Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Vrah dozorcov na slobode po 31 rokoch: Bartolomeja Botoša odsúdeného za krvavú masakru v Leopoldove prepustili

Kým mŕtvym dozorcom už nikto životy nevráti, páchatelia idú postupne na slobodu.

Brány väznice opustil po dlhých 31 rokoch ďalší z účastníkov leopoldovskej masakry Bartolomej Botoš (52).

Po Tiborovi Polgárim, ktorý si odpykáva doživotný trest, bol Botoš druhým najdlhšie sediacim väzňom na Slovensku. Zatiaľ čo pozostalí po dozorcoch z Leopoldova sa nevedia doteraz zmieriť so stratou najbližších, Botoš je už štvrtým v poradí zo siedmich odsúdených vrahov piatich dozorcov, ktorý sa dostal na slobodu.

Pred ilavskou väznicou v sobotu na Botoša čakali jeho sestra Katarína spolu s manželom a so synom, ako aj ďalší rodinní príslušníci a známi. „Veľmi zle som znášala, že bol vo väzení, bola som s ním v kontakte len cez telefón, nevidela som ho takmer 15 rokov,“ povedala Botošova sestra Katarína, ktorá sa na brata veľmi tešila.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Botoš vyšiel z brány väznice krátko po 15. hodine v čiernom kabáte. Objal sa so sestrou a plakal. „Veľmi sa teším, že som na slobode a budem so svojou rodinou. Chcem si užívať ďalší život,“ povedal novinárom. Na otázku, či ľutuje to, čo sa stalo v roku 1991, však neodpovedal. Čo ako prvé spraví na slobode, nekomentoval. „Špeciálnu oslavu nechystáme, necháme to naňho, nech si vyberie, čo chce,“ dodala jeho sestra s tým, že brata aj ubytuje. Bartolomej Botoš je po Danielovi Bajgerovi, Václavovi Fedákovi a Vladimírovi Dudovi štvrtým prepusteným z leopoldovskej masakry.

 

Krvavý útek

Masaker v leopoldovskej väznici, považovanej za najprísnejšie väzenie s tvrdými podmienkami, sa odohral 23. novembra 1991, keď sa skupina väzňov dohovorila na úteku. Boli to Ondrej Harvan, odsúdený predtým za vraždu na 23 rokov, Dalibor Bajger, odsúdený na 11 rokov, Tibor Polgári, odsúdený za lúpežné prepadnutie na deväť rokov, Vladimír Duda, odsúdený za krádeže na osem rokov, Miloš Uriga, odsúdený za lúpež na sedem rokov, Bartolomej Botoš, odsúdený za násilnú trestnú činnosť na desať rokov a Václav Fedák, odsúdený na štyri roky.

Prvou obeťou utekajúcich väzňov sa stal dozorca František Svoboda. Po skončení sčítania väzňov ho Polgári požiadal, aby mu otvoril mrežu, pretože chce do schránky vhodiť list. Keď tak dozorca urobil, Polgári ho napadol. Vzápätí sa k nemu pridal Uriga, ktorý ho niekoľkokrát bodol nožom. Svoboda na mieste zomrel. Väzni sa presunuli do kancelárie, kde spútali a brutálne zbili štyroch dozorcov. Obliekli si ich uniformy a dostali sa až k bránam väznice. Odcudzili dva samopaly a štyri pištole. Tam na mieste usmrtili štyroch strážcov a ďalších zranili. Posledného strážcu zobrali so sebou ako rukojemníka. Spolu s ním sa ešte vrátili do väznice, aby vyslobodili posledného komplica. Keďže sa im jeden z väzňov postavil do cesty, vodca vzbury Polgári ho zastrelil. Počas úteku väzni kradli autá, na ktorých chceli podľa plánu utiecť cez Poľsko loďou do Austrálie. V priebehu 20 hodín ich však vďaka rozsiahlej policajnej akcii pochytali. Jediné zranenie utrpel Polgári, ktorý sa chcel pomocou ukradnutého samopalu brániť streľbou.

Vonku

Vo februári 1993 bol vynesený nad utečencami a vrahmi rozsudok. Harvan, Polgári a Uriga dostali doživotie. Duda bol odsúdený na 13 rokov väzenia, Bajger a Fedák na 15 rokov a Botoš na 18 rokov. Odsúdený Harvan sa krátko po vynesení rozsudku obesil v cele. Fedáka pustili z väzenia v roku 2009, Dudu v roku 2010 a Bajgera v roku 2015. 

Polgári bude mať šancu o rok

Hlavný aktér pokusu o útek odsúdený za tri vraždy, Tibor Polgári (56), sedí vo väzení od marca 1984. Je tak väzňom, ktorý je na Slovensku nepretržite najdlhšie za mrežami. Predtým bol totiž odsúdený za lúpež a vydieranie na deväťročný trest. Za pokus o útek a vraždu dozorcov dostal doživotie. O podmienečné prepustenie by mohol požiadať už na budúci rok. 

Otvoriť galériu
Tibor Polgári
Zdroj: anc

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marián Michalko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
(ilustračné foto)
Čínu zasiahlo tornádo: Katastrofa si vyžiadala si viacero obetí
Sun on blue sky with clouds
Máj už klope na dvere: Čo nás čaká? Najskôr bude teplo a potom... Na TOTO sa pripravte
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
FotoVáš Tip
Slovenská pošta vydáva známku Europa 2024: Fauna a flóra tatranských plies! Aha, takto vyzerá
Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?
Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov
Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!