Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
nedeľa 21. 1.
Vincent
1°C  Polooblačno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2017, 09:05 | Tip od Vás | Slovensko

Potomok tvorcu spišškých párkov Igor Varsányi má ťazké srdce na dnešných výrobcov: Jasný odkaz!

Dávajú tam, čo tam nepatrí! Igor Varsányi (79) je potomok známeho rodu zo Spišského Podhradia, ktorý vymyslel receptúru spišských párkov pred viac ako sto rokmi. Ich výrobky boli výchýrené široko- ďaleko a ich kvalitu ocenili aj prvý československý prezident T. G. Masaryk či spevák František Krištof Veselý. To, čo však dnes predvádzajú výrobcovia tejto slávnej údeniny, prekračuje podľa Igora už všetky hranice. Pre firmy má jasný odkaz, ako by mali párky, ktoré preslávili jeho rodinu, chutiť.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Recept na spišské párky, ktoré sa pôvodne volali podracké viršle, nebol nikdy napísaný na papieri. Traja mäsiari - Michal Blaško, Karol Grieger a Štefan Varsányi, ktorí stáli pri jeho zrode, si ingrediencie odovzdávali z pokolenia na pokolenie. 

„Do párkov, ktoré vymyslel môj dedo, sa dávalo len bravčové mäso - 55 % chudého mäsa a 45 % tučného mäsa, potom už len paprika, soľ a pitná voda,“ prezradil tajomstvo z rodinnej kuchyne Igor. Podľa jeho slov tam nikdy nepridávali hovädzie mäso a už vôbec nie kože, ako to robia dnešní výrobcovia. „Keď som čítal vo vašich novinách, čo dnes výrobcovia do párkov dávajú, pomyslel som si, že dedo by sa obracal v hrobe. Kože a hovädzie mäso tam vôbec nepatria,“ hovorí sklamaný potomok známeho mäsiarskeho rodu. Podľa jeho slov sa to nedá porovnať s tým, čo jedával ako dieťa. „Do našich párkov, keď ste sa zahryzli, boli také šťavnaté, že šťava z nich pri zahryznutí doslova striekala,“ spomína s láskou na svoje detstvo Igor.

Takto má vyzerať výroba

Igor už ako dieťa pomáhal otcovi a spomína si, že celý proces kuchtenia bol poriadna drina. Mäso si museli deň vopred nasoliť a zmes pomletú najemno miesili iba ručne. „Plnili sme ju zásadne len do baraních črievok, potom sme to stočili na 12 cm dlhé párky a tie sa naukladali na lieskové paličky a dali do udiarne. Párky sme následne uvarili v horúcom dyme, tzv. hicovaním,“ spomína potomok známeho rodu. Mäsiarstvo mala ich rodina otvorené až do roku 1949, keďy im ho zobrali komunisti. Potajomky však s výrobou pokračovali aj neskôr a pochutnávať si na párkoch a klobásach chodil aj František Krištof Veselý. „Načierno sme ich robili až do roku 1964, teda do smrti môjho otca,“ dodal Igor.

Kto sa na to dá?

Meno rodiny Varsányiovcov bolo vždy spojené s kvalitou, a preto má Igor po prepuknutí škandálu s pochybnou kvalitou spišškých párkov jediné želanie. „Prajem si, aby sa našiel výrobca, ktorý by robil párky tak, ako ich robil môj starý otec,“ konštatoval Igor s tým, že spiššské párky si kupuje len sporadicky, pretože s tým, ako by mali chutiť, nemajú veľa spoločného. Zároveň smutne dodal, že keď si Slovensko dalo zaregistrovať originálnu značku tejto údeniny, nikto ich rodinu a ani dve ďalšie rodiny neoslovil. 

Originálny recept:

  • bračové mäso: 55 % chudého mäsa - 45 % tučného mäsa (predné pliecko, krkovička, zadné stehno a bôčik)
  •  paprika
  • soľ
  • pitná voda 
Diskusia / 67
Autor: Katarína Kurtanská
X
Súvisiace články:
Súvisiace články:
Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Život TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča 25 rokov Slovenska
Miloš Zeman
Zeman si opäť kopol do Dubčeka. Pritvrdil Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 54 min
Tisíce Grékov žiadali zmenu názvu susedného Macedónska Aktuality.sk
Desaťtisíce Grékov demonštrovali v nedeľu v prístavnom meste Solún za to, aby susedné Macedónsko zmenilo svoj názov, pretože rovnako sa nazýva aj najväčšia grécka provincia, ktorej je Solún hlavným mestom.
19:30
Tisíce Grékov žiadali zmenu názvu susedného Macedónska Aktuality.sk
Desaťtisíce Grékov demonštrovali v nedeľu v prístavnom meste Solún za to, aby susedné Macedónsko zmenilo svoj názov, pretože rovnako sa nazýva aj najväčšia grécka provincia, ktorej je Solún hlavným mestom.
18:30
Pri raketovom útoku v Turecku sa zranili desiatky civilistov Aktuality.sk
Turecké pozemné sily prekročili v nedeľu turecko-sýrske hranice a vstúpili do kurdskej enklávy Afrín v severnej Sýrii.
Lavína zasypala
Tatry opäť zabíjali: Poľského skialpinistu zavalila lavína v Žiarskej doline!
Sneženie
Doprava na Slovenku sa opäť skomplikuje: Ktoré okresy sa vyhnú snehovým jazykom a závejom?
Tisíce ľudí
Tisíce Grékov vyšli do ulíc: Nespokojnosť s názvom susedného Macedónska
Arsenal si
Wenger to povedal jasne: Futbalový megaprestup sa stane, ak...
Tureckom otriasla
Raketový útok v Turecku: Hlásia jedného mŕtveho a desiatky zranených!
Tereza chcela
Zadržaná Češka Tereza začala v Pakistane spievať: Hrozí jej pomsta drogových dílerov?
(ilustračné foto).
Na rozmanitosť počasia je niekedy krátky aj systém SHMÚ: Predpoveď pre Slovensko sa tvorí ťažko
Sergio Ramos je
Poprava súpera: Real v úvode prehrával, no následne prišlo peklo!
Podobná fotka
Foto
Matku odrádzala od fotky s dcérou vlna kritiky: Drahí rodičia, naozaj vám prekáža už aj toto?!
ilustračné foto
Osudný pád lavíny počas bojovej operácie v Turecku: Počet obetí a zranených stúpol
Sagan zinkasoval
Nadpolovičná väčšina rozhodla: Prebehla voľba nového šéfa slovenskej cyklistiky
Iveta Malachovská
Iveta Malachovská takto dobre už dávno nevyzerala: Tajomstvo jej postavy odhalené!