Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Nový Čas kladie ďalšiu otázku kandidátom na župana: Ako sa postaráte o naše zdravie a seniorov?

Dočkáme sa zlepšenia? Štúdia demografického potenciálu hlavného mesta ukázala, že Bratislava bude už čoskoro patriť k najstarším mestským populáciám v strednej Európe.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Seniori v našom kraji však už teraz volajú po skvalitnení sociálnych služieb. Lekári zase túžia po lepších podmienkach a pacienti po vyššom počte zdravotníckych zariadení. S týmto všetkým môže zamávať práve župa. Nový Čas preto, tak ako každý pondelok, vyspovedal kandidátov na predsedu kraja.

 

Otvoriť galériu
MIlan Ftáčnik.
Zdroj: anc
bývalý primátor, starosta Petržalky a minister školstva, nezávislý kandidát

Chcem, aby kraj koordinoval poskytovanie všetkých sociálnych služieb v kraji a pripravil výstavbu nových zariadení s ohľadom na starnutie obyvateľstva. Budem zvyšovať kvalitu sociálnych služieb poskytovaných krajom. Pripravím program rozvoja nájomného bývania ako ponuku pre mladých. Pripravím program aktívneho starnutia zameraný na vytváranie lepších podmienok pre seniorov. Zriadim Krajskú radu seniorov a vytvorím pre nich poradenskú linku. Vytvorím denný stacionár pre ľudí so ZŤP. Chcem presadiť urgentný príjem v Malackách do siete, už to riešim s ministrom zdravotníctva. Pomôžem obciam so získavaním lekárov do zdravotných stredísk.

 

 

Otvoriť galériu
starosta Nového Mesta, župný poslanec, nezávislý kandidát

Kraj je tu na to, aby pomohol vytvoriť v každej obci a mestskej časti malé lekárske zariadenia. Pomôžeme tým ľuďom a odľahčíme doprave. Musíme rekonštruovať zdravotnícke zariadenia a tiež od štátu získať poslednú štátnu polikliniku na Tehelnej ulici, zrekonštruovať ju a poskytovať kvalitné služby. Budeme dohliadať na kvalitu služieb, na nelegálne vyberanie poplatkov a na to, aby lekári nechýbali v niektorých častiach kraja. Urgentný príjem v Malackách musí byť zachovaný, o čom budem rokovať s ministrom zdravotníctva. Samozrejmosťou by mali byť denné stacionáre. Dôležitá je aj debarierizácia budov, hlasové navádzače pre nevidiacich a aj priama finančná pomoc.

Pavol Frešo 

Otvoriť galériu
Pavol Frešo.
Zdroj: anc
súčasný župan, neúspešný predseda SDKÚ, nezávislý kandidát

Úroveň poskytovaných služieb v zdravotníctve si prísne strážime, čoho dôkazom je aj kauza falošného plastického chirurga. Podarilo sa nám obhájiť ambulancie Lekárskej služby prvej pomoci, takže v kraji žiadna nezmizla. Urputne bojujeme o zaradenie urgentu v Malackách, ktorý každoročne financujeme, do pevnej siete. Podnikáme kroky pre to, aby sme mladých ľudí a lekárov dostali do regiónu. Pre starších občanov, ktorí trpia najmä demenciou alebo Alzheimerovou chorobou, chceme v budúcom roku zrekonštruovať celú budovu, kde bude zriadený pre nich denný aj celoročný pobyt v špecializovanom zariadení. Chcem presadiť vznik nového centra pre ľudí postihnutých autizmom.

Juraj Droba, 

Otvoriť galériu
Juraj Droba.
Zdroj: anc
 poslanec NR SR, manažér podpora SaS, OĽaNO, SMK, NOVA, OKS, Zmena zdola, DÚS

Je potrebné zvýšiť objem domácej a ambulantnej starostlivosti. Chceme vytvoriť motivačný program, aby nielen praktickí, ale aj odborní lekári poskytovali zdravotnú starostlivosť v okresných mestách, ale aj vo väčších obciach. Paradoxne by to aj odľahčilo dopravu medzi okresmi Senec, Pezinok, Malacky a Bratislava. Chceme znovu otvoriť „záchytku“. Opilcov musia dnes voziť záchranári do zdravotníckych zariadení. Tie na nich nie sú dostatočne pripravené a zaberajú im kapacitu lôžok aj personálu. „Pobyt“ na záchytke by bol platený. Nemocnica v Malackách slúži vyše 80-tisícom obyvateľov Záhoria, a preto urobíme všetko pre to, aby sa zabezpečila plynulá prevádzka pohotovosti.

Daniel Krajcer 7,1 %

Otvoriť galériu
podnikateľ, bývalý redaktor, moderátor, minister kultúry a poslanec NR SR, podpora Most-Híd, Skok, SZ

Treba zvýšiť počet zariadení, kapacita súčasných nevyhovuje. Treba využiť aj nevyužité budovy župy. Na denný stacionár by sa dala použiť aj budova opusteného areálu Elektrotechnickeho učilišťa v Záhorskej Bystrici. Dôležité je presadenie povinnosti zdravotných poisťovní uhrádzať ošetrovateľské výkony v sociálnych zariadeniach. Podporím zvýšenie miezd pre opatrovateľky aj sestry pracujúce v zariadeniach. Plánujem zriadenie špecializovaného denného centra pre deti s poruchami reči zamerané na diagnostiku a liečbu. Medzi priority patrí aj zriadenie krízovej intervencie pre matky s deťmi v núdzi. Je potrebné posilniť poskytovanie ambulantných a terénnych sociálnych služieb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť