Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2017 11:55 | Správy | Zahraničné správy
Video

Obrovský výbuch plynu neďaleko Bratislavy: Desivý opis vystrašených Slovákov

Obrovská explózia vydesila obyvateľov pohraničných obcí! V utorok tesne pred 9. hodinou ráno otriasla dedinkou Vysoká pri Morave (okr. Malacky) ležiacou na hraniciach s Rakúskom mohutná explózia.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Za ňou nasledovala tlaková vlna. Vystrašení obyvatelia vybiehali von a zisťovali, čo sa deje. Približne 2 km od obce vybuchol plyn v areáli rakúskej výmenníkovej stanice v obci Baumgarten an der March. Dôležitý Baumgartenský terminál následne zachvátil ničivý požiar. Na mieste zasahovalo 240 hasičov a desiatky lekárov. Nešťastie si vyžiadalo jeden ľudský život a 21 ťažko zranených.

Baumgartenský plynový terminál je dôležitým plynovým uzlom pre celú Európu a najväčším miestom pre import zemného plynu v Rakúsku. Keď v utorok krátko pred deviatou ráno odznela rana ako z dela, triasla sa zem a rinčali okná. Na mieste nešťastia okamžite vypukol rozsiahly požiar. „Bolo to ani nie 2 kilometre od nás - obrovský výbuch, a potom sme videli plamene až do výšky 100 metrov. Bál som sa, že sa to bude šíriť smerom k nám,“ opísal situáciu starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran, podľa ktorého bolo otrasy cítiť ešte aj v Devínskej Novej Vsi vzdialenej 17 kilometrov. „Neuveriteľné, ešte v pondelok som tam bol na jednaní,“ dodal s tým, že okamžite zalarmoval záchranné zložky i odbor civilnej ochrany v Malackách. „Hneď sme vedeli, že to je plyn. Mysleli sme si, že padne kulturák, taká to bola rana,“ hovorí zdesene Jozef (44) obyvateľ Vysokej pri Morave.

Otvoriť galériu
Hrôzou sa triasli aj ľudia na rakúskej strane. „Počula som hroznú explóziu, nasledovala silná tlaková vlna. Našťastie, nerozbila okná. Pozreli sme sa von, čo sa deje a okamžite sme vzali klientov do bezpečia,“ pre Nový Čas opísala hrôzu rakúska opatrovateľka Kristína (58).

 

Zanený Slovák

„Naraz prichádzalo mnoho telefonátov ohlasujúcich výbuch a šíriaci sa oheň. Usúdili sme, že ide o veľký požiar. Na mieste zasahovalo 240 hasičov so 40 kusmi techniky,“ uviedol rakúsky veliteľ zásahu. Výbuch lokalizovali v primárnom distribučnom systéme, ktorý zabezpečuje dodávky plynu pre priemyselné objekty. V stanici v tom čase pracovalo asi 50 ľudí, ktorých okamžite evakuovali a vyhlásili mimoriadny stav. Na mieste zasahovalo aj 40 záchranárov rakúskeho Červeného kríža a ďalší 6 lekári.

Otvoriť galériu
Výbuch plynu si vyžiadal život jedného z pracovníkov a ďalších 21 ľudí zranil. Podľa informácií Nového Času ľahšie zranenia utrpel aj Slovák Ladislav Š. (61), s ktorými ho previezli do nemocnice Donauspital vo Viedni. Podľa rakúskej polície ho mali ešte v utorok prepustiť domov. Krajinské policajné riaditeľstvo St. Pölten informovalo, že Ladislav nežiadal o informovanie rodiny ani o inú konzulárnu pomoc.

Stav núdze u Talianov

Hasičom sa podarilo dostať živel pod kontrolu až na poludnie. „Stanicu sme odstavili a v súčasnosti je mimo prevádzky,“ povedal hovorca spoločnosti Gas Connect Armin Teichert, ktorá plynovod prevádzkuje s tým, že príčina výbuchu bola technická. Prípadom sa zaoberá rakúska polícia, ktorá teroristický útok vylúčila. Prevádzkovateľ oznámil, že explózia terminálu prerušila dodávky plynu do Talianska, Slovinska a Chorvátska.

Otvoriť galériu

Podľa agentúry Reuters Taliansko vyhlási stav núdze a veľkoobchodné ceny plynu v reakcii na udalosť prudko stúpli. V Taliansku sa v utorok suma za megawatthodinu zvýšila o 97 %, a to na závratných 47 eur. Podľa talianskeho ministra priemyslu Carla Calenda nešťastie odhalilo vážne nedostatky s dodávkami a zdôraznil potrebu novej prepravnej trasy.

Baumgartenský plynový terminál

Otvoriť galériu
Ako stanica pracuje.
Zdroj: infografika NČ

Terminál v rakúskom Baumgarten an der March je dôležitým skladiskom a uzlom pre distribúciu zemného plynu prichádzajúceho do Rakúska z Ruska a Nórska. Zariadenie uviedli do prevádzky v roku 1959 a s ročnou kapacitou 40 miliárd kubických metrov ide o jeden z hlavných plynových stredísk strednej Európy. Väčšinovým vlastníkom je rakúska energetická skupina OMV.

Reakcia Talianska je prirodzená

Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk

Je prirodzené, že Taliansko reaguje na výpadok dôležitej „tepny“ prepravujúcej ruský plyn na jeho územie a aj lokálny trh refl ektuje túto situáciu nárastom ceny plynu. Nehody v plynárenstve sú bežná záležitosť a v prípade skorého odstránenia dôsledkov explózie a opätovného spustenia prepravy plynu cez Baumgarten nebude mať incident významný dopad ani na Taliansko. Na druhej strane, každý výpadok toku plynu je potvrdením nevyhnutnosti existencie alternatívnej trasy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka