Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.08.2017 12:00 | Správy | Politika

Odbory odmietli diktát vlády: Učitelia neprijali Ficovo ultimátum!

Nesklonili hlavy! Oficiálne školské odbory nepodporili vládny návrh na zvyšovanie učiteľských platov, ktorý si premiér Robert Fico (52) podmienil absolútnou poslušnosťou slovenských pedagógov do roku 2020 a žiadal, aby nevyvíjali žiadne nátlakové akcie.

Odbory však prekvapili a odhodlali sa na kroku, ktorý zrejme nečakali ani ostatné učiteľské organizácie. V prípade, že Fico zruší svoje nariadenie a nezdvihne pedagógom platy o 6 % už 1. septembra, odborári sú odhodlaní vstúpiť do ostrého štrajku!

 

Bezútešná situácia v školstve vyhnala učiteľov do mrazivých ulíc ešte vlani. Výsledkom bol ústup vlády Fica, no ani zďaleka taký, ako žiadala Iniciatíva učiteľov Slovenska, ktorá protesty organizovala. Vláda sa v programovom vyhlásení vlády napokon zaviazala zvýšiť platy na trikrát o 6 % vždy začiatkom nového roka. Odchádzajúci minister školstva Peter Plavčan spolu so šéfom odborov Pavlom Ondekom trvali na mimoriadnom štvrtom zvýšení miezd už teraz od 1. septembra. Vtedy nastúpil premiér s jednoznačnou podmienkou - pridáme, ale žiadne štrajky až do ďalších volieb. „Ak sa rozhodnú školské odbory, že memorandum nepodpíšu, urobíme v septembri zmenu a zvyšovanie platov pôjde podľa programového vyhlásenia vlády,“ odkázal premiér.

Otvoriť galériu

Sociálny zmier nehrozí

O Ficovom ultimáte rozhodovala v stredu popoludní vyše 30-členná rada odborárov z jednotlivých regiónov. Najväčší problém mali s  tým, že Plavčanova a Ondekova požiadavka bola zvýšiť platy hneď na dvakrát - aj v septembri aj v januári. Fico však trval na tom, že ďalšie navyšovanie sa posúva až o rok. Celé rokovanie skončilo prekvapivo, nikto nečakal, že odborový zväz Ficovo ultimátum neprijme. „Rada zväzu neschvaľuje vládny návrh memoranda o úprave platových taríf, súčasťou ktorého je záväzok odborárov na dodržiavanie socialneho zmieru do roku 2020. Schvaľuje organizovanie štrajku v prípade, ak vláda zruší schválené nariadenie vlády, ktorým sa zvýšia platy od 1. septembra o 6 %," zhodli sa na stretnutí odborári. „Nechceme si nechať vziať ústavné právo kolektívne vyjednávať o možnosti dohodnúť ešte lepšie podmienky,“ vysvetlil Ondek.

Otvoriť galériu

Podpísanie memoranda považovali za nezmyselné aj ďalšie organizácie. „Bola by to otvorená zrada záujmov učiteľov. Samotný premiér sa obáva opakovaného štrajku,“ povedal zástupca Iniciatívy učiteľov Vladimír Crmoman. „Ak premiér pristúpi k zrušeniu zvyšovania platov, bude to veľmi zlý signál pre učiteľskú verejnosť na začiatku školského roka,“ potvrdil podpredseda zväzu František Šary. So situáciou sa musí vyrovnať aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, ktorú dnes prezident Kiska dočasne poverí vedením rezortu školstva.

Otvoriť galériu

Ak to podpíšu, zviažu si ruky

Ľudovít Sebelédi, predseda Nových školských odborov

Podpis odborov by bol neprijateľný! Programové vyhlásenie, ktoré je také, aké je, a úlohou odborov je vyrokovať viac. Pokiaľ by sa podpísalo memorandum, odbory by mali zviazané ruky a v podstate by strácali zmysel. Predpokladám, že to nepodpíšu ani ďalšie odbory. My máme v pláne bojovať o ďalšie zvýšenie platov, ak na to bude vôľa učiteľov.

Premiér si vyberá, s kým rokuje

Vladimír Crmoman, zástupca Iniciatívy slovenských učiteľov

Vítame tento krok a považujeme to za správne rozhodnutie. Dúfame, že teraz sa už diskusia bude viesť odborne a naozaj sa bude riešiť to, aké platové ohodnetienie je adekvátne, aby sa zatraktívnilo učiteľské povolanie. Očakávame, že odborový zväz začne naplno presadzovať požiadavky, za ktoré sme sa postavili aj my a sú v dekláracii z roku 2016.

Českí odborári by sa Ficovi neupísali

František Dobšík, predseda Českomoravského odborového zväzu pracovníkov školstva

Ak by táto situácia bola u nás v Česku, tak by som sa na to podpisovanie memoranda neodhodlal. Nevieme totiž, ako porastú platy, a tých vašich trikrát po 6 % nemusí zaručiť to, čo kolegovia na Slovensku požadujú - aby sa platy v školstve dostali z posledných pozícií. U nás sa vyjednáva 10 % pre všetkých a pre učiteľov až 15 % k 1. novembru. Ja by som sa takto nezaväzoval, lebo nikdy neviete, či v iných sektoroch neporastú platy dynamickejšie.

Eva Kúdelová (28), učiteľka v ZŠ Dubová, Bratislava

Otvoriť galériu

Kombinácia: matematika a etika

Prax: 3 roky

Otvoriť galériu

Ako sa budú zvyšovať platy učiteľov

Hrubý nástupný plat učiteľa ZŠ a SŠ

1. 9. 2017: 731,50 €

1. 9. 2018: 775,39 €

1. 9. 2019: 821,91 €

1. 1. 2020: 871,23 €

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?