Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2017 06:50 | Správy | Zahraničné správy

Andrej Kiska otvoril v Mexiku podnikateľské fórum: Navštívil i centrum startupov

Musíme sa sústrediť na inovácie, startupy, na reformu školstva, pretože ak hovoríme, že najhodnotnejšou súčasťou spoločností sú ľudia, tak do nich musíme aj investovať.

Slovenský prezident Andrej Kiska to uviedol v stredu na podnikateľskom fóre, ktoré sa konalo v hlavnom meste Mexika, pričom kvalifikovaných ľudí označil za základ spoločnosti. Mexický minister hospodárstva Ildefonso Guajardo Villareal, ktorý na fóre taktiež vystúpil, ocenil medziiným strategickú polohu Slovenska. "Slovensko má strategickú polohu, leží medzi východnou Európou, Áziou a západnou Európou. Mexiko zase leží medzi Severnou a Južnou Amerikou," prirovnal.

Práve startupy sú podľa slovenského prezidenta správnou cestou k tomu, aby životná úroveň v krajinách vzrástla. "Tu v tomto inkubátore startupov vidieť, ako sa dá, aby sa vláda zapojila do pomoci začínajúcim podnikateľom. Človek, ktorý má akýkoľvek nápad, dostane na šesť mesiacov zadarmo priestor, dostane pomoc z pohľadu právneho, ekonomického, marketingového. Pomôžu mladému človeku na začiatku, keď sa často stráca," uviedol prezident po návšteve centra Start-up Mexico (SUM), pričom ocenil, že z neho vzišlo už takmer 100 firiem.

"Ak zistíme, že začínajúci inovátori potrebujú nejakú pomoc s financiami, či rady, alebo iné služby, pomôžeme im. Skontaktujeme ich s mentormi, ktorých máme napríklad tu v Mexiku, a pomáhame im s ich expertízami," uviedol pre TASR Rodrigo Maldonado, programový koordinátor z centra SUM.

 

Ako ďalej spresnil, v súčasnosti je súčasťou centra viac ako 200 startupov. Poskytujú im napríklad priestory, ktoré využívajú ako kancelárie. Väčšina však pracuje od začiatku vo svojich vlastných priestoroch. S pomocou môžu začínajúci podnikatelia rátať v priebehu prvých štyroch až šiestich mesiacov. Následne musia byť schopní sa postaviť "na vlastné nohy". "Niektorí z nich už v súčasnosti majú záujem preraziť aj v zahraničí a rozšíriť tak svoje pole pôsobnosti. Jeden z nich napríklad predáva oblečenie pre mužov, začal fungovať v malej časti hlavného mesta Mexika. Následne sme im prvých šesť mesiacov pomáhali, v súčasnosti začali pôsobiť v Portoriku a plánujú sa v blízkej budúcnosti presadiť aj na trhu USA," uzavrel.

Cieľom návštevy prezidenta je rozvoj vzájomných vzťahov v politickej a ekonomickej oblasti. Má prispieť i k rozvoju spolupráce v oblasti inovácií, vedy a výskumu. Slovensko je pre Mexiko významným partnerom aj z hľadiska členstva v EÚ, NATO a OECD. Dôležitý význam má v rámci slovensko-mexických obchodných vzťahov automobilový priemysel. Slovenský prezident Andrej Kiska pricestoval na niekoľkodňovú štátnu návštevu Spojených štátov mexických na pozvanie prezidenta Enriqueho Peňu Nieta. Ide vôbec o prvú štátnu návštevu slovenskej hlavy štátu v Mexiku, ktorú ukončí vo štvrtok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší