Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2017 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Takto sa vyrábajú slovenské Extrémne premeny: Informácie, ktoré sa pred kameru nedostanú

Nie je dôležité, koľko majú kíl na počiatku premeny. Podstatná je ich motivácia, odhodlanie zmeniť sa, chuť prepísať svoj neraz veľmi smutný životný príbeh. Reality show Extrémne premeny Slovensko sa stala prekvapivým hitom televíznej jesene a jej účinkujúci novými diváckymi hrdinami.

Keď Markíza pred pár rokmi vyhlásila nábor do relácie o chudnutí, prihlásila sa asi tisícka záujemcov. Pri výbere finálnej zostavy vraj nehrali až takú rolu ich kilá. „Nič také ako spodnú hranicu sme nemali,“ rozpráva produkčná Kristína Pírová. „V nasledujúcej epizóde budeme napríklad mať paniu, ktorá vážila menej ako 120 kg, ale zase bola nizučká,“ dodáva kreatívna producentka Lucia Perojuc, podľa ktorej bola dôležitá najmä motivácia každého jedného z prihlásených.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

„Prečo chce schudnúť a ako veľmi si to praje. Prišlo veľa obéznych, ktorí keď zistili, koľko práce ich na sebe čaká, tak si povedali, že radšej budú po troške chudnúť doma.“ Vyše 220-kilová Katka, ktorú ste v šou mali možnosť vidieť pred dvomi týždňami, však veľmi motivovaná byť nevyzerala... „Bola jedným z tých ťažších orieškov, ale počas roka na sebe skutočne pracovala, a samozrejme, takisto chcela dosiahnuť svoj vytúžený cieľ,“ tvrdí K. Pírová. „Poradili sme sa so psychológom, ktorý nám povedal, že má na sebe obal, a tým sa chráni. V skutočnosti je iná. Jej premena bola aj v hlave a stále v chudnutí pokračuje,“ bráni ju aj L. Perojuc.

Nekompromisný výber

 

Katka bola jednou z tých, ktorí pred kamerou neronili slzy, nervy si držali na uzde a až neuveriteľne krotili svoje emócie. Zagúľala očami, pokrčila plecami, toľko stačilo... Aj ostatní účinkujúci sa však v porovnaní so svetom držali pri zemi. „Vy Slováci ste trošku menej otvorení. Ja som Rumunka, u nás ľudia viac rozprávajú. O všetkom,“ smeje sa producentka L. Perojuc. V každom prípade, obéznych ľudí ochotných chudnúť pred kamerami bolo dosť a ešte väčší záujem je o kasting do druhej série, ktorý sa spustil len nedávno. Ako vlastne taký výber účinkujúcich vyzerá? „Ako pri každej reality show. Prihlásení sa stretli s produkciou, režisérmi, dramaturgom, so psychológom. Do ďalšieho kola prešla asi stovka, a tí následne museli podstúpiť zdravotné testy, ktoré boli veľmi dôležité. Nemohli sme riskovať. Samozrejme, ak mali v úvodzovkách len cukrovku, či vysoký tlak, to nie je problém,“ vysvetľuje producentka.

Otvoriť galériu
Bez náhradníkov

Na záver ostala finálová dvanástka, ktorú postupne vidíme na obrazovkách. Žiadni náhradníci schopní zaskočiť za tých, ktorí by sa rozhodli v polovici z celého projektu vycúvať. „Máme jeden príbeh, ktorý sa skončí skôr, ako uplynie rok,“ priznáva L. Perojuc. „Bude zaradený spolu s iným do dvojitej epizódy. Nikto tých ľudí nemôže tlačiť nasilu, aby to dokončili. Ale vieme im pomôcť, ukázať cestu. A Maroš Molnár je v tomto skvelý. Veľmi veľa s nimi pracoval aj mimo kamier. Bol nonstop na telefóne.“

20 trénerov

Práve tréner je alfou a omegou tejto šou, pričom televízia mala šťastnú ruku. „Mali sme vybraných asi 20 trénerov, ktorí sa prišli ukázať, no keď sa objavil Maroš, hneď sme vedeli, že to je on. Najmä kvôli jeho energii, nadšeniu, profesionalite a dlhoročným skúsenostiam. Je skrátka špička vo svojom odbore,“ rozpráva L. Perojuc. „Účinkujúci mu dôverujú. Jeho slovo platí. Pracuje roky s ľuďmi a vie, na koho čo zaberá, na koho má tlačiť, na koho treba ísť pomaly. Keď bol problém, zavolali mu,“ vysvetľuje produkčná, ktorá celý proces chudnutia prežívala deň za dňom s každým súťažiacim. „Vytvorili sme si s nimi nejaký vzťah, sme priatelia, rodina. Veľmi nám na tých ľuďoch záleží, to znamená, že keď prišla akákoľvek kríza, mali nás, mali s kým komunikovať, aby sme ich skúsili opätovne naštartovať. Išli do toho kvôli niečomu, takže vždy, keď mali pocit, že chcú skončiť, tak im stačilo pripomenúť, že: ,Pozri, toľko si urobil, do cieľa je to už len toľko.‘ A pomohlo to...“

Nonstop pod dohľadom

Kríza neobišla ani jedného z chudnúcich. Väčšinou to prvé tri mesiace išlo dobre, ale skôr či neskôr nastal zlom. A tu museli účinkujúci ukázať srdce bojovníka. „Každé telo reagovalo inak. Napríklad Zuzana z prvej epizódy. Jej telo sa tak bránilo chudnutiu, že bola skoro každý mesiac chorá. Prekonala všetko možné od zápalu pľúc až po bolesť bedrového kĺbu,“ vysvetľuje producentka. Keď človek zo dňa na deň totálne zmení životný štýl a núti svoje obrovské telo do neustálej aktivity, ide doslova o život. Lekársky dohľad bol preto základ. „Nonstop boli pod dohľadom lekára, trénera, dietológa, psychológa...“ vymenúva produkčná. „Každý mesiac máme zdokumentovaný ich zdravotný stav. Aby sa im neublížilo. To bola tá najdôležitejšia vec,“ dodáva L. Perojuc.

Otvoriť galériu
Zmenili sa všetci

Skutočne železnú disciplínu nielen v cvičení, ale aj v stravovaní smeli vraj porušiť len veľmi výnimočne. „Snažili sme sa voliť ľudský prístup, takže na Vianoce mohli počas štedrej večere zhrešiť,“ prezrádza K. Pírová. „Boli však féroví, a následne nám povedali, čo zjedli a koľko,“ smeje sa. Váha aj tak vždy bez pardonu ukázala pravdu. Súťažiaci nemali zakázané vážiť sa priebežne doma, aj keď tvorcovia im odporučili, aby to nerobili. Nech sú potom prekvapení. „Samozrejme, boli určite zvedaví a niektorí sa zrejme doma vážili. Navyše, keď bol nejaký problém, bolo ich treba odvážiť aj mimo oficiálneho trojmesačného cyklu, aby Maroš videl, ako na tom sú,“ vysvetľuje L. Perojuc.

Zaujímavé pritom je, že premenou - fyzickou, ale aj mentálnou - neprešli len účinkujúci, ale aj tvorcovia tejto šou. „Toto nám už vopred hovoril Chris Powell, hviezda tohto programu z USA, že takto to je aj u nich. Menia sa všetci,“ dodáva K. Pírová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!