Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2017 05:55 | Správy | Domáce správy

Miloš († 45) mal pred operáciou platničky zlú predtuchu: Banálny zákrok ho stál nakoniec život

Tragédii predchádzala desivá predtucha. Miloš Chobot († 45) z Podhoria sa pred mesiacom vybral na operáciu platničky, pretože bolesti ho trápili už niekoľko rokov. Hoci ide o bežný operačný zákrok a bolesti sa chcel zbaviť, aby mohol normálne žiť, do poslednej chvíle si nebol istý, či má na operáciu ísť. Priateľom aj rodine len dva dni pred nástupom do nemocnice povedal, že má pocit, že by tam ani ísť nemal. Žiaľ, ukázalo sa, že jeho zvláštne obavy sa kruto naplnili.

Miloša Chobota († 45) trápila hernia medzistavcovej platničky v oblasti krížov, čiže vyklenutie platničky. Podľa informácií rodiny operoval primár neurochirurgického oddelenia v Žiline. Po operácii platničky, ktorú absolvoval 22. augusta, sa muž už nepostavil. „V nohách mal silné tŕpnutie, mravčenie, silnú bolesť v členkoch, nemohol sa postaviť,“ hovorí s plačom priateľka Jana (42). Milovaného muža stratila po dvadsiatich rokoch spoločného života.

Jana je presvedčená, že operácia sa nevydarila, a preto musel do mesiaca absolvovať Miloš ešte ďalšie tri zákroky. Nielenže sa po nich nedokázal postaviť na nohy, ale chradol, až kým neskolaboval priamo pred očami priateľky. „Rehabilitačná pracovníčka sa snažila postaviť ležiaceho pacienta na nohy. Miloš sa udržal, nebol ochrnutý, ale prešiel pár krokov s vodiacim chodítkom. Vyčerpaný si ľahol do postele a následne skolaboval. Po kolapse ho už neprebrali,“ hovorí žena s plačom. Do hodiny v pondelok dopoludnia zomrel.

Otvoriť galériu

 

Zvláštna predtucha

Jeden z riaditeľov nemocnice následne rodinu informoval, že smrť nastala v dôsledku embólie pľúc. „Podali sme ešte v ten deň trestné oznámenie na žilinskú nemocnicu na neznámeho páchateľa. Zároveň sme podali sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ povedala príbuzná Ľubka. Miloš sa viacerým priateľom a známym zveril, že má pocit, že by na operáciu ani nemal ísť, mal zlú predtuchu. Žiaľ, kruto sa naplnila – zomrel do troch týždňov po prvej operácii. „Po ľudskej stránke vyjadrujeme úprimnú sústrasť nad stratou života, nie sme si však vedomí zanedbania zdravotnej starostlivosti,“ vyjadrila sa hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Viera Jurčiová. Policajný hovorca Radko Moravčík potvrdil, že polícia prijala trestné oznámenie vo veci podozrenia z prečinu usmrtenia.

Otvoriť galériu

 

 

Prekonal štyri operácie

1. Vyčistili mu jednu stranu platničky.

2. Vyčistili mu druhú stranu platničky.

 

3. Zistili, že má výrastok, tak mu ho operatívne odstránili a vyčistili.

4. Vytekal mu z rany mok prepojený s mozgovou miechou, tak ho vyčistili a dali mu dva vývody.

 

 

Embólii sa často zabrániť nedá

Etela Janeková, internistka

- Pred každou operáciou sa robia interné predoperačné vyšetrenia, v ktorých je zahrnuté aj anesteziologické. Zvážia sa možné rizika, ak sú veľké, operácia sa odloží. Preto je málo pravdepodobné, že by sa stav pacienta zhoršil pre anestézu. Čo sa týka pľúcnej embólie, tá môže byť nežiaducou komplikáciou po akejkoľvek operácii. Samozrejme, pri väčšom počte zákrokov sa riziko jej vzniku zvyšuje. Nejde však o zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť, embólii sa totiž nedá veľmi zabrániť žiadnou prevenciou. Za jej vznikom stojí viacero faktorov, ako sprievodné ochorenia u pacienta, to, že je imobilný a zrazu sa začne hýbať, a riziká sú väčšie aj ak má poruchu zrážanlivosti krvi či kŕčové žily. Aj napriek poskytnutej liečbe niekedy pacient, bohužiaľ, embolizuje.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková, jay

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prečo Čechom gól neuznali, keď Nemcom áno? Chceme vysvetlenie, zúri expert!
(ilustračné foto)
Máte 5 z TÝCHTO vlastností? Zrejme ste narcista! Otestujte sa, výsledok vás možno prekvapí
9. kolo Let's Dance. Na snímke Tina
Foto
Tinu si uctili v rodných Košiciach: Jej tvár namaľovali na panelák, AHA!
(ilustračné foto)
Svet bojuje s infekčnými ochoreniami: Prečo ich je TOĽKO? Vedci majú odpoveď, môže za to...
Šokujúci útok z hľadiska: Djokovič skončil na kolenách!
Heribana († 43) zradilo srdce v máji tohto roka.
FotoVáš Tip
Stavebný ruch na mieste posledného odpočinku Dana Heribana († 43): Čo sa deje s jeho hrobom?!
Zábery zo seriálu Sobík. Stalkerku Marthu hrá Jessica Gunningová.
Foto
Stalkerka jej robí zo života peklo: Laura prehovorila o zverstvách! TOTO by ste nepriali nikomu
Ilustračné foto
Nehoda slovenského autobus za hranicami: Zranilo sa najmenej desať ľudí!
Experti sa zhodujú, fanúšikovia zúria: Gól Nemecka platiť nemal!
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
USA o používaní amerických zbraní Izraelom: Mohlo dôjsť k porušeniu práv?
Komička má za sebou náročnú operáciu.
Evelyn po vážnej operácii tváre: Po mesiacoch bolestí je trápenie konečne preč!
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Peniaze za výsledky volieb: Pozrite sa, akú sumu si strany prerozdelia