Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2017 15:14 | Správy | Politika
Video

Opozícia sa verejne zastala prezidenta: Kiska je obeťou pokusu o diskreditáciu!

V prípade daňovej kontroly a policajného vyšetrovania firmy prezidenta SR Andreja Kisku ide o snahu o jeho diskreditáciu.

Domnievajú sa to predstavitelia opozície, ktorí to v utorok uviedli v rámci tlačovej konferencie v parlamente. "Samozrejme, je to pokus o diskreditáciu," uviedol poslanec Milan Krajniak (Sme rodina). "Na začiatku bola letka, teraz máme toto, predpokladám, že prídu ďalšie veci, ktoré by mali možno pánovi prezidentovi naznačiť, že by bolo dobré zvážiť kandidatúru v ďalších voľbách, že by s malým dieťaťom mal mať pokoj, starať sa o rodinu a nezaoberať sa takýmito škandálmi," uviedol Krajniak.

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) je presvedčená, že politici sa na Slovensku diskreditujú od čias mečiarizmu. "Bezpochyby je to aj prípad Kisku," povedala. "Jednoducho tu sa brutálnym spôsobom zneužívajú štátne orgány práve na to, aby sa diskreditovali politici, aby sa vydierali, a to potom slúži ako ekonomickým, tak aj politickým silám," domnieva sa Ďuriš Nicholsonová.

"Ja si otvorene myslím, že sa ho snažia dostať niektoré skupiny mimo hru, aby jednoducho zvážil nejaké ďalšie pôsobenie v politike," uviedol poslanec za SaS Milan Laurenčík. Nezaradený poslanec Jozef Mihál poukázal, že aj finančná polícia, ktorá preverovala prezidentovu firmu, je mocenským nástrojom.

 

"Takisto sa dá zneužiť, takže aj to daňové priznanie, aj ten niekoľkostranový papier je vlastne svojím spôsobom možnosť, ako niekoho vydierať, ako niekoho niekam tlačiť a ako ho nútiť robiť rozhodnutia nie z vlastnej hlavy. Je to veľmi smutné, že to sa na našom Slovensku deje," doplnil Mihál.

Viaceré médiá mali dostať do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency, ktorej majiteľmi sú prezident SR Andrej Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27 000 eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin.

Prezident skutočnosti potvrdil. Počas brífingu v prezidentskom paláci v utorok uviedol, že daňový úrad mal iný názor ako firma Kiska Travel Agency (KTAG) na zaúčtovanie položky, podobné prípady sú bežné a on osobne nemá čo skrývať. V pondelok kontaktoval konateľa spoločnosti KTAG, aby mu podal vysvetlenie k tomu, čo sa udialo.

"V apríli v roku 2014 vznikol nárok na odpočet DPH. Tak ako býva zvykom, daňový úrad prišiel na kontrolu. Nestotožnil sa s postupmi účtovania spoločnosti KTAG a s odpočtom DPH nesúhlasil. Na základe toho KTAG okamžite uhradil DPH vo výške 9227 eur, ako aj penále vo výške 15 543 eur," povedal Kiska.

Po ukončení roku podľa neho prebehla kontrola aj na daň z príjmu, kde na základe tých istých faktúr spoločnosť KTAG doplatila daň z príjmu vo výške 27 114 eur a penále 2711 eur. Podľa Kisku si od januára 2015 príslušné doklady vyžiadal aj vyšetrovateľ. "Avšak 8. augusta minulého roka všetky materiály spoločnosti vrátil s tým, že neexistuje dôvod na pokračovanie vyšetrovania," dodal prezident, ktorý zároveň vyjadril ľútosť nad únikom daňových informácií na verejnosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Voliči musia brániť demokraciu: Prezidenti vyzývajú občanov, aby šli voliť v eurovoľbách
(ilustračné foto)
Riešenia pandémií stále nie sú známe: WHO nedosiahla žiadnu dohodu záväzných opatrení
K incidentu došlo v stredu popoludní pri Velickom plese.
Turista Ivan mal strážcu prírody strčiť do plesa: Teraz budem hovoriť ja! Čo sa stalo TANAP-e?
Ole (vľavo) tvrdí, že v jadre sme všetci dobrí a je potrebné sa navzájom počúvať. Anders Behring Breivik (vpravo) zavraždil dokopy 77 mladých ľudí.
Ole na Slovensku prehovoril o tom, ako prežil besnenie Breivika: Rodičom volal, že zomrie!
Herečka minulý rok zvíťazila.
Šokujúce priznanie vždy veselej Kovalčíkovej: Liečba u psychológov!
Ward pracuje ako operátor výroby vo firme East Midlands Pharma už 18 rokov.
Foto
98-ročný senior Ivor stále rád chodí do práce: Celý deň sedieť doma je smrteľné!
(ilustračné foto).
Vo Veľkom Krtíši sa dialo slávnostné oceňovanie: Oceňovaní boli hasiči!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha