Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
štvrtok 19. 4.
Jela
22°C  Slnečno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2017, 09:05 | Tip od Vás | Slovensko

Potomok tvorcu spišškých párkov Igor Varsányi má ťazké srdce na dnešných výrobcov: Jasný odkaz!

Dávajú tam, čo tam nepatrí! Igor Varsányi (79) je potomok známeho rodu zo Spišského Podhradia, ktorý vymyslel receptúru spišských párkov pred viac ako sto rokmi. Ich výrobky boli výchýrené široko- ďaleko a ich kvalitu ocenili aj prvý československý prezident T. G. Masaryk či spevák František Krištof Veselý. To, čo však dnes predvádzajú výrobcovia tejto slávnej údeniny, prekračuje podľa Igora už všetky hranice. Pre firmy má jasný odkaz, ako by mali párky, ktoré preslávili jeho rodinu, chutiť.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Recept na spišské párky, ktoré sa pôvodne volali podracké viršle, nebol nikdy napísaný na papieri. Traja mäsiari - Michal Blaško, Karol Grieger a Štefan Varsányi, ktorí stáli pri jeho zrode, si ingrediencie odovzdávali z pokolenia na pokolenie. 

„Do párkov, ktoré vymyslel môj dedo, sa dávalo len bravčové mäso - 55 % chudého mäsa a 45 % tučného mäsa, potom už len paprika, soľ a pitná voda,“ prezradil tajomstvo z rodinnej kuchyne Igor. Podľa jeho slov tam nikdy nepridávali hovädzie mäso a už vôbec nie kože, ako to robia dnešní výrobcovia. „Keď som čítal vo vašich novinách, čo dnes výrobcovia do párkov dávajú, pomyslel som si, že dedo by sa obracal v hrobe. Kože a hovädzie mäso tam vôbec nepatria,“ hovorí sklamaný potomok známeho mäsiarskeho rodu. Podľa jeho slov sa to nedá porovnať s tým, čo jedával ako dieťa. „Do našich párkov, keď ste sa zahryzli, boli také šťavnaté, že šťava z nich pri zahryznutí doslova striekala,“ spomína s láskou na svoje detstvo Igor.

Takto má vyzerať výroba

Igor už ako dieťa pomáhal otcovi a spomína si, že celý proces kuchtenia bol poriadna drina. Mäso si museli deň vopred nasoliť a zmes pomletú najemno miesili iba ručne. „Plnili sme ju zásadne len do baraních črievok, potom sme to stočili na 12 cm dlhé párky a tie sa naukladali na lieskové paličky a dali do udiarne. Párky sme následne uvarili v horúcom dyme, tzv. hicovaním,“ spomína potomok známeho rodu. Mäsiarstvo mala ich rodina otvorené až do roku 1949, keďy im ho zobrali komunisti. Potajomky však s výrobou pokračovali aj neskôr a pochutnávať si na párkoch a klobásach chodil aj František Krištof Veselý. „Načierno sme ich robili až do roku 1964, teda do smrti môjho otca,“ dodal Igor.

Kto sa na to dá?

Meno rodiny Varsányiovcov bolo vždy spojené s kvalitou, a preto má Igor po prepuknutí škandálu s pochybnou kvalitou spišškých párkov jediné želanie. „Prajem si, aby sa našiel výrobca, ktorý by robil párky tak, ako ich robil môj starý otec,“ konštatoval Igor s tým, že spiššské párky si kupuje len sporadicky, pretože s tým, ako by mali chutiť, nemajú veľa spoločného. Zároveň smutne dodal, že keď si Slovensko dalo zaregistrovať originálnu značku tejto údeniny, nikto ich rodinu a ani dve ďalšie rodiny neoslovil. 

Originálny recept:

  • bračové mäso: 55 % chudého mäsa - 45 % tučného mäsa (predné pliecko, krkovička, zadné stehno a bôčik)
  •  paprika
  • soľ
  • pitná voda 
Diskusia / 68
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská
X
Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Život TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Razia
NAKA nabehla do divadla. Kvôli falošnému policajtovi Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 4 min
Danko chce posilniť pozíciu V4 Aktuality.sk
Spolupráca V4 s Nemeckom má patriť medzi dôležité úlohy ročného predsedníctva Slovenska, ktoré v júli prevezme od Maďarska.
pred 20 min
Nezamestnanosť na Slovensku klesla v marci na 5,55 percenta Aktuality.sk
Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v marci tohto roka úroveň 5,55 %. V porovnaní s februárom 2018, keď bola 5,72 %, klesla o 0,17 percentuálneho bodu (p. b.).
pred 38 min
Talianska polícia pátra po mafiánskom bossovi na úteku Aktuality.sk
Denaro, ktorý je na úteku už od roku 1993, je považovaný za pravdepodobného nástupcu tzv. bossa bossov Salvatoreho „Tota“ Riinu, ktorý zomrel vlani vo väzenskej nemocnici v meste Parma, kde si odpykával 26 doživotných trestov.
(ilustračné foto).
Pátranie po mafiánskom bossovi: Polícia zatkla 22 osôb
Ján Kuciak
Reakcia na vraždu Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27): Europarlament urobil dôležitý krok
Andy Rihs (vpravo)
Cyklisti BMC Racing prišli o svojho šéfa, vzala im ho zákerná choroba
Habáňová
Foto
Českej kráske sa sen o olympiáde rozplynul, teraz jej túžba smeruje inde
Nákupy počas
Tri štvrtiny Slovákov pravidelne porovnávajú ceny: Dôležitá je najmä cena, nechcú dať ani euro navyše
Bratislavčanka
Infografika
V triedení odpadu sme najhorší v Európskej únii: Prečo sa Slovákom nechce separovať?!
Hotel v kopcoch.
Ubytovanie v kopcoch, z ktorého sa zatočí hlava: Najlepší je pohľad zo spálne!
Výstavba úseku
Dostavba križovatky Triblavina sa posúva: Hlavné práce stoja pre námietky
Mario Lemina je
Foto
Expriateľka Balotelliho odhodila zábrany: Tehotná zhodila šaty a ukázala všetko
Predseda Národnej
Liberáli zo SaS si podali predsedu parlamentu: Danko vydiera Smer
Klip pripomína
Známy reper zložil pre Slovákov špeciálny song: Uvidíte videoklip, budete nadávať alebo sa smiať!
Arthur Ice cream,
Foto
Nový Čas zisťoval ceny obľúbenej mrazenej pochúťky: O koľko zdražela zmrzlina?