Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2017 18:33 | Správy | Zahraničné správy

Spoluprácu s Klausom oľutoval: Zomrel Tomáš Ježek († 77), jeden z otcov kupónovej privatizácie

Vo veku 77 rokov zomrel v stredu jeden z "otcov" kupónovej privatizácie - bývalý český politik, ekonóm a pedagóg Tomáš Ježek.

Kupónová privatizácia sa začala v Československu uplatňovať po páde komunistického režimu pri transformácii ekonomiky na trhovú. Informáciu priniesol denník Lidové Noviny s odvolaním sa na bývalého disidenta a expremiéra ČR Petra Pitharta, podľa ktorého bol jeho priateľ vážne chorý.

Ježek pôsobil v prognostickom ústave, kde sa stretol s Václavom Klausom, ktorý bol ďalším z tvorcov privatizácie. Za ďalšieho z otcov privatizácie býva označovaný ekonóm Dušan Tříska, pripomenul spravodajský portál Novinky.cz. Podľa Ježka bolo cieľom kupónovej privatizácie zapojiť do transformácie ekonomiky aj bežných ľudí.

Ježek spolu s Klausom a Třískom navrhli po novembri 1989 kupónovú privatizáciu, ktorá prebehla v dvoch vlnách v rokoch 1992 a 1994. Táto metóda predaja štátneho majetku spočívala v tom, že každý občan mohol získať knižku s kupónmi za 1 000 korún, ktoré sa následne mohli vymeniť za akcie štátnych podnikov.

 

K privatizácii a jej uplatňovaniu v praxi sa Ježek vyjadroval aj po mnohých rokoch. "Dnes by som sa už nepustil do diela, ktorého celé zrealizovanie by som nemal úplne v rukách a musel sa spoliehať na ľudí, ktorí vtedy pracovali v špičke federálneho ministerstva financií. Oneskorený a ešte aj koncepčne chybný zákon o investičných spoločnostiach a investičných fondoch bol z ich dielne. Tým sa česká vláda a predovšetkým moje ministerstvo privatizácie dostali do pozície rukojemníkov tejto právnej normy," povedal v roku 2005 na otázku, čo by sa snažil urobiť inak.

Neskôr Ježek privatizáciu kritizoval, pretože podľa neho trh s akciami fungoval príliš dlho bez dozoru. To vrhlo na privatizáciu tieň, keďže mohlo dochádzať s podvodom. Ježek po rokoch povedal, že s Klausom by už znova nespolupracoval.

K úmrtiu sa v stredu vyjadrili aj poprední českí politici. Klausa podľa jeho slov správa zarmútila. "Má veľkú zásluhu na našej ekonomickej transformácii a na úspešnom priebehu a výsledkoch privatizácie," povedal pre server Lidovky.cz. "Mrzelo ma, že sa mi v určitej chvíli začal politicky a neskôr aj ľudsky vzďaľovať a neskoršia zatrpknutosť ma veľmi trápila," dodal Klaus. Prezident Miloš Zeman prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka odkázal: "Zomrel človek, ktorý úprimne veril svojej práci a jej zmyslu."

Ježek v roku 1989 spoluzakladal Občiansku demokratickú alianciu (ODA). V roku 1990 ho zvolili za Občianske fórum do Českej národnej rady. V rokoch 1990-1992 pôsobil ako minister pre privatizáciu vo vláde Petra Pitharta. V rokoch 1995-1997 bol členom ODS. Do češtiny preložil niekoľko diel liberálneho ekonóma Friedricha von Hayeka, napríklad Cestu do otroctva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka