Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2017 04:00 | Správy | Domáce správy

Vnuk prezidenta sa narodil v USA: Najmladší Kiska má americké občianstvo!

Prezident Andrej Kiska (54) sa len pred týždňom pochválil novým prírastkom do rodiny. Jeho synovi Andrejovi s manželkou Irmou sa po vnučke Mii narodil syn Andrej.

Je to tak už štvrtá generácia Andrejov v rodine. Hlava štátu však o novom členovi rozvetvenej famílie nepovedala jednu zaujímavú vec - Kiska najmladší sa narodil v Kalifornii v USA. Pokrvný potomok slovenskej prezidentskej rodiny tak má americké občianstvo.

Nový Čas zistil, že prezident ešte svojho vnuka po minulovíkendovom narodení nevidel. Jeho syn Andrej sa totiž s manželkou v lete presťahovali na západné pobrežie USA. V slnečnej Kalifornii tak dieťatko aj prišlo na svet. „Mladí sú od augusta v San Franciscu, kde syn pracuje v oblasti startupov. Preto sa vnúčatko narodilo tam. Veľmi ma mrzí, že som nemohla byť pri pôrode, ale Natálka tam v piatok priletela a v sobotu bol vnúčik na svete. V pôrodnici zostali len dva dni. Ja sa tiež chystám za nimi,“ opísala detaily Mária Kisková, bývalá manželka prezidenta. Kiskova dcéra Natália išla do San Francisca prvýkrát najmä kvôli práci práve v čase očakávaného pôrodu. Z prezidentskej rodiny tak bola po rodičoch prvou osobou, ktorá malého Andreja videla. „Natálka je hrdá teta, zatiaľ sa ale na svadbu ani rodičovstvo podľa mňa nechystá,“ dodala Mária Kisková.

Otvoriť galériu

Kiska sa pochválil tým, že Andrej IV. je poriadny valibuk, keďže má 4,2 kg. „Aj maličký, aj mamina sú absolútne v poriadku. Už sa teším, keď sa všetci štyria Andrejovia spolu stretneme. Držíme mu prsty, aby z neho vyrástol šťastný človek,“ napísal prezident. Nepochválil sa však s jednou vecou. Podľa zákonov USA každé bábätko narodené za veľkou mlákou získava automaticky americké občianstvo. „Ak ste sa narodili v USA, americké občianstvo platí počas celého života, pokiaľ sa ho sami oficiálne nevzdáte,“ píše sa v zákone. Prezidentská rodina sa však napriek tomu nemusí aktívne hlásiť o slovenské korene - občianstva bude mať hneď dve. „Dieťa získa slovenské občianstvo po matke,“ vysvetlila Andrea Dobiášová z ministerstva vnútra.

Otvoriť galériu
Kolíska
Zdroj: amk, anc

 

PREZIDENTOVI ZMAJSTROVALI KOLÍSKU

Kiska sa okrem vnuka teší aj zo svojho malého synčeka Martina. Ten sa prezidentskému páru narodil v júli. Študenti zo Súkromnej spojenej odbornej školy na ulici Biela voda v Kežmarku mu teraz vyrobili drevenú kolísku. Má špeciálny prídavok  – hojdacie kreslo. „Je to preto, aby si pán prezident mohol pri kolísaní posedieť,“ povedala zriaďovateľka školy Anna Jurgovianová. Kolísku vyrábali pomerne dlho. Majster Pavol Danielčák hovorí, že ide o jedinečný originál. „Pánovi prezidentovi sme už oznámili, že máme pre neho takýto dar. Ako a kedy si ju prevezme, nechávame na neho. Najradšej by sme mu ju však dopravili domov do Popradu čím skôr,“ dodala Jurgovianová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, --nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní