Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2017 10:55 | Správy | Politika
Foto

Radomír Bžán môže od štátu dostať 77 miliónov eur: Ako žije prachatý advokát

Po miliónovom masérovi má Slovensko miliónového advokáta! Radomír Bžán (55) sa roky venuje svojej malej právnickej kancelárii, ktorá sídli v centre hlavného mesta.

Doteraz nenápadný obhajca však v roku 2015 získal kšeft, ktorý sa podarí len málokomu. Za vyhratý spor pre štát môže zákonne dostať odmenu 77 miliónov eur. Po zverejnení jej výšky poslal do pozoru ministrov či premiéra, ktorý dúfa, že kompetentní vyrokujú nižšiu sumu. Nový Čas však zistil, že miliónový advokát si nežije zle a len v Bratislave má viacero lukratívnych nehnuteľností.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Bžán pre Slovensko vyhral spor s talianskym Enelom, ktorý požadoval stovky miliónov eur za Slovenské elektrárne. V zmluve so štátnou spoločnosťou MH Manažment, ktorej šéfuje smerácky exposlanec Branislav Bačík, si vyrokoval, že zo sumy, ktorú pre Slovensko vyhrá, dostane približne 11 %. V súhrne to znamená, že má nárok minimálne na 77 miliónov eur.

Proti tomu sa ozvala nielen opozícia, ale aj premiér Robert Fico. „Očakávam od vedenia firmy, že bude rokovať o znížení odmeny. Chcel by som však pripomenúť, že sme pri Gabčíkove viedli súboj na život a na smrť. A my sme Gabčíkovo vyhrali. Hodnota sporu bola viac ako 800 miliónov eur,“ povedal Fico s tým, že s Bžánom nepodpísali zmluvu na účel Gabčíkova. „Môžem potvrdiť, že v prípade jednej zmenky vo vzťahu k SPP z roku 2002, keď sme neboli vo vláde, bola odmena vo výške 12,75 %,“ dodal Fico. Organizácia Transparency International upozornila na to, že Bžánov podiel na odmene bol vo verejnom obstarávaní zo všetkých uchádzačov najvyšší, no pre výsledok súťaže nebol príliš relevantný.

 

Opozícia tvrdí, že ak nominantov MH Manažmentu minister hospodárstva Peter Žiga neodvolá, tak bude čeliť odvolávaniu. Ten sa však za zmluvu necíti byť zodpovedný - do platnosti vošla za jeho predchodcu Petra Pavlisa. Finálna suma, ktorú môže Bžán dostať, však ešte nie je ani na stole. „V súčasnosti arbitrážny súd rozhoduje o výške trov konania,“ povedala hovorkyňa MH Manažmentu Scarlett Filipovičová.

Slušný majetok

Nový Čas sa pokúšal skontaktovať aj so samotným Bžánom, no neúspešne. Advokát si však nežije zle. V hlavnom meste vlastní podľa katastra hneď niekoľko nehnuteľností vrátane troch susediacich bytov, ktoré si kúpil ešte pred rokmi v lukratívnej časti Starého Mesta.

Okrem toho má ďalší byt v širšom centre hlavného mesta a vilu, ktorá sa stále stavia, hneď pod Slavínom. Práve tam nám otvorila žena, ktorá s ním v dome zdržiava. „Nebudem sa k aktuálnej kauze vyjadrovať,“ odpovedala stručne. Všetky majetky môžu podľa odhadov vychádzať na státisíce eur blížiace sa až k miliónu. Samotný Bžán sa k tomu, odkiaľ vzal peniaze, nevyjadril, niektoré z nehnuteľností však boli zaťažené záložným právom v prospech banky.

Otvoriť galériu

Exminister Ján Počiatek: Stretol som ho náhodne

V roku 2010 otváral advokát Bžán svoju právnickú kanceláriu. Na oslave sa zúčastnil aj bývalý vysoký funkcionár Smeru a exminister financií Ján Počiatek. Akékoľvek väzby však popiera. „Ja sa s ním nestretávam, takže neviem, prečo by som mal vôbec reagovať,“ povedal Novému Času. Na otázku, ako sa dostal medzi hostí v jeho advokátskej kancelárii, odpovedal jednoducho: „Úplne náhodne.“

Ktoré nehnuteľnosti vlastní:

- Byt - širšie centrum Bratislavy, r. 2007 - záložné právo Tatra banka

- Byt - centrum Bratislavy, r. 2001

- Byt - centrum Bratislavy, r. 2003

- Byt - centrum Bratislavy, r. 2006

- Stavba v centre BA - 429 m,² r. 2004, národná kultúrna pamiatka - záložné právo Tatra banka

- Vila s garážou na Slavíne - 133 m², r. 2010 + záhrady 1 000 m² - záložné právo Tatra banka

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, pkn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa