Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2017 10:55 | Správy | Politika
Video

Premiér Fico si skúsil nočnú zmenu: Hovoril, že to zvláda v pohode, tá fotka však hovorí o inom!

Zamestnanci spoločnosti IAC Group (Slovakia) v Lozorne mali v noci zo soboty na nedeľu posilu. K výrobnej linke sa postavil premiér Robert Fico.

Cez nočnú zmenu montoval časť do dverí pre automobil Audi Q7. Zmenu zvládol, aj keď po jej skončení pôsobil unavene. Objavili sa však pochybnosti, či zmluva, na základe ktorej robil, bola v poriadku. V takomto závode sa vraj dobrovoľníčiť nemôže.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Poslanci Smeru- SD navrhli zvýšenie príplatkov za prácu cez noc, víkend a sviatky. Niektorí zamestnávatelia reagovali razantne proti tomuto navýšeniu. Premiér sa preto rozhodol ísť odrobiť nočnú zmenu do jedného zo závodov v priestoroch Automobilového priemyselného parku Lozorno. Na nočnú nastúpil v sobotu večer a skončil v nedeľu ráno. Takže odpracoval osemhodinovú zmenu. Premiéra počas nočnej tešili pozitívne reakcie kolegov na nočnej. „Myslím si, že ľudia sa veľmi tešia na tieto príplatky, predsa je to pár eur navyše. Ľudia na Slovensku si zaslúžia vyššie mzdy,“ vyjadril sa premiér. Je vraj v dobrej kondícii a nerobí mu problém aj dlhšie pracovať.

Počas zmeny spravil 497 zvarkov, čo je časť, ktorá sa používa pri výrobe dverí. „Väčšinou začiatočníci spravia tak okolo 300 – 350, pán premiér spravil 497, čo je slušný výkon na to, že to robil prvýkrát v živote,“ zhodnotil premiéra riaditeľ závodu Peter Žatkuľák. Unavený vraj premiér veľmi nebol. „Taký som trošku taký zmagorený, to je pravda, ale dá sa to zvládnúť,“ priznal však Fico po nočnej. Predseda vlády za nočnú nedostal žiadne peniaze, keďže odrobil nočnú na zmluvu o dobrovoľníckej činnosti.

Otvoriť galériu

Bola Ficova zmluva v poriadku?

 

Zmluva o dobrovoľníckej činnosti, na základe ktorej premiér pracoval, vraj nebola v poriadku. „Zákon o dobrovoľníctve definuje, kde možno takouto formou pracovať. Vo výrobnej sfére to byť nemôže. Je to vlastne nelegálna čierna práca,“ uviedol nezaradený poslanec parlamentu Jozef Mihál. Ako doplnil, tento právny predpis síce neuvádza oblasti taxatívne, ale najmä o ktoré ide. Má to byť neziskový sektor a nie výrobný. „Firmy si teraz môžu povedať, že načo budú dávať normálne zmluvy a platiť dane a odvody. Urobíme to, ako pán premiér ukázal,“ upozornil. Firma aj premiér by podľa Mihála mali dostať pokutu.

Práca po operácii srdca?

Viliam Fischer, kardiochirug

Ak je operačný výkon dobre spravený a nie sú komplikácie, môže pacient už po 3 mesiacoch od zákroku plne fungovať. To znamená, že aj vykonávať fyzickú prácu počas noci.

Poslanecký návrh

Po novom sa majú zvýšiť zákonné minimálne príplatky za prácu v noci zo súčasných 20 % na 50 % minimálnej mzdy. Návrh zavádza nový príplatok za prácu počas víkendu, a to vo výške 100 % minimálnej mzdy.

Otvoriť galériu
Na príplatkoch by zarobil.
Zdroj: infografika NČ

Ako sa vám robilo s premiérom?

Ján Lašák (46), logista, Červenčany

Otvoriť galériu
Ján Lašák (46).
Zdroj: tasr
Videl som ho, ako pracoval. Normálne mu to išlo. Robil na zváračke, bol aj zaučený a išlo mu to. Urobil som si s ním fotku do mobilu.

 

Diana Galbová (23), scrap team, Studienka

Otvoriť galériu
Trochu som ho videla a je šikovný a pracovitý. Uplatnil by sa u nás. Keď bolo spoločné fotenie, ja som to nestihla. Pracoval na zváračke a fakt pracoval celú noc. Videla som ho na večeri.

 

Milan Ušiak (44), team leader logistiky, Senica

Otvoriť galériu
Milan Ušiak (44).
Zdroj: tasr
Na to, že tu bol prvýkrát a stál prvýkrát pred takou mašinou, tak mu to išlo výborne. Sem-tam som ho sledoval. Som team leader a mal som na starosti, aby mal všetok materiál pri sebe. Išla by mu taká práca. Máme spoločnú fotografiu všetkých pracovníkov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivš, lab, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii