Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2017 00:05 | Správy | Politika

Ján Lunter: Moje stretnutie s Kotlebom! Kto financoval jeho kampaň?

Voľby predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja boli extra sledované. Nešlo tu iba o to, či bude mať nového župana.

Išlo o to, či opäť vyhrá fašista Marian Kotleba. Jeho najvážnejším protikandidátom bol podľa prieskumov podnikateľ Ján Lunter. Novému Času Nedeľa poskytol rozhovor ešte pred voľbami.

 

Práve z vás sa stal Kotlebov najvážnejší protikandidát. Rátali ste s tým už od začiatku?

Keď človek do niečoho ide, tak aj ráta s tým, že dôjde do cieľa. Takže áno. Keď sa pozriem na to, čo som dokázal – vychoval šesť detí, postavil firmu, ktorá dnes zamestnáva viac ako dvesto ľudí, tak ma to utvrdzuje vo viere, že keď sa cieľavedomo pracuje, veci sa dajú meniť. Trápi ma, v akom stave je náš kraj, a to nielen za posledné volebné obdobie. Verím, že ľudí oslovil náš aktívny program, nielen ako to ja nazývam, že budeme kúriť a svietiť.

Otvoriť galériu

Mám v tíme ľudí, ktorí v našom kraji niečo dokázali. Je tam primátor Hriňovej Stanislav Horník, ktorý sa vedel postaviť proti súčasnému županovi, keď to bolo potrebné, je tam Ľubica Lapinová, ktorá získala ocenenie Biela vrana, vyšetrovateľ Jozef Bakša z protikorupčného združenia Antikor, Mirka Vargová, ktorá založila združenie Malohont a pracuje na tom, aby farmári mohli predávať svoje výrobky...

To znie pekne, ale v kraji je stále možno polovica ľudí, ktorá fandí Kotlebovi. Aký máte pocit z toho, že vo vašom kraji, kraji SNP, vládnu pohrobkovia gardistov?

Keby ste sa obuli do topánok človeka z Veľkého Krtíša, ktorý nemá dlhodobo prácu a on alebo jeho žena chodia pracovať za hranice, aby uživili rodinu, ktorá sa rozpadá, alebo by ste boli na podpore, tak by ste tiež možno brali lacné riešenia.

Vravíte, že ste nezávislý kandidát, ale už vás podporuje aj vládnuci Smer.

Určite som stále nezávislý. Smer ešte niekedy začiatkom roka povedal, že nepostaví vlastného kandidáta a podporí toho najsilnejšieho. Keď to v lete ukázali prieskumy, zavolal mi pán Pellegrini zo Smeru, že sa rozhodli podporiť ma a následne to oznámil na tlačovke. Áno, mohol som ísť do nejakého protestu a odmietnuť podporu Smeru, ale ja si vážim všetkých voličov a nebudem sa vyhraňovať. Ja som ich nepodporil, oni podporili mňa.

Niektorí vaši protikandidáti oznámili, že odstúpili vo váš prospech, ale aj tak budú na hlasovacích lístkoch. Prečo?

Podľa predchádzajúceho zákona ak sa niekto pred voľbami vzdal kandidatúry, tak sa potom na volebnom lístku nenachádzal. Teraz podľa nového však budú tak či tak vytlačené hlasovacie lístky aj s menami kandidátov, ktorí odstúpili v môj prospech. To môže byť pre voličov mätúce.

O samosprávnych krajoch počujeme vždy pred voľbami, inak nie sú atraktívne. Má župan vôbec dosť právomocí, aby mohol pozdvihnúť kraj? Nepreceňuje sa jeho úloha?

To máte ako so starostami. Niektorí iba kúria a svietia, iní prijmú svoju funkciu ako šancu niečo zmeniť. Naši predchádzajúci župani sedeli buď v Bruseli, alebo v parlamente v Bratislave, kraj pre nich bol až druhoradý. A tak to tu aj vyzerá.

No ak by ste vyhrali vy, sedeli by ste pre zmenu vo firme, nie?

Nie, ja už dnes firmu aktívne neriadim. Úspešne som ju odovzdal synom. Mám riaditeľa, výrobným riaditeľom je môj syn. Pre mňa je teraz prioritou župa.

Otvoriť galériu

Ako teda chcete zmeniť Banskobystrický kraj?

Župa napríklad môže spolupracovať s podnikateľmi na rozvoji kraja. Za mnou za ten čas, čo podnikám, nikdy neprišiel ani jeden župan, aby sa spýtal, či mi môžu pomôcť a ako ja môžem pomôcť im. My chceme napríklad vytvárať farmárske sociálne podniky, alebo priamo oslovovať investorov do kraja a nečakať iba na to, čo nám sem pošlú z Bratislavy. Toto vedenie župy je v úplnej izolácii, vystúpilo zo združenia SK8, kde všetky kraje navzájom diskutujú, vymieňajú si informácie, hľadajú riešenia. Toto vedenie župy prestalo spolupracovať s vládou, prišli sme o eurofondy...

Kotlebovcom pred piatimi rokmi k víťazstvu pomohli najmä sľuby, ako zatočia s neprispôsobivými Rómami a dajú ľuďom prácu. Akú chcete dať v tomto smere nádej voličom?

Kriminalita rastie spolu s tým, ako rastú getá, kde žijú dlhodobo nezamestnaní. Silné reči nepomôžu. Základ je dať týmto ľuďom prácu, naučiť ich znova pracovať. Sú tu riešenia, ktoré už fungujú a tam hľadáme inšpiráciu. Napríklad kňaz Vladimír Maslák z Kláštora pod Znievom si zobral pod palec tri družstvá a dnes živí asi 500 bezdomovcov. Alebo v Spišskom Hrhove, kde žije asi 1 300 ľudí, z toho polovica Rómov v osadách, dosiahol starosta Vladimír Ledecký 10-opercentnú nezamestnanosť. Vytvoril sociálne podniky - kováčske dielne, kde osadníci našli prácu. Chceme podľa tých vzorov, ktoré fungujú, radiť starostom v našom kraji, ako na to, chceme im byť nápomocní. Tiež musíme ponúknuť prácu mladým vysokoškolsky vzdelaným ľuďom, aby nám neodchádzali. Však tu inak budú o chvíľu už len medvede...

V rámci predvolebného boja vyšlo najavo, že ste vlani dostali dotácie z eurofondov 1,5 milióna eur, ktoré vám musel odklepnúť aj smerácky minister pôdohospodárstva. Bolo to podľa vás v poriadku?

Kotleba sa niekoľkokrát vyjadril, že on eurofondy nepotrebuje. Ja ako podnikateľ som za ne rád. Vždy spĺňame kritériá, aby sme eurofondy dostali, rovnako ako ich dostali skoro všetky potravinárske a mliekarenské firmy. V eurofondoch sme uspeli bez černoty. My sme si za ne nenakúpili autá či domy, ale vďaka nim naša firma narástla a zamestnávame viac ľudí.

Veríte, že vám dá hlas aj všetkých 200 vašich zamestnancov?

Myslím, že nie. Sú tu chlapci, ktorí prijali optiku, ktorú im ponúka súčasné vedenie župy. Že treba všetko zbúrať, že nerozhodnosť, ktorú vidíme v parlamente, sa dá nahradiť autokraciou.

Predstavte si, že nevyhráte.

Žene hovorím, že obidve verzie sú dobré. (Úsmev) Mrzelo by ma však, kebyže kraju nemôžeme ponúknuť to, na čom sme pracovali. Aby som do toho išiel, na to ma presvedčil aj hokejista Michal Handzuš. Povedal mi, že pokiaľ sa zodpovední neujmú zodpovednosti, tak to nezodpovední zneužijú. V Kanade a USA, kde pôsobil, je normálne, že tí, ktorí niečo dokázali v biznise, idú aj do politiky, kam patria ľudia, ktorí majú za sebou históriu, na ktorú sa voliči môžu pozrieť a zhodnotiť ju.

Z čoho financujete kapaň?

Zo začiatku sme išli na rodinných financiách a prísľube Michala Handzuša, ktorý je naším najštedrejším podporovateľom, ide o sumu 50-tisíc eur. Ďalšie peniaze nám prichádzajú na transparentný účet, kde nám dali ľudia tisícky eur, ale aj tri eurá. Doteraz sme minuli asi 160-tisíc eur.

Stretli ste sa niekedy zoči-voči s Kotlebom?

Stretli sme sa. Nebolo to plánované. Stalo sa to počas toho, ako sme jazdili v rámci kampane po kraji a oni aj my sme tam mali stánok. Aj sme sa zoznámili, bolo to pár sekúnd.

A kým ste neboli kandidátom, ste sa nestretli?

Nie, nemali sme spoločné cestičky.

Je podľa vás Kotleba fašista?

Niektoré jeho kroky vnímam tak, že nás vedie do izolácie, ktorá je príznačná pre totalitné režimy. Na to, či je, alebo nie je fašista, máme orgány, ktoré sa s tým mali už dávno vysporiadať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video