Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2017 10:54 | Prominenti | Domáci Prominenti

Posledné zbohom legende: Srdcervúci záver rozlúčky s Janom Třískom († 80), žena a dcéry v slzách

V smútočne vyzdobenej historickej budove Národného divadla v Prahe začala v piatok o 10:00 posledná rozlúčka s hercom Janom Třískom († 80).

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Mimoriadny umelec, ktorý oslovil niekoľko generácií divákov a inšpiroval mnohých ďalších umelcov, tragicky zomrel 25. septembra vo veku 80 rokov. Divadlo sa otvorilo už v 9:30, dve až tri stovky ľudí na otvorenie čakali vo fronte až k Masarykovmu nábrežiu.

Väčšina z nich mala pripravenú kvetinu, ktorú s poklonou položila pred katafalk s rakvou. Pri nej boli s vencami rodiny tiež kvetinové dary od prezidenta, premiéra, ministerstva kultúry, Českej filharmónie, Dagmar Havlovej, pražských divadiel Na Jezerce, Na zábradlí, Archy, vinohradskej scény či Národného divadla, kde Tříska začínal už ako poslucháč DAMU. Podľa Blesku na rozlúčke nechýbali Jan Hřebejk, Jan Hrušínský, Iva Janžurová či Linda Rybová. Herec Jiří Mádl, s ktorým mal Tříska nakrúcať film Na střeše, doniesol modré bežecké tenisky. Herec bol známy tým, že každé ráno behal.

Na jeho umenie v piatok v úvode smútočného stretnutia upozornil riaditeľ českej prvej scény Jan Burian. ,,Význam jeho tvorby znamenal veľa pre Národné divadlo aj pre podobu a vývoj českého herectva do dnešných dní. Spolu s ním vtrhla na prelome 50. a 60. rokov na javisko autentická mladosť - nespokojná a vzdorujúca, ktorá sa búrila proti zavedeným poriadkom," povedal. Podľa neho sa stal symbolom a idolom "svojej" generácie divákov.

Otvoriť galériu

 

,,Honzo, stalo sa to rýchlo, stalo sa to záhadne, stalo sa to v spojitosti s Karlovým mostom, stalo sa to s Vltavou a je mi smutno," cituje Blesk z prejavu slovenského herca Martina Hubu.  ,,Keď umrie veľký herec a veľký klaun, je to veľký smútok. Keď si odišiel, tvoja milovaná Praha sa zachvela a sochy na Karlovom moste stoja čestnú stráž," povedal profesor Martin Hilský.

Okrem partnerky Jana Třísky Karly Chadimovej a dcér Karly a Jany, sedela v publiku vedľa ďalších hereckých kolegov tiež napríklad herečka Marie Tomášová, ktorej partnerom v divadle bol často práve Jan Tříska. Stvárnili hlavné úlohy v jednej z najslávnejších shakespearovských inscenácií v dejinách Národného divadla - Rómea a Júlie v réžii Otomara Krejčiho z roku 1963.

Otvoriť galériu
Na konci rozlúčky sa premietal sedemminútový zostrih Třísku v jeho najväčších úlohách, ako napríklad vo filme Obecná škola či Na samotě u lesa. Po skončení sa na plátne objavil hercov podpis, ktorý postupne bledol. Smútiaci v divadle povstali a rozlúčili sa s Třískom dlhým potleskom.

Následne hostia opustili divadlo, rakva s ostatkami Jana Třísku bola vynesená a uložená na pohrebný voz.

Otvoriť galériu

Tříska patril k najtalentovanejším hercom generácie 60. rokov. Ako emigrant sa po Charte 77 presadil aj v Hollywoode. V USA natočil 44 filmov, z nich dva s Milošom Formanom. Po jeho odchode sa ho komunistický režim snažil vymazať z povedomia ľudí. Po novembri sa vrátil do českého filmu aj na javisko, hosťoval v Divadle na Jezerce a vystupoval na shakespearovských slávnostiach. Za kráľa Leara získal ceny Divadelných novín, Alfréda Radoka a nomináciu na cenu Thália.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Blesk, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Predčasné odchody: Ktoré slovenské športové hviezdy odišli priskoro?
(ilustračné foto).
Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na Ukrajinu: Ohrozujú nimi vraj aj Európsku úniu
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Turisti môžu ísť do hôr len za svetla.
Váš Tip
Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia: TANAP pripravuje pre návštevníkov jedinečnú akciu!
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
(ilustračné foto)
Čínu zasiahlo tornádo: Katastrofa si vyžiadala si viacero obetí
Sun on blue sky with clouds
Máj už klope na dvere: Čo nás čaká? Najskôr bude teplo a potom... Na TOTO sa pripravte
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
FotoVáš Tip
Slovenská pošta vydáva známku Europa 2024: Fauna a flóra tatranských plies! Aha, takto vyzerá
Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?