Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
utorok 17. 7.
Bohuslav
28°C  Polooblačno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2017, 09:05 | Tip od Vás | Slovensko

Potomok tvorcu spišškých párkov Igor Varsányi má ťazké srdce na dnešných výrobcov: Jasný odkaz!

Dávajú tam, čo tam nepatrí! Igor Varsányi (79) je potomok známeho rodu zo Spišského Podhradia, ktorý vymyslel receptúru spišských párkov pred viac ako sto rokmi. Ich výrobky boli výchýrené široko- ďaleko a ich kvalitu ocenili aj prvý československý prezident T. G. Masaryk či spevák František Krištof Veselý. To, čo však dnes predvádzajú výrobcovia tejto slávnej údeniny, prekračuje podľa Igora už všetky hranice. Pre firmy má jasný odkaz, ako by mali párky, ktoré preslávili jeho rodinu, chutiť.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Recept na spišské párky, ktoré sa pôvodne volali podracké viršle, nebol nikdy napísaný na papieri. Traja mäsiari - Michal Blaško, Karol Grieger a Štefan Varsányi, ktorí stáli pri jeho zrode, si ingrediencie odovzdávali z pokolenia na pokolenie. 

„Do párkov, ktoré vymyslel môj dedo, sa dávalo len bravčové mäso - 55 % chudého mäsa a 45 % tučného mäsa, potom už len paprika, soľ a pitná voda,“ prezradil tajomstvo z rodinnej kuchyne Igor. Podľa jeho slov tam nikdy nepridávali hovädzie mäso a už vôbec nie kože, ako to robia dnešní výrobcovia. „Keď som čítal vo vašich novinách, čo dnes výrobcovia do párkov dávajú, pomyslel som si, že dedo by sa obracal v hrobe. Kože a hovädzie mäso tam vôbec nepatria,“ hovorí sklamaný potomok známeho mäsiarskeho rodu. Podľa jeho slov sa to nedá porovnať s tým, čo jedával ako dieťa. „Do našich párkov, keď ste sa zahryzli, boli také šťavnaté, že šťava z nich pri zahryznutí doslova striekala,“ spomína s láskou na svoje detstvo Igor.

Takto má vyzerať výroba

Igor už ako dieťa pomáhal otcovi a spomína si, že celý proces kuchtenia bol poriadna drina. Mäso si museli deň vopred nasoliť a zmes pomletú najemno miesili iba ručne. „Plnili sme ju zásadne len do baraních črievok, potom sme to stočili na 12 cm dlhé párky a tie sa naukladali na lieskové paličky a dali do udiarne. Párky sme následne uvarili v horúcom dyme, tzv. hicovaním,“ spomína potomok známeho rodu. Mäsiarstvo mala ich rodina otvorené až do roku 1949, keďy im ho zobrali komunisti. Potajomky však s výrobou pokračovali aj neskôr a pochutnávať si na párkoch a klobásach chodil aj František Krištof Veselý. „Načierno sme ich robili až do roku 1964, teda do smrti môjho otca,“ dodal Igor.

Kto sa na to dá?

Meno rodiny Varsányiovcov bolo vždy spojené s kvalitou, a preto má Igor po prepuknutí škandálu s pochybnou kvalitou spišškých párkov jediné želanie. „Prajem si, aby sa našiel výrobca, ktorý by robil párky tak, ako ich robil môj starý otec,“ konštatoval Igor s tým, že spiššské párky si kupuje len sporadicky, pretože s tým, ako by mali chutiť, nemajú veľa spoločného. Zároveň smutne dodal, že keď si Slovensko dalo zaregistrovať originálnu značku tejto údeniny, nikto ich rodinu a ani dve ďalšie rodiny neoslovil. 

Originálny recept:

  • bračové mäso: 55 % chudého mäsa - 45 % tučného mäsa (predné pliecko, krkovička, zadné stehno a bôčik)
  •  paprika
  • soľ
  • pitná voda 
Diskusia / 68
Autor: Katarína Kurtanská
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Súvisiace články:
Súvisiace články:
Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Život TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Interiér nového
Železnice predstavili nové vozne Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 22 min
Čechom sa rozpadáva vláda, minister práce rezignoval Aktuality.sk
Krčál čelí podozreniu, že sa dopustil plagiátorstva vo svojej bakalárskej práci, informoval spravodajský portál Novinky.cz.
pred 30 min
Most-Híd sa zastal Patakyovej aj Žitňanskej, ktoré boli na Dúhovom Pride Aktuality.sk
Strana Most-Híd reagovala na kritiku zo strany SNS, ktorej sa nepáčila účasť bývalej ministerky spravodlivosti a ombudsmanky na Dúhovom Pride.
pred 46 min
Turecko odmietlo oslobodiť gréckych vojakov, vinia ich zo špionáže Aktuality.sk
Ak ich turecký súd uzná za vinných, hrozí im trest odňatia slobody od 15 do 20 rokov či dokonca doživotie.
Žitňanská (vľavo)
Patakyová a Žitňanská čelia kritike od SNS: Zastala sa ich ďalšia z koaličných strán
Viktória Kužmová
Kužmová v Gstaade do druhého kola, čaká ju ďalšia kvalifikantka
Srdce mu takmer
Srdce mu takmer puklo od žiaľu: Nechutné podmienky chovu prasiat prinútili aktivistu k zúfalému činu!
Portrait of
Honza sa na dovolenke v Taliansku skoro prepadol od hanby: K Čechom sa celý čas radšej nepriznával
Hossa sa stal
Finta menom Hossa! Prečo slovenský hokejista neukončí v NHL kariéru?
Hrôzostrašné
Hrôzostrašné zábery zo zrúteného kolotoča: 12-ročné dievča zahynulo a veľa ďalších sa zranilo
Simona
Foto
Jedna dračica, druhá bábika! Súboj dvoch ryšaviek vám nedá spať: Ktorej by ste dali korunku?
Prípravný zápas
Futbalový Slovan Bratislava oslávi sto rokov: K jubileu s dvoma cieľmi
Ray Emery sa
Polícia už má výsledky pitvy: Príčiny smrti brankára Emeryho († 35) sú jasné
Ministerka
SaS a KDH sa pustili do Matečnej: Je jedným z najväčších omylov vlády
Americký
Prvý veľký projekt bude pykať za Trumpove vysoké clá: Ropovod za miliardu dolárov sa predraží
Donald Trump
Stretnutie kto z koho: Trump po summite čelí tvrdej kritike, Putin žne chválu