Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2017 11:02 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Hudobník Marián Varga († 70) zomrel doma v spánku: Srdcervúce slová jeho manželky

Legenda už hrá v nebeskom orchestri. Muzikant Marián Varga († 70), ktorého už dlhší čas sužovali zdravotné problémy, svoj boj prehral.

Okrem obštrukčnej choroby pľúc zápasil so zákernou rakovinou a hoci sa ešte v apríli ukázal na narodeninovom koncerte, ktorý mu pripravili priatelia, bolo vidieť, že jeho sviečka už dohorieva. Plameň zhasol v stredu ráno a po jedinečnom hudobníkovi zostalo prázdne miesto v slovenskej hudobníckej rodine.

O tom, že známy muzikant trpí vážnymi zdravotnými problémami, sa medzi jeho fanúšikmi hovorilo už dávnejšie. Aj keď si mnohí priali, aby sa Varga († 70) z choroby vylízal, žiaľ, nestalo sa tak. Včera hudobníkovu smrť potvrdila Novému Času jeho milovaná manželka Janka. „Mariánko zomrel v spánku. Vrátili sme sa z nemocnice, výsledky mal veľmi zlé, dopĺňali mu kyslík, vyskočili mu leukocyty. Už včera sa cítil veľmi zle, večer si ľahol spať a ráno sa už nezobudil. So synovcom sme sa ho snažili oživiť, no márne,“ opísala posledné minúty života svojho milovaného muža.

Otvoriť galériu

Keď sa v apríli objavil na verejnosti na oslave svojich sedemdesiatych narodenín, mnohí už tušili, že je to možno jeho posledné stretnutie s kolegami a s fanúšikmi. V centre Bratislavy vtedy tvorbu legendy prezentovali umelci, medzi ktorými nechýbali Miro Žbirka, David Koller, Janko Lehotský či Pavol Hammel, s ktorým kedysi hral v skupine Prúdy. Chorý, no spokojný Varga si koncert užíval s cigarou v ústach, akoby si chcel vychutnať posledné neresti, ktoré mu život ešte ponúkal.

Otvoriť galériu

 

Statočne bojoval

Posledné dni strávil striedavo v nemocnici a doma, kde sa oňho starala manželka. Tá v rozhovore pre týždenník Život len pred časom povedala: „Vedomie vážnej diagnózy otrasie každým človekom, a keď sa k tomu pridá náročná terapia, ktorá vás oberie o posledné sily, nemáte veľa dôvodov pre psychickú pohodu ani optimistické vízie. Premôže vás únava a rezignácia. Z letargie ho vytrhla až ďalšia komplikácia. Paradoxne, keď si zlomil nohu, nadobudol zvláštnu eufóriu. Začal sa zasa, na radosť nás všetkých, zaujímať o knižky a počúvať hudbu,“ prezradila vtedy pani Vargová. Odvčera už umelec číta knižky a komponuje v rajskej záhrade...

Otvoriť galériu

Preslávili ho Prúdy a Collegium musicum

* 29. 1. 1947 † 9. 8. 2017

Varga († 70) bol považovaný za jednu z najvýraznejších osobností slovenskej hudobnej scény , popredného skladateľa a organistu. Od svojich šiestich rokov navštevoval ľudovú školu umenia, pomedzi to bral súkromné hodiny a študoval na bratislavskom konzervatóriu. Na školu sa neskôr vykašľal a stal sa členom skupiny Prúdy, ktorá sa preslávila legendárnym albumom Zvoňte, zvonky. Neskôr z kapely odišiel a založil vlastnú s názvom Collegium Musicum. Po zániku kapely sa aj naďalej venoval hudbe a so svojim kamarátom Paľom Hammelom vydali päť albumov a skomponovali rockový muzikál.

Zvonky navždy dozvonili

Milan Lasica (77), herec

Otvoriť galériu

Je mi to ľúto, lebo sme ho mali aj s Julom Satinským († 61) veľmi radi. Vždy naňho budem spomínať s láskou, v mladosti sme spolupracovali, chodili sme na zájazdy a hrali aj v divadle. Už vtedy bol veľmi silná osobnosť.

Vašo Patejdl (62), spevák a skladateľ

Otvoriť galériu

Žiaľ, odišla legenda. Ťažko sa mi hľadajú slová, ale prišli sme o jedného strašne dôležitého človeka pre slovenskú hudbu. Česť jeho pamiatke.

Kamil Peteraj (71), textár

Otvoriť galériu

Budem to veľmi zle znášať, boli sme celoživotní priatelia. Čo sa týka skladateľov, tak mi bol jeden z najbližších. Vážil som si ho ako múdreho človeka a myslím, že on zdvihol latku slovenskej hudby o niekoľko poschodí vyššie.

Peter Lipa (74), muzikant

Otvoriť galériu
Peter Lipa (74), muzikant.
Zdroj: Peter Brenkus

Telefonovali sme si v apríli, kedy bol koncert, ktorý bol venovaný aj jeho tvorbe. Ja som tam spieval jeho pesničku. On mi potom volal a ďakoval mi. Marián bol mimoriadne vzdelaný, inteligentný, jemný človek a geniálny muzikant.

Pavol Hammel (68), spevák

Otvoriť galériu

Zvonky dozvonili, ale verím, že v našich srdciach budú zvoniť navždy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…