Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2017 14:41 | Šport | Šport mix
Foto

Veľký deň slovenského lyžovania: Vlhová zdolala Shiffrinovú druhýkrát po sebe

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (22) vyhrala v sobotu úvodný slalom sezóny Svetového pohára.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Vo fínskom Levi o rovnú desatinu zdolala superfavoritku, americkú šampiónku Mikaelu Shiffrinovú. Tretia skončila s výrazným odstupom 1,35 s Švajčiarka Wendy Holdenerová.

Vlhová slávila svoj tretí triumf kariéry v SP, zaregistrovala svoje 18. umiestnenie v prvej desiatke pretekov SP a po siedmy raz sa dostala na pódium. Okrem toho, že sa automaticky dostala na čelo priebežného poradia slalomu, po dvoch pretekoch je aj druhá v celkovom poradí SP, práve za svojou sobotňajšou rivalkou.

"Som veľmi šťastná, je to úžasné. Bolo naozaj ťažké zdolať Mikaelu Shiffrinovú. Je rýchla silná a o to viac to považujem za veľký deň," povedala v cieli do mikrofónu moderátorky Vlhová. Shiffrinovú zdolala druhýkrát po sebe v priamom súboji ako vôbec prvá pretekárka od čias, keď Američanka nastúpila na svoju fenomenálnu púť Svetovým pohárom. Predtým sa to Slovenke podarilo vo finále uplynulej sezóny v marci, keď ju o 24 stotín pokorila na jej domácom svahu v Aspene.

 

Polárny štart sezóny medzi husto postavenými bránkami, bez zranenej Veroniky Velez-Zuzulovej, predznamenal niekoľko fenoménov. Predovšetkým že za štandardných okolností bude opäť vo veľkej fazóne iba 22-ročná multišampiónka Shiffrinová a že z minima konkurentiek ju bude najviac atakovať jej slovenská vrstovníčka. Američanka v 1.kole s číslom tri presvedčivou jazdou i časom jasne dištancovala obe svoje solídne rivalky z minulej sezóny, švédska stálica Frida Hansdotterová zaostala 73 stotín. Ďalšie na štarte schytali manko nad sekundu.

So sedmičkou sa vydala na trať Vlhová. Už na úvodnej zvlnenej "plošine" nasadila optimálny rytmus a na medzičase ju od Shiffrinovej delila stotinka. Podľa očakávania excelentne zvládla aj najťažší technický spád, lyže dlho v oblúkoch nedržala a išla dostatočne nad bránkami. Jej strata sa zvýšila iba o ďalšiu stotinku a nebyť drobného zaváhania v najnáročnejšej zatvorenej kombinácii bránok, mohla byť o nejakú desatinu pred súperkou, napokon za ňou zostala o dve desatiny. Po Vlhovej sa z prvej tridsiatky štartujúcich už žiadna pretekárka nezmestila do poldruhasekundovej straty. Naopak väčšina lyžiarok mala manko cez dve a dokonca tri sekundy.

Výslednica prvej jazdy predurčovala veľký duel oboch slalomárskych hviezd v 2. kole. Zo štvrtej pozície do neho najprv prehovorila Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá sa katapultovala na čelo s najrýchlejším časom kola. Túto métu však napokon prekonala a finalizovala Vlhová, ktorá svoj náskok na medzičasoch kontinuálne zvyšovala. Jej jazda v hornej časti mala opäť parametre priam dokonalého výklzu a tempovania oblúkov a v dimenziálnej strmine išla do ataku aj za cenu drobných chybičiek. Korigovala ich excelentnou stabilitou i technikou a v cieli nasadila najvyššiu latku. Tú sa už nepodarilo prekonať ani Shiffrinovej, v strednej časti nabrala na Slovenku takmer 40-stotinovú stratu a ani jej povestný finiš nestačil.

Američanka bude mať príležitosť na revanš o dva týždne na domácej pôde. Druhý slalom sezóny je na programe v nedeľu 26. novembra v Killingtone, predtým v sobotu si obe lyžiarky zmerajú sily aj v obrovskom slalome.

Výsledky slalomu Svetového pohára v Levi:
1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:49,98 min.(55,87-54,11), 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,10 s (55,66-54,42), 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,35 (56,86-54,47), 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,17, 5. Melanie Meillardová (Švaj.) +2,58, 6. Lena Dürrová (Nem.) +2,78, 7. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) +3,18, 8. Stephanie Brunnerová (Rak.) +3,20, 9. Ana Buciková (Slovin.) +3,26, 10. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +3,48.
Celkové poradie SP (po dvoch súťažiach):
1. Shiffrinová 125 b., 2. VLHOVÁ (SR) 115, 3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) a Holdenerová po 100, 5. Brunnerová 82, 6. Tessa Worleyová (Fr.) 80.
Poradie v slalome po prvej súťaži:
1. VLHOVÁ 100, 2. Shiffrinová 80, 3. Holdenerová 60, 4. Hansdotterová 50, 5. Meillardová 45, 6. Dürrová 40.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, juk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte