Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2017 01:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Astronómovia jasajú: Teleso, ktoré preletelo okolo Zeme, prinieslo jedinečné informácie!

Astronómovia potvrdili, že záhadné vesmírne teleso, ktoré minulý mesiac preletelo okolo nášho Slnka, skutočne pochádza z inej slnečnej sústavy.

Podľa denníka The Guardian vedci k tomuto záveru dospeli po analýze obežnej dráhy objektu, ktorú takmer s istotou nemožno dosiahnuť v našej slnečnej sústave. Astronómovia teleso pomenovali 1I/2017 U1, alebo tiež Oumuamua, čo je havajský termín pre posla. Podľa expertov putovala Oumuamua Mliečnou dráhou stámilióny rokov, než sa nakrátko dostala do našej slnečnej sústavy.

Spomínané teleso objavil 19. októbra teleskop Pan-Starrs 1 na Havaji pri pátraní po telesách v blízkosti Zeme, ktoré uskutočňuje pre NASA. Vedcov pritom upútala neobvyklá hyperbolická letová dráha tohto telesa, ktoré je tvarom prirovnávané k cigare alebo protipožiarnemu prístroju. Následne teleso začali sledovať aj ďalšie teleskopy zo Zeme. Vo svojej analýze vedci uviedli, že Oumuamua je celkom podobná niektorým asteroidom našej slnečnej sústavy. To je dôležité, pretože to naznačuje, že zloženie planét, ako sú tie naše, by mohlo byť typické aj pre iné miesta našej galaxie.

Na analýze telesa pracovali dve nezávislé skupiny astronómov. Prvá skupina, pod vedením Karen Meech z Havajskej univerzity, zistila, že Oumuamua meria na dĺžku asi 400 metrov, šírka predstavuje približne desatinu dĺžky. Teleso, ktoré je svojím tvarom podľa astronómov veľmi neobvyklé, sa otáča okolo vlastnej osi, pričom jedno otočenie trvá 7,3 hodiny. Novoobjavené teleso má červenkastú farbu, čo môže naznačovať, že obsahuje organické látky bohaté na uhlík. Ľudskému oku by sa ale teleso javilo pravdepodobne tmavohnedé.

 

Druhá skupina astronómov vedená Davidom Jewittom z Kalifornskej univerzity v Los Angeles sa zase snažila odhadnúť, koľko medzihviezdnych návštevníkov ako Oumuamua sa môže v našej slnečnej sústave pohybovať. Podľa nich ich môže byť ďalších 10 000. Tieto objekty však zatiaľ neboli odhalené. Vedci uviedli, že každý z týchto medzihviezdnych návštevníkov našou slnečnou sústavou len prelieta. Trvá im pritom asi desať rokov, než prekonajú našu slnečnú sústavu a zmiznú späť v medzihviezdnom priestore. Ak je tento odhad správny, znamenalo by to, že každý rok do našej slnečnej sústavy vletí zhruba 1000 takých telies a ďalších 1000 ju opustí.

Podľa skorších vyjadrení astronómov Oumuamua priletela zo smeru od súhvezdia Lýry a z našej sústavy mieri k súhvezdí Pegasa. Teleso 14. októbra minulo Zem vo vzdialenosti okolo 24 miliónov kilometrov. "Desiatky rokov sme si mysleli, že takéto objekty z iného sveta sa môžu vyskytovať v blízkosti našej slnečnej sústavy, a teraz máme prvýkrát jasný dôkaz, že existujú," povedal Thomas Zurbuchen z NASA. "Tento objav otvára nové možnosti štúdia utváranie slnečných sústav mimo tú našu," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!