť jeho zobrazenia u iných lekárov, vytvorenie elektronického výmenného lístka

elab

- zápis laboratórnych výsledkov do systému ezdravie

Národný portál zdravia (www.npz.sk)/elektronická zdravotná knižka - zobrazenie zdravotnej dokumentácie pacienta v elektronickej podobe

 

Systém ako taký je dobrý, chýbajú nám však informácie

Otvoriť galériu
Etela Janeková, všeobecná lekárka, internistka, Bratislava

- Bola by som rada, keby elektronické zdravotníctvo fungovalo. Ja som pripravená, mám kartu aj vstupné kódy. Problém je v tom, že už o pár dní majú systém spustiť a so mnou ako lekárkou, ktorá ho má používať, nik nekomunikuje, komunikácia prebiehala s Národným centrom zdravotníckych informácií pri vybavovaní karty a kódov. Doteraz sa nekonalo žiadne školenie, ani neprišli pokyny, kedy a či sa to spustí. Informácie máme z médií a z firmy, ktorá prevádzkuje ambulantný softvér.

Lekárom pribudne viac byrokracie

Otvoriť galériu
Peter Makara, všeobecný lekár pre dospelých, Snina

- Očakávali sme od ezdravia, že nás odbremení od administratívnej záťaže. Tak ako je systém nastavený teraz, neumožňuje lekárom dostatočne sa venovať pacientom, práve naopak. Všetko bude na pleciach lekára, lebo nevieme, do akej miery do toho bude môcť vstupovať sestrička. Našťastie nebudeme musieť nahrávať celý zdravotný záznam pacienta, to sme si presadili. Lekári potrebujú istotu, že budú môcť poskytovať pacientom starostlivosť v plnom rozsahu a že časť ambulancií nebude nútená ukončiť svoju činnosť. A tú teraz nemáme.

 

BENEFITY

pre pacientov:

- bezpečnejšia liečba liekmi

- ľahký a rýchly prístup k svojim zdravotným záznamom

- odstránenie nepotrebných opakovaných vyšetrení u lekárov

- zefektívnenie návštev pacienta u lekára - urýchli sa vydávanie evýmenných lístkov

pre lekárov:

rýchly prístup k zdravotným záznamom pacienta umožní zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti

- „správne údaje na správnom mieste a v správnom čase“

- odstránenie duplicitných vyšetrení

zníženie administratívnej záťaže na zdravotníckych pracovníkov

pre lekárne:

- úspora nákladov a času pri pretypovaní jednotlivých receptov vo vzťahu k zdravotným poisťovniam

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ivan Šuplata, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?