Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2017 12:30 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy

Peter už 15 rokov bojuje so smrteľným vírusom: Keď ľuďom povie diagnózu, hneď od neho dajú ruky preč!

Bratislavčan Peter (42) to nemá jednoduché. Dnes, počas Svetového dňa boja proti AIDS si pripomína, že s touto chorobou žije už 15 rokov.

Vírusom HIV sa nakazil v čase, keď bol drogovo závislý. Teraz pracuje, podstupuje liečbu, no keď sa niekto o jeho chorobe dozvie, okamžite dá od neho ruky preč. Novému Času vyrozprával, ako sa žije človeku s nevyliečiteľnou chorobou. Peter (42) sa pred 15 rokmi nakazil vírusom HIV. „Chytil som to v zahraničí. Mal som tam priateľku, ale neviem, či som to dostal od nej, alebo pri drogách, pretože v tom období som bral aj tie,“ prezradil Peter pôvod svojej choroby. Jeho povinnosťou je pri zdravotných ošetreniach oznámiť, že je HIV pozitívny, no spôsobuje mu to mnohé problémy. 

„Zubár ma vylúčil z evidencie a dlhodobo mám problém nájsť si zubára, lebo majú panický strach robiť mi nejaké zákroky. V zamestnaní som to povedal raz a síce mi to nadriadený nepovedal osobne, no po dvoch mesiacoch ma prepustil. V ďalšom zamestnaní som musel prejsť zdravotnou prehliadkou, kde lekár robil obštrukcie, aby som tu prácu nedostal. Teraz som zamestnaný, ale zamestnávateľ o tom nevie,“ prezradil Peter. Mladý muž túži po láske, no ťažko si hľadá priateľku.

„Dve z troch žien ma odmietnu. Vždy si nájdem moment, kedy jej to povedať, vždy je to pred sexom, a potom to už závisí od nej. Skôr sa boja toho, čo sa môže stať o pár rokov, keď budeme mať deti a zomriem a ony ostanú samy s dieťaťom. Neboja sa prenosu, skôr smrti,“ doplnil s tým, že aj priatelia pri odhalení jeho choroby majú pred ním predsudky. „Reakcie okolia sú veľmi zlé, ukazujú na mňa prstom a veľa priateľov so mnou prestalo komunikovať. Niektorí sa mi boja podať ruku. Tým, že ľudia nevedia, ako to je, tak sa boja byť v mojej prítomnosti. Ak sú to normálne zmýšľajúci ľudia, tak to zoberú v pohode,“ tvrdí. Peter si z choroby ťažkú hlavu nerobí a s osudom je zmierený. „Nežije sa mi zle, závisí to od toho, aký k tomu zaujmete postoj. Lieky sú na takej úrovni, že žijem ako obyčajný zdravý človek,“ uzavrel. 

 

Čo je to HIV?

HIV je vírus, ktorý vyvoláva u človeka stratu imunity voči infekciám a zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nádorových ochorení. Terminálnym štádiom infekcie vírusom HIV je AIDS. AIDS je ochorením, ktoré je napriek nákladnej liečbe nevyliečiteľné. Vírus HIV sa prenáša 3 hlavnými spôsobmi: nechráneným pohlavným stykom, krvnou cestou a z matky na dieťa. V roku 2015 bolo vo svete približne 36,7 milióna ľudí s HIV/AIDS. 

Príznaky a vyšetrenie

HIV po rokoch nemusí mať takmer žiadne príznaky, testovanie je jediný spôsob, ako infekciu zistiť. Podľa lekárky Etely Janekovej môžu byť príznakom opakujúce sa infekcie horných dýchacích ciest nasledujúce za sebou. „Sérologické vyšetrenie si môžete dať urobiť u svojho obvodného lekára alebo v referenčnom centre pre prevenciu HIV/AIDS,“ vysvetlila internistka a doplnila, že ide o klasický odber krvi a výsledky sú v prípade, že je negatívny, za 3 dni, pri podozrení to trvá dlhšie. Raz za pol roka je vyšetrenie bezplatné. 

Výskyt na Slovensku

Od roku 1985 do konca októbra 2017 bolo u nás registrovaných 961 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Z tohto počtu bolo 814 prípadov u občanov Slovenska. Až 717 prípadov sa vyskytlo u mužov a 97 u žien. U 109 ľudí prešla HIV infekcia do štádia AIDS. Za toto obdobie u nás zomrelo 64 ľudí, z toho 64 v štádiu AIDS. Až 90 % infekcií bolo prenesených pohlavným stykom. Od začiatku roka do konca októbra 2017 bolo u nás potvrdených 58 nových prípadov HIV. Najviac infikovaných ľudí žije vo veľkých mestách, dlhodobo v Bratislavskom kraji. 

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc