Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2017 05:00 | Správy | Politika

Vládna kríza eskalovala odvolávaním smeráckeho ministra Richtera: Vyhrážky pred hlasovaním!

Ani moc nad krajinou nie je pre premiéra Roberta Fica (52) dôležitejšia ako jeho minister práce Ján Richter, ktorý opakovane čelí odvolaniu za zvrátenú kauzu v resocializačnom centre Čistý deň.

Richterovu hlavu žiada šéf SNS Andrej Danko (43) a jeho poslanci za to, že Fico im predtým odstrelil ministra Plavčana. Rokovania pritom boli do poslednej chvíle napäté. Fico si dokonca pred Richterovym odvolávaním sadol osobne so všetkými poslancami národniarov a vyhrážal sa im pádom vlády.

Vládna kríza trvá presne mesiac od momentu, ako Danko vypovedal koaličnú zmluvu. Deň po nečakanom akte vyšli na povrch informácie, že SNS sa nepáči, ako s nimi podľa nich zametá najsilnejšia koaličná strana Smer. Následne kríza eskalovala odchodom Petra Plavčana, ministra školstva za SNS, ktorého odpálil premiér Fico. Danko vykypel a žiadal tiež hlavu Ficovho ministra.

Otvoriť galériu

Voľba padla na Jána Richtera, ktorého pre kauzu resocializačného centra Čistý deň chce opakovane odvolať opozícia a s hlasmi SNS by sa jej to aj na druhý pokus podarilo. „Obraciame sa na pána Roberta Fica, aby vyriešil tento pretrvávajúci a neudržateľný problém personálnou zmenou na poste ministra práce,“ uviedli národniari.

 

Fico si svojho generálneho tajomníka strany podržal a podľa zdrojov z koalície jasne Dankovi odkázal - koniec Richtera znamená koniec vlády. „Celý poslanecký klub stojí za Jánom Richterom. Je to dobrý minister, ktorý vykonal kus práce,“ potvrdil Erik Tomáš zo Smeru.

Otvoriť galériu

Danko držal svojich partnerov v napätí až do posledných sekúnd. „Hlasovanie o nedôvere ministrovi Richterovi bude súčasne hlasovaním o páde vlády,“ zopakoval Fico poslancom za SNS tesne pred začiatkom štvrtkovej mimoriadnej schôdze, ktorej jediným bodom bolo odvolanie Richtera. Poslankyňa za SNS Eva Antošová potvrdila, že v klube boli rozdelení pol na pol, a to do poslednej chvíle, na názor, či sa im ešte chce vládnuť s Ficom. Premiér sa pred schôdzou preto stretol so všetkými zástupcami národniarov, aby si Richterovo odvolanie rozmysleli, lebo inak vláda padne. Podľa informácií Nového Času sa Fico dokonca vyhrážal, že pokiaľ by čo i len jeden poslanec za SNS podporil Richterov pád, vláde zazvoní umieračik.

Opozícia po prvý raz Richtera odvolávala v apríli pre jeho nečinnosť v kauze Čistý deň, kde sa konateľka zariadenia Zuzana Tománková neváhala radiť s Mariánom Kočnerom alebo bývalým členom SIS Petrom Tóthom. SNS vtedy Richtera až na podpredsedu Jaroslava Pašku podržala. No odvolávanie prešlo mlčky bez jediného slova na obhajobu šéfa rezortu práce. Toho Smer bráni najmä tým, že za jeho éry má Slovensko historicky najnižšiu evidovanú nezamestnanosť. Samotnú kauzu Čistý deň opakovane bagatelizujú. Do uzávierky sa mimoriadne rokovanie neskončilo a jasné ani nebolo, ako napokon SNS Ficovo ultimátum prijala.

Richterove pochybenia v kauze Čistý deň

  • Pred rokom sa dostali na verejnosť zvrátené praktiky v tomto resocializačnom centre, až potom sa zodpovední začali o kauzu zaujímať.
  • Minister Ján Richter napriek odporúčaniu svojich odborných pracovníkov na ministerstve zariadenie dlhodobo kryl a odmietol mu vziať akreditáciu.
  • Otočil to až po tom, ako prevádzkovatelia zariadenia začali na svoju obhajobu využívať chovancov zariadenia a v kauze padlo aj obvinenie zo sexuálneho zneužívania na bývalého zamestnanca.

Ako SNS menila názor na  Richtera

Otvoriť galériu

+ 7. 4. - SNS v parlamente Richtera prvýkrát pri hlasovaní o dôvere podržala

- 31. 8. - Na konci augusta už vyzývali na Richterov odchod. „Sme presvedčení, že premiér by mal prijať zodpovednosť aj za tohto člena vlády podobne, ako to bolo pri ministrovi školstva. Dostatočným dôvodom na jeho nezotrvávanie vo funkcii ministra by mala byť jeho liknavosť pri riešení kauzy Čistý deň.“

- 6. 9. - „Obraciame sa na pána Roberta Fica, aby vyriešil pretrvávajúci a neudržateľný problém personálnou zmenou na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera.“

- 7. 9. - „Chcem si vyjasniť naše postoje v rámci koalície. Celé je o tom, ako sa Slovensko má vyvíjať ďalej, kde sú hranice, za ktoré SNS v koaličnej koexistencii nemôže zájsť,“ povedal Andrej Danko.

+ 7. 9. - „SNS musí dať tejto koalícii ešte šancu,“ prezradila národniarka Eva Antošová.

Mesiac vládnej krízy

7. 8. - Andrej Danko bez varovania vypovedal koaličnú zmluvu. Prekáža mu, že za škandalózne udeľovanie stámiliónov z eurofondov pranierujú len jeho SNS, ale môže za to podľa národniarov aj Smer.

8. 8. - Zasadá koaličná rada. Po nej sa pred verejnosť postaví len Béla Bugár, mediátor medzi Ficom a Dankom. Podpredseda SNS Ján Paška vylieva kýble špiny z vnútra vzťahov koalície na verejnosť.

16. 8. - Fico oznámil, že minister školstva Peter Plavčan musí odísť pre kauzu eurofondov. Danko to zobral ako podraz od koaličného partnera a vzťahy sú opäť na nule.

25. 8. - Koaličná rada sa po predošlých zrušených termínoch konečne opäť zišla a napriek úsmevom Fica, Danka a Bugára pred kamerami kríza trvá. Zo zákulisia sa dostala informácia, že Danko neprekonal poníženie z odvolania Plavčana a pýta hlavu smeráckeho ministra práce Jána Richtera za kauzu Čistý deň. Fico mu odkazuje, že sa tak stane len za cenu povalenia vlády.

31. 8. - Minister Plavčan konečne odstupuje z funkcie. S odchodom si dal riadne načas a nevysvetlil prečo. Prezident Andrej Kiska predbieha ostatných a za dočasného šéfa rezortu školstva vymenuje ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú.

1. 9. - Do tohto dátumu mal byť podpísaný dodatok ku koaličnej zmluve, ktorý by zabránil ďalším verejným bitkám v koalícii. Namiesto toho SNS podporila snahu opozície o odvolanie Richtera. Minister kultúry Marek Maďarič kontroval, že by to znamenalo automatický koniec koalície. Danko však vylúčil vládnutie s opozíciou a preferuje skôr úradnícku vládu.

6. 9. - Vláda deň pred odvolávaním Richtera vyslovila ministrovi práce dôveru. Po tom, ako tlačový odbor tvrdil, že aj s podporou SNS, Danko sa opäť naštval a večer národniari napísali, že Richter musí skončiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Hrad v Starej Ľubovni
je pýchou východného
Slovenska.
Váš Tip
Na hrade Ľubovňa otvárajú letnú turistickú sezónu: Návštevníkov čaká takýto sprievodný program!
Foto
Predčasné odchody: Ktoré slovenské športové hviezdy odišli priskoro?
(ilustračné foto).
Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na Ukrajinu: Ohrozujú nimi vraj aj Európsku úniu
Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Turisti môžu ísť do hôr len za svetla.
Váš Tip
Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia: TANAP pripravuje pre návštevníkov jedinečnú akciu!
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!