Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2017 00:05 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Medzi politickými lídrami sa ukazuje nový trend: Budú svetu vládnuť iba mladí fešáci?!

Dravosť, charizma a schopnosť očariť mladú generáciu. Do meniacej sa svetovej politiky začal prenikať nový trend, ktorý sa nemusí páčiť staršej generácii.

Voličov vo viacerých krajinách oslovili mladí fešáci natoľko, že im odpustili menej skúseností a zvolili si ich za svojich politických lídrov. Najnovší trend potvrdzuje aj rakúska hviezda Sebastian Kurz (31).

 

Otvoriť galériu

• vyrastal v dobre situovanej rodine

 

• nedokončil štúdium práva

• jeho idolom je bojovník proti apartheidu Nelson Mandela

• ministrom zahraničia sa stal v 27 rokoch

 

Zázračné dieťa

Jeho víťazstvo v parlamentných voľbách mnohí očakávali, no aj tak napokon všetkých šokovalo. Najmocnejším politikom u našich susedov sa totiž stal Sebastian Kurz vo svojich čerstvých 31 rokoch. Bude tak najmladším európskym premiérom. Keď v roku 2010 začínal kampaň konzervatívcov v spoločnosti dievčat pohodených na kapote terénneho auta pred nočným klubom, nikto netušil, že o sedem rokov to bude najmocnejší muž Rakúska.

Domáci ho označujú pojmom „zázračné a ušaté dieťa“. Rodený Viedenčan začal študovať právo, no veľmi rýchlo ho zlákala politika. Pokračoval ako jeden z mestských poslancov a po čase sa stal štátnym tajomníkom, odtiaľ bol už len krôčik k postu ministra zahraničia. Už vtedy ukázal svoje schopnosti, keď sa zasadil o stopnutie prílevu imigrantov cez balkánsku trasu. V poslednom roku sa dokázal vyšvihnúť ešte vyššie a stal sa šéfom ľudovej strany. Hlavným cieľom bolo prilákať mladú generáciu voličov, čo sa mu s prehľadom podarilo.

 

Otvoriť galériu
Priateľka Sebastiana Kurza.
Zdroj: getty images

Počas volieb zaujal mladý Sebastian očarujúcou priateľkou, s ktorou prišiel do volebnej miestnosti. Jej meno je Susanne Thier (30) a Kurz sa s ňou objavil na viacerých večierkoch, aj keď pozornosť kamier spoločne príliš nevyhľadávali. „Ani moja priateľka, ani moji rodičia nemajú radi ukazovanie sa pred médiami. Rád by som bol, aby ľudia o mne vedeli ako o schopnom politikovi,“ uzavrel Kurz. Dokopy sa dali ešte vo svojich 18 rokoch, svadbu však zatiaľ neplánujú.

 

Otvoriť galériu

- vyštudoval niekoľko prestížnych škôl a pôsobil ako asistent filozofa a bankár

- vyhral niekoľko cien za hru na klavíri a napísal niekoľko románov, ktoré však nechce vydať

- nevedel sa začleniť do tradičných francúzskych strán, tak si založil vlastnú, ktorá kopíruje jeho iniciálky En Macher! (Vpred)

 

Prívetivý snob

Najmladší od čias Napoleona a ani z jednej tradičnej strany. Pre Francúzov spočiatku niečo nepredstaviteľné sa veľmi rýchlo stalo realitou. Nová hviezda európskej politiky pritom vzišla z vlády nepopulárneho prezidenta Françoisa Hollanda. Krátko po Macronovej nominácii na ministra hospodárstva očaril Francúzov svojou pragmatickou politikou, ale jeho odporcovia ho označili za „pravicového vlka v socialistickom rúchu“. Uvedomoval si, že má našliapnuté oveľa vyššie, čo sa mu nakoniec v máji tohto roka podarilo. Krátko po nástupe do prezidentskej funkcie však jeho popularita stagnuje. Macronovi sa podarilo vyhlásiť, že ľudia, ktorí by si mali hľadať novú prácu „robia miesto toho bordel v uliciach“.

 

Otvoriť galériu
Manželka Emanuela Macrona.
Zdroj: YouTube.com

Macron má za sebou silný ľúbostný príbeh. Medzi ním a jeho manželkou Brigitte je 25-ročný vekový rozdiel, pričom prvýkrát ju stretol v 15 rokoch ako študent súkromnej školy, kde pôsobila ako učiteľka umenia. „Bola som úplne unesená inteligenciou toho chlapca,“ povedala Brigitte. Už ako 17-ročný jej prisľúbil, že si ju raz vezme za ženu, čo sa im napokon podarilo až v roku 2007. Od Brigitte si tak priženil tri nevlastné deti, pričom najstaršie z nich je od neho staršie o dva roky. Macron sa tak zároveň stal dedkom so siedmimi vnúčatami.

 

Otvoriť galériu

- druhý najmladší premiér v histórii Kanady – stal sa ním v 43 rokoch

- neváhal sa zúčastniť niekoľkých charitatívnych boxerských zápasov

- predtým, než sa stal politikom, pracoval ako stredoškolský učiteľ francúzštiny a matematiky

- má dve tetovania (o ktorých sa vie)

 

Ponožkový liberál

Len v roku 2013 si syna z prominentnej rodiny zvolili na čelo Liberálnej strany, no stačilo mu pár mesiacov na to, aby si Kanaďanov úplne podmanil. V roku 2015 s prehľadom vyhral voľby napriek tomu, že mu opozičné strany vytýkali neskúsenosť. Mnohí ho dodnes považujú za dokonalý marketingový produkt – vypracované telo, charizmatický zjav, liberálne myšlienky... Vláda pod jeho vedením obsahuje polovicu žien, fotil sa s prichádzajúcimi utečencami a postavil sa na čelo dúhového pochodu. Médiá očaril farebnými ponožkami, ktoré rád ukazuje na stretnutiach s inými politikmi.

 

Otvoriť galériu
Manželka Justina Trudeaua.
Zdroj: YouTube.com

So svojou ženou Sophie je Justin od roku 2003, keď sa zoznámili na charitatívnom bále. Prvá dáma pritom Kanaďanom vôbec nebola neznáma – preslávila sa ako televízna moderátorka. Nedávno sa posťažovala, že vďaka obľúbenosti jej manžela jej chodí toľko pozvánok na rôzne akcie, že sa takmer nestíha starať o ich tri deti – Xaviera (10), Ellu-Grace (8) a Hadriena (3).

 

Čakajú zmenu

František Skokan psychológ

- Mladí čakajú od mladších a seberovnejších kandidátov, že v politike reálne niečo urobia a nezostane len pri sľuboch, ako sú zvyknutí od tých starších. Hlavným motívom je práve tá zmena. Veľkú úlohu zohráva imidž a „drive“ kandidátov, čím dokážu ľudí strhnúť na svoju stranu.

 

Dorastá nová generácia

Robert Slovák marketingový expert

- Ľudia sú unavení zo starých, klasických politikov a dochádza ku generačnej výmene. Tí noví politici úplne inak komunikujú, dokážu lepšie využívať nové médiá, ktoré majú neskutočný vplyv. Generácia, ktorá konzumuje sociálne médiá, dorastá do veku, keď cíti zodpovednosť a ide k voľbám a vyberá si z tých, ktorí sú jej najbližšie. Určite sú to takpovediac marketingové produkty, ktoré však musia mať obsah. Bez toho by to nešlo. Na Slovensku to v minulosti využil Richard Sulík, ktorému sa podarilo zo svojej neznámej strany SaS spraviť člena vlády.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení