Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Dospelí chovanci po odobratí akreditácie urobili ministerstvu škrt cez rozpočet: Prečo chceme brániť Čistý deň!

Ešte ani zďaleka nie je koniec!

Po tom, čo minister práce Ján Richter rozhodol, že Resocializačnému zariadeniu Čistý deň definitívne zoberie akreditáciu, deviati dospelí chovanci sa rozhodli svoj „domov“ brániť. Vstúpili do konania a tak sa ministerstvo bude musieť opäť celou kauzou zaoberať. Dospelí chovanci cítia veľkú krivdu. Tvrdia, že ich nik doteraz nevypočul a nemali možnosť sa vôbec brániť. Štyria z nich pre Nový Čas prezradili, čo si o celej kauze myslia a prečo do konania vstúpili.

 

Marián (34): Nikto o mne nevie viac

Otvoriť galériu

- Pracujem ako technický pracovník a som tu rok a pol. Toto považujem za svoj druhý domov. Ani doma o mne nevedia toľko, ako tu v zariadení. Nechcem sa vrátiť domov, pre mňa by to bol koniec. Dali mi tu pomocnú ruku a chcem každému povedať, že zobrať akreditáciu tomuto zariadeniu je najhorší krok ministerstva.

 

 

Laura (18): Domov sa vrátiť nemôžem

Otvoriť galériu

- Ja som vlastne v „resoce“ od detstva s prestávkami. Momentálne som tu rok a pol a chodím do školy, kde sa učím za kaderníčku. Toto prostredie mi dalo úplne všetko. Keby som tu nebola, som na ulici. Ja sa domov vrátiť nemôžem, lebo tam na mňa čaká iba zlé prostredie a to by mi opäť dopomohlo dostať sa na kolená. Chcem povedať na plné ústa pred celým Slovenskom, že tu mám voľnosť a žijem tu Čistý život. Toto zariadenie by mohlo pomôcť aj iným ľuďom.

 

Denis (23): Som tu v bezpečí

Otvoriť galériu

- Som tu sedem mesiacov a začal som chodiť do školy. Ja som sem prišiel úplne rozbitý na „totálku“. Dali ma tu dokopy a sme viac ako rodina. Mám tu bezpečie a ľudí, ktorí sú mi nápomocní. Keby ma preradili, noví ľudia a nové prostredie by pre mňa nebolo vôbec vhodné. Prečo by som ja mal akceptovať toto, čo sa tu všetko deje. Veď ja som nikomu nič neurobil.

 

Majo (26): Hrozila by mi recidíva

Otvoriť galériu

-V zariadení som rok a pol. Pracujem ako kuchár a chodím aj do školy. Vďaka tomuto zariadeniu som sa postavil na nohy. Mám tu prácu a školu, mám tu vybudované zázemie a citové väzby. Za Čistý deň budem bojovať, pretože ak by ma odtiaľto vyhodili, hrozí mi recidíva. Keď sme chodili do parlamentu, nikto nás nepočúval, nikoho nezaujíma náš názor, preto som vstúpil do konania a budem hovoriť.

 

 

 Čo na to riaditeľ?

Otvoriť galériu

Šéf Čistého dňa Peter Tománek tvrdí, že za 17 rokov pomohol v „resoce“ stovkám ľudí. „Bolo by veľmi sebecké, nechať si moje skúsenosti pre seba. Viem, že mnoho ľudí, ktorí boli „feťáci“, zomreli. Pomoc ide vždy od tých, ktorí si prešli tým istým. A ja som si všetkým prešiel, viem ako pomôcť a postaviť na nohy ľudí, ktorí to potrebujú,“ vraví.

 

 

Vývin škandalózneho prípadu

Otvoriť galériu

  • september 2014 - Natáliu na základe uznesenia súdu umiestnia do Čistého dňa.

 

  • august 2015 - Matka podáva podnet na súd, aby prerušil pobyt maloletej v zariadení. Má podozrenie, že bola sexuálne zneužitá.

 

  • december 2015 - Polícia v Galante zastavuje trestné stíhanie vo veci podozrenia zo sexuálneho zneužívania.

 

  • jún 2016 - Maloletú umiestnia opäť do Čistého dňa.

 

  • september 2016 - Na prípad upozorňuje v blogu poslankyňa SaS Natália Blahová. Riaditeľ ústavu prizná, že Natália mala dobrovoľný sex na rozlúčku, zároveň sa začína konanie o zrušení akreditácie zariadeniu.

 

  • september 2016 - Sudca rozhodol, že Natália bude z Čistého dňa preložená do nového resocializačného zariadenia Komunita - Ľudovítov, n. o. v Polome.

 

  • marec 2017 - Riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek s manželkou Zuzanou vyšli so šokujúcim obvinením. Podľa ich slov nemenovaný opozičný poslanec udržiaval kontakt s maloletým závislým dievčaťom na úteku a písal jej správy so sexuálnym podtónom. Následne sa k tomu priznal poslanec Boris Kollár (51), ktorý zverejnil aj lascívnu komunikáciu s neplnoletou Simonou.

 

  • august 2017 - Ministerstvu práce Krajské riaditeľstvo PZ SR v Trenčíne potvrdilo, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi zariadenia. Vyšetrovateľ ho obvinil zo sexuálneho zneužívania Rebeky, ktorá bola v čase zneužitia na chate na terapeutickom cvičení. Na základe tohto obvinenia minister Richter odobral zariadeniu akreditáciu.

 

  • august 2017 - Natália je z resocializačného zariadenia doma u svojej matky v Bratislave.

 

 

Pre čistý deň odvolávali Richtera

Otvoriť galériu

Minister práce Ján Richter čelil návrhu na vyslovenie nedôvery pre kauzu Čistý deň už druhýkrát. Aj opakovaný opozičný pokus o odvolanie z funkcie však zvládol. Richterovi opozícia vyčítala, že napriek odporúčaniu svojich odborných pracovníkov na ministerstve zariadenie dlhodobo kryl a odmietol mu vziať akreditáciu. Otočil to až po tom, ako prevádzkovatelia zariadenia začali na svoju obhajobu využívať chovancov zariadenia a v kauze padlo aj obvinenie zo sexuálneho zneužívania na bývalého zamestnanca.

Odvolávaniu odolal aj druhýkrát

Pred rokom sa dostali na verejnosť zvrátené praktiky v tomto resocializačnom centre, až potom sa zodpovední začali o kauzu zaujímať. Minister Ján Richter napriek odporúčaniu svojich odborných pracovníkov na ministerstve zariadenie dlhodobo kryl a odmietol mu vziať akreditáciu. Otočil to až po tom, ako prevádzkovatelia zariadenia začali na svoju obhajobu využívať chovancov zariadenia a v kauze padlo aj obvinenie zo sexuálneho zneužívania na bývalého zamestnanca. Richter čelil návrhu na vyslovenie nedôvery pre kauzu Čistý deň už druhýkrát. Aj opakovaný opozičný pokus o odvolanie z funkcie však zvládol. Vláda tak nepadá. Za návrh o vyslovení nedôvery v parlamente hlasovalo len 61 zo 139 prítomných poslancov, na to, aby bol z funkcie odvolaný, bolo potrebných minimálne 76 hlasov .

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?