Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2017 05:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Airberlin krachuje, Ryanair ruší tisícky letov: O peniaze prišli aj Slováci!

Zmarené dovolenky a škody v stovkách eur. Krach nemeckej leteckej spoločnosti Air Berlin postihol tisícky ľudí po celom svete a problémom sa nevyhli ani Slováci, ktorí s obľubou využívali spojenia z viedenského letiska.

Firma vyhlásila platobnú neschopnosť ešte 15. augusta, kedy získala pomoc od vlády vo výške 150 miliónov eur. O nič lepšie však na tom nie sú ani klienti nízkonákladovky Ryanair, ktorá zrušila ďalších 18 000 letov, vrátane linky z Bratislavy. Keď uprostred leta vyhlásila nemecká spoločnosť Air Berlin svoj krach, tisícky cestovateľov dúfali, že sa situácia stabilizuje.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Nemecká vláda spoločnosti poskytla úver vo výške 150 miliónov eur, ktorý mal zabezpečiť chod do novembra. Air Berlin však nedokázal vyriešiť svoje finančné problémy a nájsť nových akcionárov. Ich lietadlá by mala prevziať veľká nemecká spoločnosť Lufthansa a easyJet. Air Berlin už zrušil všetky diaľkové lety po 15. októbri a mali by prísť ďalšie škrty. Najhoršie dopadli cestujúci, ktorí si zakúpili letenky do 15. augusta, kedy Air Berlin vyhlásil platobnú neschopnosť a nemajú teda nárok na refundáciu.

Predražená svadobná cesta

 

Obrovské nepríjemnosti spôsobil krach spoločnosti Air Berlin Eve Šestákovej (25) z Bratislavy, ktorá mala 17. októbra odletieť na Miami. Cena za letenku bola 473 €. „Mala to byť naša svadobná cesta. Volala som aj priamo do Air Berlin, kde nám asi 3 dni nikto nedvíhal. V stredu sme si kúpili nové letenky na ten istý dátum za ďalších tisíc eur,“ prezradila pre Nový Čas rodáčka z Prievidze. „Prišli sme o 1 000 €, ktoré nám nikto nevráti, lebo sme kúpili letenky pred 15. augustom a podľa zákona nemáme nárok na odškodnenie,“ dodala sklamaná žena.

Podobne zle dopadla aj Michaela Mrvová (24) z Nitry, ktorá kúpila spiatočnú letenku v cene 817€ pre svoju mamu. Odlet z Viedne do Orlanda síce prebehol bez problémov, no s návratom v termíne 3.11 už nepočíta. “Už hľadám pre maminu letenku z Orlanda do Viedne. Jednosmerná letenka býva drahšia ako spiatočná. Zatiaľ by sa našla za 600€,” povedala pre Nový čas. O pekný balík prišla aj Veronika Dubčeková (25), ktorá za letenku zaplatila 507 €. „Letenky som stornovala a napíšem pravdepodobne aj mail na reklamačné oddelenie,“ prezradila.

Otvoriť galériu

Tisícky zrušených letov

V problémoch sa zmieta aj írska nízkonákladovka Ryanair, ktorá patrí medzi najobľúbenejších leteckých dopravcov na Slovensku. Spoločnosť v polovici septembra informovala, že je nútená zrušiť 2 100 letov pre nedostatok pilotov z dôvodu čerpania dovoleniek. Škrty neobišli ani Bratislavu, kde boli zrušené niektoré lety do Londýna a Berlína. Pred pár dňami Ryanair oznámil, že do marca 2018 zruší ďalších asi 18 000 letov a úplne zatvorí 34 liniek, vrátane spojenia medzi Bratislavou a gréckym Solúnom. Írska spoločnosť zatiaľ ponúka prebookovanie zrušených letov alebo vrátenie peňazí.

Záleží na tom, kedy vám dali vedieť

Ak vám zrušili let, podľa nariadenia Európskeho spoločenstva môžete mať nárok na náhradu, a to od 250 do 600 €. Dôležité je, kedy vám to letecká spoločnosť oznámila. Nariadenie si vyžaduje, aby to bolo menej ako dva týždne pred plánovaným odletom. „Ak je let zrušený, letecká spoločnosť vám musí dať na výber medzi vrátením platby za letenku alebo presmerovaním do konečnej destinácie,” informuje Európske spotrebiteľské centrum. Ak ste niekde uviazli a nemôžete sa dostať domov, uchovajte si doklady o výdavkoch. Máte nárok na ich refundáciu.

Ryanair funguje aj naďalej

„Ryanair patrí medzi našich hlavných partnerov pri leteckých zájazdoch, preto situáciu podrobne sledujeme. Podľa plánu zrušených letov sa to ale nedotkne žiadneho nášho zájazdu. Jediný problém bol pri úplne novom zájazde do Solúnu, ktorý sme dali do predaja včera. Termín aktuálne meníme na neskorší, kedy už bude let v prevádzke,“ prezradil David Gavaľa z cestovnej kancelárie DAKA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Dušan Marko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!