Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2017 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Kuly schudol 15 kíl, no je za tým niečo viac: Zákerná choroba všetko zmenila

„V kapele sme to preháňali s pitím, fajčením a s nespaním,“ hovorí líder skupiny Desmod Mário Kuly Kollár (45), ktorému lekári v marci diagnostikovali cukrovku. Odvtedy sa zdravo stravuje a alkohol spolu s cigaretami sú preňho tabu.

Život si vďaka neželanej chorobe odvtedy užíva oveľa viac. Ako sa mu s ňou žije, nám ako prvým porozprával v exkluzívnom rozhovore.

Fotogaléria
2
fotiek v galérii

„Bol som veľmi unavený a malátny, nevedel som spávať, často som chodil na WC, za noc aj osemkrát. A bol som stále taký smädný, že keď som odišiel z domu do Nitry, čo je asi 10 km, tak som vypil aj dva litre vody a stále som mal pocit, že mám sucho v hrdle,“ začína hovoriť o prvých príznakoch cukrovky spevák. Išiel preto na vyšetrenie, kde mu zobrali krv. „Sestrička hneď zalomila rukami, že cukor mám 29,9.“

Holdoval hýrivému životu

 

Sú dva typy cukrovky, vrodená a získaná. „Mám získanú. To je vlastne hýrivý život, alkohol, nezdravé stravovanie, málo spánku, stres. To potom môže vyústiť do cukrovky,“ vysvetľuje Kuly. Aká bola jeho prvá reakcia, keď sa dozvedel, že má túto chorobu? „Nebudete mi veriť, ale povedal som si - chvalabohu, lebo som čakal niečo horšie.“

Spevák musel zmeniť stravovanie, absolútne vynechať alkohol a cigarety. Začal užívať lieky na žily a cukrovku. „Na chladničke mám obrovský farebný plagát s glykemickými hodnotami a musím si kontrolovať, čo a v akom množstve môžem zjesť. Keď si chcem dať mäso, musí byť úplne chudé a so zeleninovým šalátom. Prílohy nejem, čo je pre mňa doteraz strašné, a musím ešte sem-tam niekomu ukradnúť z taniera dva zemiaky. Možno budem prvý, kto zničí cukrovku zdravou stravou a zdravým spôsobom života,“ vtipkuje spevák s nezameniteľným hlbokým hlasom.

Kuly má živý príklad v manažérovi skupiny Desmod. „Ten má tiež cukrovku a keď je človek nezodpovedný a vykašle sa na to, prichádzajú horšie veci. Napríklad mozgová porážka, infarkt a podobne, pretože cukrovka vplýva na žily. Aj ja som stratil zrak a spanikáril som. Nasadili mi hneď 1,5 dioptrie. Začal som brať lieky a zrak sa po štyroch týždňoch zlepšil.“

Otvoriť galériu

Schudol 15 kg

Kuly je už takmer tri roky ženatý s bývalou vokalistkou kapely Luciou, s ktorou má synčeka Christiána (1,5). Tá si vraj po diagnostikovaní cukrovky u svojho manžela vydýchla. „Báli sme sa, že to bude niečo horšie. Myslel som si, že to bude osobné vyhorenie, prostata alebo niečo, čo ani nechcem pomenovať. Môžem si za to sám a nikoho neobviňujem. Poviem takú otrepanú frázu, ale je to absolútna pravda. Ako sa ku svojmu telu správaš, tak ti to potom vráti. Keď si dávate pozor, dá sa žiť úplne perfektne a môžete raz za čas aj zhrešiť. My sme to už preháňali s pitím, fajčením a nespaním,“ priznáva svoje hriechy Kuly.

Čo mu najviac zo zakázaných vecí chýba? „Asi to bude znieť divne, ale alkohol. Mal som ho rád, lebo mi chutil a pre ten stav, ktorý prinášal, bolo to pre mňa vyslobodenie. Nevedel som si predstaviť, že pôjdem na pódium a nedám si pohárik. Ten sme v kapele volali ako antitrémový. A teraz môžem povedať, že je to stokrát lepšie. Hudbu si úplne inak užívam a som nahnevaný sám na seba, že som to nezistil skôr. Viac sa teším a neberiem to len tak, že idem iba odspievať, ale mám obrovskú radosť a pristihnem sa, že sa usmievam ako idiot.“

Vďaka všetkým týmto zmenám v stravovaní a v spôsobe života sa dostavil super efekt. Kuly schudol takmer 15 kíl. „O to mi však nikdy nešlo. Nerozdeľoval som ľudí podľa toho, ako vyzerajú. Keď niekomu chutí papať, nech sa naje. Bucľatejší ľudia sú veselší a v ich spoločnosti sa cítim fajn. Chudnutie je pre mňa vedľajší produkt. Ľudia boli na mňa zvyknutí, že som mal nadváhu, a bol som pupkáč. Teraz objavujem úplne iné veci. Zistil som, že jedno desaťročie si vôbec nepamätám, som ako Ozzy Osbourne. Zo všetkého sa viac teším. Napríklad sme na horách a ja nad všetkým ochkám a chalani hovoria, že veď tu sme už boli aj dvakrát. Človek, ktorý viac holduje alkoholu, si pamätá asi úplne iné veci, a to pekné vytesňuje z hlavy.“

Práce vyše hlavy

Kulyho skupina Desmod má momentálne práce vyše hlavy. V štúdiu nahráva nový album, koncertuje na väčšine festivalov a plánuje jesenné turné. Pre lídra kapely je to stresové obdobie, ktoré sa podpisuje aj na jeho zdraví. „Na hladinu cukru si musím dávať pozor, na pódium idem radšej s vyšším cukrom, pretože tam je fyzická námaha a keď ho mám nízky, strácam artikuláciu. Mám so sebou vždy taštičku mladého diabetika. (smiech) Každý sa ma pýta, prečo nie starého. V nej mám glukomer a pre každý prípad niečo na jedenie. Celý deň vlastne žeriem, ale veľmi zdravo a málo. V štúdiu si musím dávať tiež veľký pozor. Pretože, keď som zavalený prácou a nestíham pravidelne jesť, som oťapený, malátny a zaspávam. Snažím sa rozdeliť povinnosti medzi všetkých členov kapely, aby som v tom nebol sám“, hovorí.

Desmod dokončuje album, ktorý vyjde na jeseň. „Bude modernejší, s novým zvukom, pretože máme nového mladého člena, ktorý je veľmi šikovný. Hudba vo svete sa vyvíja a ak chceme držať krok, tak sa musíme posúvať aj my. V októbri a v novembri ideme aj na turné. Zahráme v siedmich slovenských a siedmich českých mestách. Budeme tam mať aj hostí, uvidíme, ako sa to celé vykryštalizuje. Tak dúfame, že budeme mať plný dom, to je taký muzikantský slangový výraz pre plnú sálu,“ verí Kuly.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas víkend, Karin Brodňanová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať