Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2017 18:13 | Šport | Cyklistika
Video

Froomeov sen zapísať sa do histórie sa stáva realitou: Už len TOTO mu chýba!

Belgický cyklista Thomas de Gendt triumfoval v piatkovej 19. etape pretekov Vuelta a Espaňa.

Jazdec stajne Lotto Soudal sa presadil v záverečnom špurte malej skupinky z úniku a 149,7 kilometra dlhú trať z Caso - Parque Natural de Redes do Gijónu zvládol za 3:35:46 hodiny. Na druhej priečke finišoval Kolumbijčan Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo) a tretí skončil Španiel Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida).

Na piatok si organizátori pripravili klasikársku trať s úvodnou vrchárskou prémiou 1. kategórie a ďalšími tromi tretej. Po záverečnom kopci nasledoval dlhý zjazd až do cieľa v Gijóne. Výstup na Alto de la Colladona chcelo využiť mnoho jazdcov na únik a tak sa od úvodu bojovalo o pozície. Po pár kilometroch sa na čele vytvorila silná až 19-členná skupina, ktorá sa neskôr ešte rozrástla a dobre spolupracovala. Po 60 kilometroch zvýšili 27 pretekári svoj náskok na pelotón už na 15 minút a keďže nikto z nich nemohol ohroziť lídrov na celkové poradie, bolo zrejmé, že etapový víťaz vzíde z úniku.

Na ďalších dvoch stúpaniach sa situácia na čele menila, keďže neustále nastupovali jednotliví jazdci i menšie skupinky. Nikto si však neutvoril rozhodujúci náskok. Pod posledný kopec Alto de San Martin de Huerces asi 35 kilometrov pred koncom prišlo 21 cyklistov v kope. Výstup na vrchol bol ideálny na útočenie a tak sa početná skupina poriadne potrhala. Na prémii bol prvý Ivan Garcia, hneď za ním Romain Bardet, ku ktorým sa zakrátko pridali Nicolas Roche a Rui Costa. Táto skupina mala štyri kilometre pred cieľom náskok 15 sekúnd na prenasledovateľov.

 

Medzitým dorazil pod Alto de San Martin aj pelotón a Alberto Contador si opäť nenechal ujsť šancu na útok. V najstrmšej časti vyrazil a utvoril si takmer minútový náskok na priebežného lídra Christophera Froomea (Sky). Na čele sa na lídrov dotiahlo niekoľko ďalších cyklistov z úniku a o etapový triumf tak pobila v záverečnom špurte asi desiatka pretekárov. Ako prvý vyrazil Roche, no zozadu si na svoju šancu počkal De Gendt a pripísal si premiérový triumf na Vuelte. Contadorova snaha nakoniec žiadne cenné sekundy nepriniesla. V zjazde mal v porovnaní s pelotónom veľkú nevýhodu a keď mu ten neustále ukrajoval z náskoku, španielsky matador zvesil nohy, aby ušetril sily na sobotu a zviezol sa do cieľa s ním.

Froomea môžu jeho súperi ohroziť už len v sobotu, keď je na programe posledná horská etapa. Pretekári musia na 117,5 kilometra dlhej trati z Corvera de Asturias prekonať tri vrchárske prémie - Alto de la Cobertoria (dĺžka 8,1 km, priemerný sklon 8,6%, 1. kategória), Alto del Cordal (5,7 km, 8,6%, 1.) a záverečný výstup do cieľa na legendárny Alto de L'Angliru. Dvanásť a pol kilometra dlhý kopec najvyššej kategórie má priemerný sklon 9,8 percenta, no na viacerých miestach v záverečných piatich kilometroch sa vyšplhá až nad 20 percent. V nedeľňajšej záverečnej 21. etape s cieľom v Madride sa už tradične neútočí na celkové poradie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?