Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2017 15:35 | Správy | Európa

Európsky deň rovnosti odmeňovania pripadá tento rok na 3. novembra

Priemerná hodinová mzda žien na Slovensku je o 19,6 % nižšia ako u mužov. Európsky deň rovnosti odmeňovania, je tak symbolickým dňom, od kedy ženy v porovnaní s ich mužskými kolegami budú pracovať až do konca tohto kalendárneho roka akoby "zadarmo"

„Na Slovensku sa za posledné roky rozdiel v odmeňovaní žien a mužov podstatne neznížil, stále patrí k jedným z najväčších z Európskej únii. Muži a ženy sú si pritom v EÚ rovnocenní, nie je preto fér, ak ženy zarábajú menej a nemajú rovnaké príležitosti. Od rovnosti šancí a toho, ako ju budeme podporovať, bude závisieť aj naša konkurencieschopnosť,“ uviedol v tejto súvislosti vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.


Rodová NErovnosť je stále realitou
Rodová rovnosť vrátane rovnakého odmeňovania mužov a žien je jednou zo základných hodnôt EÚ. Ešte však zďaleka nie je realitou. Európsky priemer rozdielu v odmeňovaní žien a mužov je 16,3 %. Európanky tak v porovnaní s ich mužskými kolegami pracujú akoby zadarmo dva mesiace ročne.

S riešením tejto nerovnosti je potrebné pokročiť. Ženy totiž trpia aj v rôznych iných oblastiach: často pracujú v horšie platených odvetviach, sú pomalšie povyšované a majú nedostatočné zastúpenie v riadiacich pozíciách. Domácnosti, kde sa o deti stará len matka a popri tom ako jediná zarába, väčšmi ohrozuje chudoba vrátane chudoby detí a s ňou súvisiace znevýhodnenia.

Rozdiely v odmeňovaní nie sú jediný problém. Nedávne odhalenia o sexuálnom obťažovaní poukazujú na to, že ženy musia niekedy čeliť aj nepriateľskému pracovnému prostrediu, čo má pochopiteľne vplyv na ich profesijný rozvoj a duševnú pohodu.


Ďalšie kroky k zlepšeniu situácie
Európska komisia chce byť lídrom v boji proti tejto neprávosti. Už v priebehu niekoľkých týždňov predloží akčný plán na riešenie platovej nerovnosti. Zintenzívni tak prebiehajúce opatrenia a predstaví nové kroky.

V novembri navyše usporiada kolokvium na tému „Práva žien v búrlivých časoch“ . Časť programu bude venovaná hľadaniu nových riešení zameraných na boj proti rozdielom v odmeňovaní. Približne v
tom istom období bude na najvyššej úrovni vyhlásený európsky pilier sociálnych práv, ktorý znova potvrdí, že ženy a muži majú za prácu rovnakej hodnoty právo na rovnaký zárobok.

Európania si otázky nerovnosti medzi pohlaviami nikdy neuvedomovali lepšie ako dnes, čoho dôkazom je aj nedávna kampaň #MeToo na sociálnych sieťac. Pri príležitosti dnešného Európskeho
dňa rovnosti odmeňovania sa Európska komisia zaviazala hájiť rovnosť práv a príležitostí na trhu práce pre ženy a mužov.


Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne