Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2017 11:55 | Správy | Politika
Foto

Premiér Fico: Vyhrážky nenažraným poslancom! Bugár hrozí pádom vlády

Už na sebe nechcú šetriť! Poslanci parlamentu už siedmy rok vidia na svojej výplatnej páske to isté a to sa viacerým z nich prestáva páčiť.

Situácia dospela do bodu, keď by sa im podľa zákona mali mzdy jednorazovo zvýšiť o 1 000 €. Na schôdzi totiž zmietli zo stola návrh premiéra Roberta Fica (53), ktorý chcel platy opäť zmraziť a nezvyšovať, okrem opozície aj jeho vlastní koaliční partneri. Ficovi to zdvihlo tlak natoľko, že je ochotný spojiť hlasovanie o platoch s hlasovaním o dôvere vláde. No jeho koaličný súputník Béla Bugár (59) dopredu vyhlásil, že na platoch môže vláda naozaj padnúť.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Mzdy poslancov sa odvíjajú od priemernej mzdy a platy ministrov, premiéra či prezidenta zasa od tých poslaneckých. Ešte v roku 2011 sa rozhodli ich zmraziť, čo každoročne opakujú. Problém nastal v tom, že odvtedy sa priemerná mzda zvýšila natoľko, že platy poslancov by mali teraz jednorazovo poskočiť až o 1 000 €.

Návrh na zrýchlené konanie o zmrazení miezd, ktorý by tomu zamedzil, poslanci nepodporili. To v stredu vyprovokovalo premiéra Fica, ktorý poslancom adresoval drsný odkaz zo služobnej cesty v Afrike. Ak poslanci Národnej rady nezmenia svoj postoj do konca tohto roka, predseda vlády to spojí s hlasovaním o dôvere vláde. „V kontexte mzdových pomerov na Slovensku považujem zvýšenie týchto platov takmer o 1 000 eur za absolútne neprípustné,“ odkázal Fico.

Z radov jeho vlastnej strany však stále zaznievajú nejednoznačné až šalamúnske odpovede. „Ak to pán premiér tak cíti, musíme sa tým zaoberať,“ zdôraznil Smerák Miroslav Číž. Koaličný Most-Híd hovorí o možnom páde vlády. „Pripadá mi to ako znásilnenie. Premiér zvolil zlú cestu,“ vyhlásil zjavne rozčarovaný šéf strany Béla Bugár, ktorý pripustil, že Ficovu vyhrážku poslanci neprijmú. „Neviem, či sa dajú presvedčiť všetci poslanci, môže padnúť vláda,“ doplnil Bugár.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

 

Do konca roka to nestihnú

Želanie premiéra pohnúť s touto otázkou do konca roka nebude podľa poslanca za Most-Híd Petra Kresáka také jednoduché. „Vláda by musela opäť zasadnúť a opäť schváliť návrh na skrátené konanie a parlament by to mal ešte počas svojho zasadania schváliť. Neviem si to veľmi dobre predstaviť,“ povedal. Anton Hrnko zo SNS si zase myslí, že krok rozmraziť mzdy je správny krok. „Nech sa niekto nehrá na sociálneho mecenáša, ktorý chodí robiť do fabriky na zmeny,“ odkáízal Hrnko Ficovi.

 

Ako vnímate zvyšovanie vlastných platov?

Sme za odmrazenie

Otvoriť galériu
Ľubomír Galko (SaS).
Zdroj: Michal Hanko, anc

- My sme boli proti hlasovaniu v skrátenom konaní, lebo to sa môže konať iba v prípade, ak by hrozili hospodárske škody. Vo všeobecnosti sme za odmrazenie a nastavenie nového modelu, ktorý by tu bol už navždy. Ten by mohol byť naviazaný napr. na priemernú mzdu.

 

Kupujem obleky za 600€

Otvoriť galériu

- Prečo z toho robíte aféru? Ja si myslím, že sa stalo správne. Nie je ani kríza, ani katastrofa, tak sa to urobilo. Plat poslanca je menej, paušálne náhrady nie sú plat. To nie je môj príjem, to sú náhrady na moju činnosť. Ja si za to dám urobiť expertízy a ďalšie veci. Napríklad si dávam ročne šíť najmenej 6 oblekov, jeden stojí približne 600 €.

 

Môžu byť väčšie škody

Otvoriť galériu

- Ústavný súd môže rozhodnúť, že zmrazenie platov je protiústavné. Tak sa budú platy nielen poslancov, ale aj tých, na ktoré sú naviazané, spätne musieť doplatiť, a to sú ťažké milióny eur. To, čo sa udialo, otvára cestu na urýchlené vyriešenie platov všetkých ústavných činiteľov. Myslíme, že by sa mali zdaňovať paušálne náhrady.

 

Nebudeme zarábať viac

Otvoriť galériu

- Nemyslím si, že budeme zarábať viac, preto sú ostatné otázky bezpredmetné.

 

Sme proti zvyšovaniu miezd

Otvoriť galériu

- Naše hnutie bolo vždy za zmrazovanie platov, kým nebude vyrovnaný rozpočet. To, čo sa stalo, považujeme za škandalózne. Ukazuje to, na nestabilnú pozíciu premiéra, ktorý si nevie zabezpečiť podporu svojho návrhu. My sme ochotní rokovať aj počas Vianoc, aby sa situácia vyriešila.

 

Disciplína v Smere má trhliny

Ján Baránek, politológ

- Už po „vuckárskych“ voľbách prestala byť disciplína v Smere taká, ako bola pred nimi. V strane sú viacerí nespokojenci, cítiť tam pnutie. Ficova pozícia v strane už nie je taká silná, a tak niektorí volajú po systémovej zmene a téma zvyšovania platov môže byť ich forma bojkotu. Navyše pri súčasnej nedôvere v NR SR je veľmi táto problematika nepopulárna, o to viac, keď vieme, koľko zarábajú bežne Slováci.

 

Tvrdý odkaz Slovákov politikom

Je to neetické

Otvoriť galériu

„Voči ženám, ktoré sú na materskej a dostávajú len niečo viac ako 200 eur mesačne, je to totálne neetické. Páni poslanci by mali radšej pomáhať mladým rodinám.“

Mamičkám pridá štát 1,66 €


Z našich penzií by ste nevyžili

Otvoriť galériu

„Je to úplný výsmech, rád by som si to s nimi vymenil. Z našich dôchodkov by sotva politici vyžili, no my musíme.“

Penzistom pridajú 8,40 €


Ste zbojníci na druhú!

Otvoriť galériu

„Zarábam 420 € v čistom. K tomu, že poslanci si zvýšili platy o 1 000 € sa vari nedá nič dodať. Stratila som reč. To nie sú zbojníci. To sú zbojníci na druhú.“

Ľudia s minimálnou mzdou dostanú viac o 45 €

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť