Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2017 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Exkluzívne

Zuzana Marošová: Odchod od Mella! Prečo nadobro zostáva na Slovensku?

Nečakaný zvrat! Herečka Zuzana Marošová prežila šesť rokov na úteku v exotickom Belize. Žila tam s medzinárodne hľadaným Karolom Mellom (46), ktorý je obvinený v súvislosti s viacerými vraždami.

Pred dvoma mesiacmi sa aj s dvoma malými synmi vrátila dovolenkovať do rodnej Prievidze. A nakoniec sa rozhodla, že za Mellom sa do Belize už nevráti a doma začne nový život. Marošová o tom porozprávala iba Novému Času Nedeľa.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Aké ste mali leto na Slovensku?

Naše prázdniny sa ešte neskončili, boli veľmi intenzívne a som z toho už trochu unavená. Nebolo dňa, keď sa neblížilo poobedie a už sa ma moji synovia pýtali, čo budeme robiť zajtra. Takže je to dosť vyčerpávajúce, ale chápem to, že prišli do civilizovanejšej krajiny s úplne inými možnosťami, ako mali a teraz chcú všetko vidieť. Na druhej strane som aj rada, že nechcú vysedávať doma pred počítačom alebo s telefónom v ruke, ale ťahá ich to von s kamarátmi a skúšať nové veci.

 

Trávili ste celý čas so synmi Ivanom Olegom (11) a Marcom Radom (5) len doma v Prievidzi, alebo ste si aj pocestovali?

Neboli sme len doma. V poľskom Zatore sme navštívili zábavný park, kde sa chalani vybláznili. Boli sme aj v akva­parku a v Terchovej, pozrieť si Jánošíkove dni, lebo ľudová a cigánska muzika je zasa moja srdcovka. Ale navštívili sme tiež Bratislavu, Nitru, Bojnický zámok a zoo a, samozrejme, rodinu a kamarátov. Chlapci začali chodiť na kickbox a vyskúšali aj parkúr a zápasenie.

A je pravda, že ste sa zapojili aj vy a prišli k úrazu?

Áno, ale je to vždy, keď idete po dlhom čase k doktorovi, a potom sa to začne všetko sypať... Zakopla som nohou o postel a zlomila si malíček. Potom som si na kickboxerskom tréningu ešte nakopla nohu. Odporučili nám totiž fantastického trénera Adriána Mendela, ktorý robí detské kick­boxerské tréningy v posilňovni v Prievidzi a má úžasný vzťah k deťom. Páči sa mi, že nevedie chalanov k tomu, aby sa bili na ulici, ale učí ich disciplíne a tréningy zameriava skôr kondične a na silový tréning, ale, samozrejme, sú tam aj kopy a údery. A tak som si to chcela vyskúšať aj ja. No keďže som pri výkope zle odhadla vzdialenosť, nakopla som si nohu. A aby toho nebolo málo, ozvala sa aj moja platnička, ale to už nie z tréningu. To zranenie sa stalo pred 20 rokmi.

Otvoriť galériu

Odkedy máte problémy s chrbticou?

Keď som mala šestnásť rokov, chodila som cvičiť. Dohliadal na mňa taký pán inštruktor, ktorý asi nemal byť inštruktorom. Dal mi zdvihnúť 80-kilové závažie mŕtvym ťahom, ale cvik mi ukázal úplne zle a nedal mi ani pás. Porušila sa mi platnička a odvtedy sa to ťahá. Cvičením sa ju snažím ako-tak udržať a nedávno ma aj doktor pochválil, že za dvadsať rokov sa mi až tak veľmi nezničila a neporušila. Takže i naďalej sa budem snažiť v rozumnej miere cvičiť.

Ako dlho sa ešte zdržíte na Slovensku?

Rozhodli sme sa, že zostávame na Slovensku natrvalo. Bolo to zo zdravotných aj z osobných dôvodov, ktoré, samozrejme, nebudem rozoberať.

Čiže to znamená, že vy a deti budete žiť na Slovensku a váš manžel Karol Mello v Belize? Konzultovali ste s ním toto rozhodnutie, alebo ste sa rozhodli sama?

Toto rozhodnutie padlo po zvážení mnohých vecí a, samozrejme, nebolo jednoduché.

To v Belize je až tak zle?

Deti majú na Slovensku neporovnateľné možnosti. Aj keď Belize a každá karibská krajina sú vykresľované ako niečo nádherné a úžasné, realita je, nie že trošku, ale úplne iná. Možnosti vzdelania a krúžkov sú na Slovensku neporovnateľné, a to asi zavážilo najviac. Základná škola v Belize je ešte v poriadku, ale stredná odborná škola tam nie je žiadna... Stredná škola je tam niečo ako naše gymnázium na ďaleko horšej úrovni. Deti po jej skončení dostanú diplom, no v rukách nemajú žiadne remeslo. Čiže, keby sa moji chlapci náhodou neskôr rozhodli, že na vysokú školu nechcú ísť, tak nemajú šancu sa uplatniť. A zavážila aj zdravotná starostlivosť. V Belize sú súkromné nemocnice, ale nie je to na takej úrovni ako na Slovensku. Je to tam veľmi drahé. A hlavne, tu na Slovensku máme celú rodinu.

Otvoriť galériu

Ale nemáte tu manžela a deti otca. Karol Mello sa nemôže na Slovensko vrátiť, lebo je naňho vydaný zatykač. Deťom a ani vám nebude chýbať?

Situácia je, aká je a v tejto chvíli to bolo najlepšie možné riešenie.

Nehnevajte sa, ale je to dosť nečakané odísť od muža, s ktorým ste boli roky aj za veľmi dramatických okolností. Ste ešte manželmi, tvoríte ešte pár?

Nehnevajte sa, ale toto je absolútne osobná vec moja a mojej rodiny a nikoho do toho nič nie je.

Budete chodiť za ním do Belize?

Je to otec mojich detí a, samozrejme, sa s ním vídať budú.

A vy?

Keďže sú maloletí, bez mojej prítomnosti lietať nemôžu. Ako odpoveď to dúfam stačí.

Ako Karol Mello prijal vaše rozhodnutie?

Každý rodič chce pre svoje deti to najlepšie a ani on nie je výnimka.

Keď teda idú vaše deti do slovenskej školy, čo všetko ste museli pre to vybaviť?

Zdravotné poistenie, škola, škôlka... je toho dosť. Keďže môj starší syn doteraz navštevoval školu v zahraničí, musí urobiť zo zákona prestupové skúšky. To znamená, že ho budu skúšať zo štyroch ročníkov slovenčiny a vlastivedy. Naozaj sa snaží - veľa číta každý deň a každú chvíľu ma volá, aby som mu vysvetlila slová, ktorým nerozumie. Po slovensky rozpráva perfektne, vždy som s nimi totiž hovorila po slovensky. Ale najväčší oriešok bude asi zvládnuť ypsilon a i, keďže v angličtine platí iná gramatika. Myslím a dúfam, že mu bude dopriaty čas, keďže štyri roky sa v priebehu dvoch mesiacov nedajú dobehnúť. A toho mladšieho čaká zatiaľ škôlka.

Po boku Karola Mella ste prežili dramatické roky, napríklad, keď ste utajene žili v Poľsku, potom na úteku v Belize. Čo sa stalo, že ste sa rozhodli teraz spraviť za takým životom definitívnu čiaru?

V živote každého človeka príde obdobie, keď si treba určiť priority... Samozrejme, že to nie je ľahké, ale na prvom mieste je to, čo je najlepšie pre deti. Keďže v Belize je okrem iných mínusov tak trochu rasizmus voči bielym, ich život by tam nikdy nebol jednoduchý. Nikdy by ich nebrali ako domácich napriek tomu, že sme tam už mali zázemie a všetci nás tam poznali.

Otvoriť galériu

Vy ste ako blondínka museli byť pre miestnych veľmi atraktívna. To vám možno uľahčovalo život, nie?

Len do istej miery. Ľudia v Belize majú veľmi radi pomoc – pomoc zadarmo, ale len čo potrebujete pomoc vy, už to nie je také jednoznačné a jednoduché, ako je to s pomocou pre nich. Uvedomovala som si, že ma tí ľudia majú radi, brali ma ako domácu a aj mi hovorili: Ty už si naša. Ale keď som potrebovala pomoc napríklad na úrade alebo niečo vybaviť, cítila som, že nikdy nebudem tak úplne ich. A aj keď pôjde o pracovné miesto, vždy bude uprednostnený ten, kto sa tam narodil a má tam korene. Tie tam my mať nikdy nebudeme...

Boli s týmto lokálnym rasizmom v Belize konfrontovaní aj vaši synovia?

V škole veľmi nie, lebo v tej, ktorú navštevovali, bol mix detí – veľa Američanov, Kanaďanov aj pár Európanov. Tam to teda veľmi nepocítili a navyše škola bola veľmi striktná aj voči šikane, ktorú tvrdo trestali. Ale v lokálnych školách alebo na ihriskách sa to stáva. Stalo sa, že keď si moji synovia chceli požičať od miestneho chlapca bicykel, povedal im, dajte mi päť dolárov.

Cítite sa na Slovensku v porovnaní s Belize bezpečnejšie?

Určite áno. Práve dnes ráno som sa dozvedela, že tam opäť niekoho zabili. Tam je to na každodennom poriadku. Sú tam drsné podmienky a vysoká kriminalita. Aj keď sa na ostrove snažia o udržanie bezpečia, keďže San Pedro živí celé Belize, nedarí sa im to až tak, ako by to bolo potrebné. Keď sa turisti z veľkých zaoceánskych lodí náhodou dostanú do Belize City, dostanú civilizačný šok a vrátia sa radšej späť na loď. Veľmi často sa stáva, že sa strieľa na frekventovaných miestach, čo je veľmi nebezpečné pre civilistov.

Veríte, že Karol Mello bude očistený z obvinení z vrážd a bude mať možnosť vrátiť sa za vami na Slovensko?

Tak toto absolútne nie je otázka pre mňa. Neviem, čo sa stane a je to v rukách súdov, alebo skôr by som povedala v rukách božích.

Keď už ste teda na Slovensku, chcete sa vrátiť k svojej hereckej práci? Dostali ste už nejaké ponuky?

Ešte som neoslovila nikoho, lebo sama som nevedela, ako to bude. Samozrejme, že prácu si chcem nájsť, asi by bolo divné, keby som sedela na zadku doma. Prvoradé je teraz pre mňa zariadiť chlapcom školu a škôlku a znovu sa usadiť. Potom by som rada pracovala. Ak sa podarí hrať, budem šťastná. Samozrejme, že zase za to schytám kritiku, že sa idem predvádzať. Nuž, ale keď som vyštudovala herectvo, spev a tanec, asi by bolo divné, keby som viazala kvety. Aj keď aj to už som robila. (Smiech) Rada by som sa vrátila k tomu, čo som vyštudovala, ale ak sa to nepodarí, svet sa nezrúti. Ruky, nohy mám, rozum tiež.

Otvoriť galériu

Veríte si ešte herecky? Nezneistila vás viacročná pauza?

Nikdy nie je na škodu ísť do toho s rešpektom. A ten by bol, samozrejme, veľký. Ale podľa mňa sa nedá zabudnúť hrať. Moji profesori ma učili - čím máš bohatší súkromný život a viac životných skúseností, tým viac môžeš ponúknuť ako herec. A ja som toho nezažila málo...

Vašimi profesormi na VŠMU boli Emília Vášáryová a Martin Huba. Prišli ste počas vášho pobytu na Slovensku už do kontaktu?

Stretla som sa s pánom Hubom. Spolu s Milanom Lasicom mali u nás v Prievidzi predstavenie Starí Majstri. Bola som si ho pozrieť a aj som si trochu poplakala. Pripomenula som si veľa z našich spoločných hereckých hodín. Bolo to krátke, ale veľmi milé a myslím, že pre obe strany emotívne stretnutie.

Čo ste si medzi štyrmi očami povedali?

Že sme si chýbali a že sa ešte určite stretneme.

Takže teraz, keď budete na Slovensku sama s deťmi a viac-menej začínate od začiatku, aké to bude? Dokážete sa uskromniť?

Nejde o to, či teraz, alebo predtým, vždy som chlapcov viedla k tomu, aby boli skromní a nemuseli mať všetko. Myslím si, že to Belize bola aj celkom dobrá škola, aby si človek uvedomil, ako zle a ako chudobne môžu ľudia žiť. Netreba mať päť párov topánok, stačia tri a keď sa vynosia, kúpia sa ďalšie. Takisto nemusia mať najlepšie značkové rifle za 500 eur, pretože je to rifľovina ako každá iná, len je tam prišitá značka. Deťom je to ťažšie vysvetliť, ale budem sa snažiť pokračovať v tom, aby ich hodnoty boli niekde inde, nie v materiálnych veciach.

Kauza Mello

• Obvinený v prípadoch viacerých vrážd, vrátane účasti na vražde matky a jej syna v Moste pri Bratislave z decembra 2004.

• Od r. 2006 bol Mello na úteku, pátral po ňom Interpol. Prevalilo sa, že chodí s herečkou Z. Marošovou. Zoznámili sa, keď mala 24, rokov na diskotéke .

• V r. 2010 ho polícia zadržala v Poľsku, kde žil pod falošnou identitou spolu s Marošovou a ich synom Ivanom.

• Po vydaní na Slovensko Mella bratislavský krajský súd v r. 2011 pustil na slobodu pre procesné chyby.

• Odvtedy je na úteku. Usadili sa v Belize, ktoré nemá so Slovenskom uzavretú zmluvu o vydávaní osôb na trestné stíhanie.

Exkluzívny rozhovor

S herečkou Zuzanou Marošovou sme sa stretli v jej rodnej Prievidzi, v reštaurácii neďaleko jej bydliska. Pôsobila oddýchnuto a nerobilo jej problém odpovedať na otázky, aj keď niektoré témy sú pre ňu stále citlivé.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke Marián Viskupič.
SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera: Dôchodky chcú ochrániť tak, že budú neodňateľné
Pri nešťastí sa zranili dve ženy.
Foto
Zmýlil si plyn s brzdou? Vodič na motorke v Bratislave vpálil do reštaurácie a narazil do ľudí!
Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Vodička v obci Sap nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia.
Foto
Vážna nehoda v obci: Vodička mala spraviť veľkú chybu, motorkár si to poriadne odniesol
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava zmení čas regulácie parkovania pre jednu zónu: Ako to bude fungovať po novom?
Policajti zaisťovali v byte i bytovke stopy
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Nepochopiteľné správanie sa vodiča.
Váš Tip
Ohavnejšie parkovanie ste nevideli! Naštvaní Slováci si podali vodiča: Mali by ho zbaviť svojprávnosti
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
Emily brutálne napadol jej bývalý priateľ.
Foto
Emily sa zobudila s vážnymi poraneniami: Oznámili jej 4 hrozivé slová! Prosila o smrť, bolestivé detaily
ilustračné foto
Krviprelievanie pred barom v Dubnici nad Váhom: Za tri bodnutia 10 rokov basy?!