Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2017 00:05 | Správy | Zaujímavosti

Tajomstvo vzniku vianočnej tradície: Adventný veniec sa zrodil v sirotinci!

Dnes zapálime na adventnom venci druhú sviečku. Jej svetlo je dôkazom toho, že Vianoce sú už naozaj predo dvermi.

Adventný veniec so štyrmi sviecami sa dá kúpiť, alebo si ho môžete aj sami vyrobiť. Lenže viete, ako vlastne táto tradícia vznikla? Od prvého decembra nedočkavo počítame dni do Štedrého večera. Deti otvárajú okienko po okienku na čokoládovom adventnom kalendári, každú nedeľu postupne zapaľujeme jednu sviečku na sviatočne vyzdobenom adventnom venci.

 

Symbol príchodu

Slovo advent je odvodené od latinského slova adventus, ktoré znamená príchod. Symbolizuje príchod a narodenie Ježiša v Betleheme, ktorý je „svetlom sveta“. Práve v čase adventu si každý deň pripomíname blížiace sa Vianoce. Jedným zo symbolov je aj okrúhly adventný veniec, na ktorom sa nachádzajú štyri sviečky, predstavujúce štyri adventné nedele. Po prvý raz sa takýto veniec rozhorel pred viac ako 170 rokmi v Nemecku.

Pri vzniku tohto vianočného symbolu stál protestantský teológ a učiteľ Johann Hinrich Wichern (* 1808 – † 1881), ktorý pochádzal z prístavného mesta Hamburg. Bol najstarším zo siedmich detí, a keď mal Johann 15 rokov, zomrel mu otec a on sám sa musel postarať o mamu a mladších súrodencov. Vyštudoval teológiu v Berlíne, aby sa mohol stať pastorom. Mladého muža veľmi hnevali vtedajšie pomery a bol rozhorčený neschopnosťou cirkvi a štátu postarať sa o chudobných. Pomoc tým najbiednejším a deťom si nakoniec zvolil za svoje životné poslanie.

Drsný dom

Keď sa Johann po štúdiu vrátil domov do Hamburgu, venoval sa misionárstvu a učil v nedeľnej škole. Ako 25-ročný založil v starom sedliackom dome domov Rauhe Haus na záchranu zanedbaných a ťažko vychovávateľných detí. Síce názov domu v preklade znamená Drsný dom, no s názvom nemal nič spoločné.

Nebol pracovným domovom a ani polepšovňou. Wichern si zakladal na tom, aby v domove deti vyrastali v rodinných podmienkach a dostali aj náležité vzdelanie a žili duchovným životom. Na vyučovanie prizval študovaných pedagógov, ale aj remeselníkov, ktorí deti priúčali remeslu, aby sa v živote mohli uplatniť.

Novátorský pastor tak nastavil základy moderného sociálneho vzdelávania. Deti, ktoré vyrástli a vyštudovali v jeho domove, sa stali jeho nasledovníkmi a „bratmi“. Ďalej šírili po Nemecku jeho myšlienky a zakladali cirkevné školy. Univerzita aplikovaných vied učí dodnes Wichernove myšlienky o vzdelávaní pre profesionálnych pomocníkov. Práve v Hamburgu stojí tiež Wichernova najväčšia evanjelická škola.

Pre nedočkavcov

No a čo má teda spoločné tento dobrodinec s adventným vencom? Tak ako v našich rodinách, tak aj v jeho domove sa deti nevedeli dočkať Štedrého večera. Dennodenne sa svojho učiteľa vypytovali, kedy budú Vianoce. A tak v roku 1939 skrsla Wichernovi v hlave myšlienka, že deťom čakanie na Ježiška spríjemní a vymyslel im adventný veniec. Nebol to však veniec, aký poznáme dnes. Prvý veniec vyrobil z kolesa od voza, na ktorý pripevnil 19 malých a 4 veľké sviečky.

Malé sviečky symbolizovali všedné dni a veľké zase adventné nedele. Koleso na lanách zavesili na strop, aby naň videli všetky deti v učebni. Jeho vynález sa uchytil a rýchlo sa rozšíril po Nemecku a neskôr sa dostal do celého sveta. Dnes nám oveľa menší adventný veniec zdobia už iba 4 sviečky a nevisí nám zo stropu, ale máme ho na stole, kde nám naplno zažiari aj počas štedrovečernej večere.

Pyramída z jabĺk

Lenže aj veniec, ktorý vymyslel pastor Wichern, má svojho ľudového predchodcu - Paradeisl. Svojou konštrukciou pripomína pyramídu, nie tradičný okrúhly veniec. Jeho výroba nebola veľmi zložitá. Sú to vlastne štyri väčšie červené jabĺčka pospájané drevenými paličkami, ktoré sa farebne pomaľovali a na jabĺčka sa umiestnili tri červené a jedna ružová sviečka. Prvá sviečka sa zapaľovala červená a nazývala sa svieca prorokov na počesť prorokov, ktorí zvestovali narodenie Ježiša Krista.

Druhá červená sviečka bola betlehemská a symbolizovala Kristove jasle. Ružová sviečka pastierska sa zapálila na tretiu adventnú nedeľu. Ružová je symbolom radosti, lebo táto nedeľa sa nazýva Gaudete (z latinského radosť). A štvrtá červená svieca sa nazýva anjelská a predstavuje pokoj a mier. Paradeisl sa nevešal na stenu, ale bol položený na podnose obložený vianočným pečivom a orieškami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar
Dánsko plače nad ikonou Kodane: Budova sa mení na popol a nik to nemôže zastaviť
Záplavy v Rusku.
Katastrofa v Rusku, 21 miest je ohrozených: Okamžitá evakuácia!
Ženu s nelegálnym tovarom v dodávke zadržali colníci dvakrát.
Foto
Žena sa po prvom prešľape nepoučila: Colníci ju opäť načapali! Neuveriteľné, čo všetko prevážala
Tibor odfotil kačičky užívajúce si "jazero" na sídlisku, ktoré vytvorili výdatné dažde.
FotoVáš Tip
Silné dažde zaplavili bratislavský Ružinov, Tibor zachytil poriadnu kuriozitu: Jeho FOTO baví slovenský internet!
Triangle AdvanteX TC101 bola diskvalifikovaná.
Foto
Prezúvanie pneumatík je v plnom prúde: Exkluzívny rebríček vám pomôže vybrať tie najlepšie
Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia z gólu v zápase Rakúsko - Slovensko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár.
Hokejoví fanúšikovia, spozornite: Neznámy páchateľ ponúka falošné lístky! Takýto trik používa
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka nad národným parkom: Takto to Kuffa zdôvodnil
Group of male and female coworkers having lunch break eating pizza together in office
Šetríte čas obedovými „menúčkami“? Zistite, kde sú najdrahšie... A nie je to Bratislava!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).
Blanár o konflikte na Blízkom východe: Slovensko nepodporí sankcie, čo by zasiahli viac občanov SR ako Irán
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz.
Pomsta Iránu? Aha, čo chce spraviť Nemecko kvôli útoku na Izrael
Komička Evelyn (33) prichádza s jednou zmenou za druhou.
Foto
Evelyn si zbalila kufre: Nemierila však za teplom! Komičku na cestách postretlo niečo nádherné
Taliansky premiér Mario Draghi.
Taliansky expremiér sa nezdržal: Ostré slová o Európskej únii! Prídu reformy