Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2017 07:10 | Správy | Domáce správy

Nový Čas oslovil 4 kandidátov na žilinského župana: Takto by sme riešili zdravotníctvo a dopravu!

Kto presvedčí voličov? O kreslo župana v Žilinskom kraji zabojuje už túto sobotu 4. novembra sedem kandidátov.

Nový Čas oslovil štyroch najhorúcejších z nich – Juraja Blanára (51), Eriku Jurinovú (46), Mariána Murína (50) a Antona Martvoňa (37). Aké sú podľa nich najväčšie problémy Žilinského kraja a ako by ich z pozície župana vyriešili?

 

Juraj Blanár (51), župan Žilinského kraja

  • podpora SMER-SD

Otvoriť galériu
J. Blanár
Zdroj: anc

Jednou z prioritných oblastí je zdravotníctvo. Je nevyhnutné zabrániť privatizácii našich župných nemocníc v Dolnom Kubíne, Trstenej, Liptovskom Mikuláši a Čadci a čo najviac spopularizovať bezplatný systém objednávania u lekárov, ktorý by mal byť v dnešnej dobe úplnou samozrejmosťou. Je neprípustné, aby pacienti platili za výkony, ktoré sú hradené zo zdravotného poistenia. Rovnako je potrebné pokračovať v budovaní dopravnej infraštruktúry. Žilinský kraj je významnou križovatkou ciest. V kraji sme zrekonštruovali už 800 kilometrov našich župných ciest II. a III. triedy a to isté očakávame od štátu na cestách I. triedy, diaľniciach a rýchlostných cestách. Budem aj naďalej čo najviac tlačiť na štát, aby pokračoval vo výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest v našom kraji.

 

Erika Jurinová (46), poslankyňa NR SR

  • podpora OĽaNO – NOVA

Otvoriť galériu

Doprava a Zdravotníctvo. Všetky kraje si diaľnicu D1 už postavili, jedine Žilinský kraj ju nemá – zostala visieť v nedohľadne. Podľa štatistiky Slovenskej správy ciest je jedna tretina ciest II. triedy v tomto kraji v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave! Vážnym problémom je aj dostupnosť a kvalita zdravotníckych a sociálnych služieb. Nedostatok lekárov, dlhé čakacie doby, chýbajúce technické vybavenie. Spustím motivačné programy pre lekárov, aby sme priblížili lekársku starostlivosť bližšie k ľuďom. Postarám sa o to, aby limity výkonov pre špecialistov boli delené spravodlivejšie podľa spádových oblastí a budem pokračovať v modernízácii a prístrojovom vybavení župných nemocníc. V rámci dopravy dám spracovať prehľad stavu ciest, ktoré má v správe Žilinská VÚC-ka a rebríček nutnosti ich opráv podľa stavu vozovky a intenzity dopravy, nie podľa straníckej príslušnosti.

 

Marián Murín (50), starosta Mútneho

  • nezávislý

Otvoriť galériu

Najväčším problémom je celková sociálna situácia ľudí v tomto regióne, ktorí musia migrovať ďaleko za prácou. Trávia denne v kolónach niekoľko hodín, pretože cesty tu sú, čo sa týka Slovenska, v najhoršom stave, máme tu najviac smrteľných úrazov. Nevyhnutne potrebujeme dobudovať cesty oveľa rýchlejším tempom, ako to bolo doteraz. Rád by som tiež udržal špičkovú úroveň Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Zdravé potraviny, podpora turizmu turizmu a najmä zastavenie katastrofálneho drancovania lesov, ktoré v kraji máme, to sú kľúčové riešenia pre našich obyvateľov od malých detí až po seniorov.

 

Anton Martvoň (37), právnik

  • nezávislý

Otvoriť galériu

Katastrofálny stav v župnom zdravotníctve a nehospodárne nakladanie s financiami župy pre problémy s matematikou súčasného župana. Po mojom nástupe za župana by som dal urobiť dôkladný audit v celej župe, nevýhodné zmluvy by sa zrušili, vykonávala by sa dôsledná kontrola poskytovaných služieb, financie by sa rovnomerne prideľovali do každého regiónu. Ušetrené peniaze by sa investovali do poriadnej opravy župných ciest, nemocníc a škôl, do betónovej ochrannej galérie pre vodičov jazdiacich popod Strečno a do vybudovania župných nájomných bytov i župných škôlok. Zrušil by som vyberanie poplatkov za návštevu pohotovostí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekárka zažívala v posledných mesiacoch hotové peklo.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život