Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2017 11:55 | Správy | Domáce správy
Infografika

Nemocnice hlásia desiatky zranených po pádoch: Kto nesie zodpovednosť za odhrnutie chodníkov?

Po snehovej nádielke prebral vládu nad počasím na Slovensku mráz. Nedostatočne odhrnutý sneh zmenil mnohé chodníky a parkoviská na klziská. Piatkové odchody do práce či škôl sa zmenili na nebezpečnú misiu, kde vyhrával ten, kto nespadol. Lekári po celom Slovensku hlásili desiatky úrazov spôsobených pošmyknutím na zľadovatených cestách.

O veľkom štastí môže hovoriť aj obchodný zástupca Braňo (40) z Bratislavy, ktorému sneh zo strechy poškodil auto. Na zľadovatenom chodníku sa zranila aj poslankyňa SaS Natália Blahová. Kto je zodpovedný za to, aby boli odhrnuté a posypané?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ľad nielen na cestách, ale aj na chodníkoch pred domom, školou či nemocnicou. Takto vyzeral predvíkendový deň na Slovensku. Ľudia padali doslova ako hrušky, čo potvrdzuje aj počet pacientov na urgentných príjmoch. Len v rámci Univerzitnej nemocnice v Bratislave ošetrili včera doobeda viac ako 30 ľudí, ktorí sa zranili po pošmyknutí. „Najčastejšie si poranili zápästia, ramená, kolená, lakte a členky,“ vyjadrila sa hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Veľa úrazov po pošmyknutí potvrdzujú aj poisťovne. „Podľa našich štatistík sú v zimných mesiacoch pády a pošmyknutia extrémne časté, predstavujú až 52 % všetkých poistných udalostí, pri ktorých dôjde ku škode na zdraví,“ zhodnotila Helena Kanderková z Allianz – SP. Takéto nepríjemné úrazy sa nevyhýbajú ani politikom. „Bola som v trnavskej nemocnici, ráno o siedmej som sa vracala z rehabilitácie, ktorú navštevujem pre svoje problémy s chrbticou. Pošmykla som sa a spadla, mám doráňané kolená,“ povedala poslankyňa za SaS Natália Blahová.

Niekoľko desiatok úrazov ročne spôsobí aj sneh či ľad zo striech. O obrovskom šťastí môže hovoriť obchodný zástupca Branislav Sedláček (40 ) z Bratislavy. „Zaparkoval som auto v Bratislave na Starej Vajnorskej a zo strechy sa zosunuli kvádre snehu. Spadli na kapotu a čelné sklo. Rýchlo som auto odsunul a padli ešte ďalšie tri. Auto má prevalenú kapotu a rozbité čelné sklo, je v servise,“ povedal Branislav, ktorého od vážneho úrazu ochránil fakt, že v aute nesedel.

 

Hrozí pokuta

Zatiaľ čo chodníky pred rodinnými domami boli zväčša očistené, inak to bolo pred bytovkami či nemocnicami alebo školami. „Za schodnosť chodníkov sú zodpovední vlastníci, správcovia alebo užívatelia priľahlých nehnuteľností, najmä ak bola spôsobená znečistením napr. blatom, poľadovicou alebo snehom,“ upozorňuje hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Ako doplnila, v prípade neodhrnutých chodníkov či námestí v rámci verejných priestranstiev mestská polícia, resp. inšpektori verejného poriadku mestských častí vyzvú vlastníka alebo správcu verejného priestranstva na okamžité odstránenie problémov v schodnosti. Za nesplnenie si povinnosti hrozí pokuta okolo 30 eur v závislosti od všeobecne záväzného nariadenia mesta. Okrem toho zodpovedný riskuje, že ak sa niekto zraní, bude si škodu vymáhať od neho. Nehnuteľnosť si však môžete pre takéto prípady poistiť.

 

Kto je zodpovedný?

Pavol Pastír, UNIQA poisťovňa

Platná legislatíva ukladá majiteľovi či správcovi nehnuteľnosti udržiavať chodníky v stave schodnosti, teda napríklad v zime odstraňovať nánosy snehu a ľadu.

 

Pri dome:

V prípade rodinných domov za udržiavanie chodníka zodpovedajú ich majitelia.

 

Pri byte:

Ak ide o bytovú zástavbu alebo bytový dom, za priľahlé chodníky zodpovedá správca bytového domu, spoločenstvo vlastníkov bytov alebo bytové družstvo.

 

Iné chodníky:

Za obecné chodníky zodpovedá obec. V prípade, že neviete určiť zodpovedného za šmykľavý chodník, o informácie požiadajte miestny úrad.

 

Barbora Ficeková, advokátka: Dôkazy musí dodať poškodený

Otvoriť galériu

- Preukázať porušenia povinnosti zabezpečovať schodnosť chodníkov (príp. predchádzať škodám, ktoré môžu vzniknúť zosuvom snehu zo striech nehnuteľností) je na poškodenom.

- Zaobstarajte si dôkazy (svedkov, fotografie, videá ), ktoré potvrdia zlý stav komunikácie, príp. poskytnutie lekárskej pomoci.

- Predložte doklady od lekára, prípadne iné následky (škodu na oblečení či inom majetku).

 

Najskôr skúste mimosúdnu dohodu

Z hľadiska uplatnenia nárokov je vhodné pokúsiť sa vždy najskôr uplatniť uvedené nároky voči škodcovi mimosúdne.

Až v prípade, ak sa poškodený so škodcom nedohodnú na ich úhrade, resp. škodca sa necíti zodpovedný za vzniknutú škodu, je vhodné uplatniť príslušné nároky žalobou na súde v civilnom sporovom konaní.

 

Hrozia trvalé následky

Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža

- Pri páde na zľadovatenom chodníku hrozí otras mozgu, tržné poranenia hlavy, zlomeniny a pomliaždeniny končatín. Pri páde na obrubník môže byť poškodená chrbtica. Takýto úraz môže mať trvalé následky. Na riziko pošmyknutia treba myslieť už pri výbere zimných topánok a kúpiť si také, ktoré majú protišmykovú podrážku.

 

Otvoriť galériu
Ako chodiť po ľade?
Zdroj: infografika NČ

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nin, ivš, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!