Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2017 11:45 | Správy | Peniaze

Plánujete si vziať hypotéku? Oplatí sa to do konca roka, potom prídu zmeny!

Mladým sa oplatí vziať si zvýhodnenú hypotéku ešte do konca tohto roka. Od budúceho roka by sa totiž mohli podmienky poskytovania týchto úverov upraviť.

Parlament totiž rokuje o zavedení odpočítateľnej položky pri úveroch. Žiadateľ o zvýhodnenú hypotéku pre mladých musí mať od 18 do 35 rokov a jeho príjem nesmie prekročiť 1,3-násobok priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok. Od októbra to predstavuje sumu najviac 1227,20 eura. Ak žiadajú o úver dvaja, horná hranica nesmie prekročiť 2,6-násobok priemernej mzdy, teda 2544,40 eura. "Je to tretia najvyššia hranica príjmu na získanie zvýhodneného úveru na bývanie," uviedla spoločnosť Fincentrum.

V súčasnosti štát spolu s bankami zvýhodňuje hypotéky pre mladých tak, že ich dotuje vo výške 3 %. Štát prispieva dve a banky jedno percento. V parlamente je však v druhom čítaní novela zákona o dani z príjmov, ktorá má zaviesť daňový bonus na zaplatené úroky pri úveroch.

Ak Národná rada SR schváli návrh na zmenu dotovaných hypoték pre mladých, od nového roka si budú môcť mladí zarátať najviac polovicu zaplatených úrokov z hypotéky ako daňový bonus, ktorý si uplatnia pri daňovom priznaní. Najviac to však môže byť 400 eur ročne. "Mladí ľudia, ktorí majú záujem o vlastné bývanie, by mali zvážiť situáciu a využiť ešte súčasné podmienky do konca roka," uviedol senior analytik Fincentra Peter Világi.

Spoločnosť vníma výhodu nového systému v tom, že podpora hypoték sa zjednoduší a zavedie väčší poriadok. Zároveň sa toto zvýhodnenie bude týkať nielen hypoték, ale všetkých úverov na bývanie. Na druhej strane, celý proces administratívy sa prenesie na klienta, ktorý si bude musieť počítať zvýhodnenie a vypĺňať daňové priznanie, pričom úsporu dostane až po roku, nepocíti ju okamžite ako v súčasnosti. Finančné prostriedky pritom ušetrí aj samotný štát.

 

Fincentrum zároveň upozorňuje, že zvýhodnenie bude nielen nižšie a administratívne náročnejšie pre klientov, ale chystajú sa aj nové obmedzenia. Národná banka Slovenska zvyšuje povinnú rezervu pre klientov, ktorá im musí ostať po zaplatení všetkých výdavkov. Od nového roka sa zvyšuje na 15 % a od júla budúceho roka až na 20 %. "Zároveň očakávame, že Európska centrálna banka začne v budúcom roku postupne dvíhať úrokové sadzby, čo sa odzrkadlí aj na zvýšených úrokoch všetkých úverov," dodáva Világi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte