Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2017 13:21 | Správy | Politika

Na vypovedanie koaličnej zmluvy reaguje koalícia aj opozícia: Bugár žiada vysvetlenie, Sulík to vidí takto

Vypovedanie koaličnej zmluvy má riešiť koaličná rada. TASR to povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Ten bude chcieť vedieť, čo presne predsedu SNS a NRSR Andreja Danka viedlo k tomuto kroku. "Je to vec, ktorú treba prediskutovať na koaličnej rade. Budeme chcieť vysvetlenia. Sú veci, ktoré sa riešiť dajú a ktoré nie," povedal Bugár. Termín koaličnej rady zatiaľ nevie.

Reakciou nenechal na seba dlho čakať ani europoslanec a predseda SAS Richard Sulík.„Možno chce Danko vymeniť školstvo za vnútro, lebo kradnúť na školstve je fest ťažké. Alebo chce len väčší podiel na lupe, keďže všetky politické náklady kradnutia znáša momentálne on,“ povedal opozičný líder.  Jeho strana tvrdí, že Andrej Danko vydiera svojich partnerov v korupčnej koalícii. Za týmto krokom vidí SaS snahu o odlákanie pozornosti verejnosti od kauzy okolo rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum na ministerstve školstva. "Preto vyvoláva na pohľad vážny koaličný spor," píše v stanovisku predseda SaS Richard Sulík, podpredsedovia Ľubomír Galko a Jana Kiššová a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Slova sa ujala aj strana OĽaNO. "Ak si Andrej Danko myslí, že takýmto správaním prekryje obrovský škandál s eurofondami, veľmi sa mýli," vyhlásila Veronika Remišová. 

Otvoriť galériu

K nej sa pridal aj líder hnutia Igor Matovič: „Zlodej Danko dovoľuje rozkrádať 600 miliónov z eurofondov, ktoré patrili ľuďom a miesto chlapského prijatia zodpovednosti sa zbabelo vyhovára na iných,“ vyhlásil.

Otvoriť galériu

Kým podpredseda SNS Jaroslav Paška nevylučuje pád koalície v prípade, že sa strany nedohodnú, multiotecko Boris Kollár (Sme rodina) to vidí opačne. Vo videu na sociálnej sieti povedal, že Danko vládu položiť nejde.

 

Danko vypovedal koaličnú zmluvu. Zdôvodnil to absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii. Predseda SNS Andrej Danko to koaličným partnerom zo Smeru a Mosta-Híd oznámil listom.

 

"Týmto spôsobom vypovedám koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd," napísal svojim koaličným partnerom Danko. Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

"Dobrá sociálno–ekonomická situácia v roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania," tvrdí Danko.

Zároveň koaličným partnerom navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením SNS o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

Krok predsedu SNS Andreja Danka môže viesť k dvom dobrým výsledkom – pádu vlády a predčasným voľbám alebo k zmenám na niektorých ministerstvách. V reakcii to uviedol poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený).

Pád vlády je podľa Beblavého nepravdepodobný, tejto možnosti dáva len desaťpercentnú pravdepodobnosť. "Všetci traja účastníci tejto koalície vedia, že lepších partnerov už nenájdu, takže očakávam skôr, že sa znovu dohodnú, len nejako inak," domnieva sa. "Tu vidím druhý možný dobrý výsledok vypovedania koaličnej zmluvy, a to je ten, že Peter Plavčan príde o ministerstvo školstva a nielen on, ale príde o neho aj SNS v rámci koaličnej zmeny," uviedol Beblavý vo videoreakcii na sociálnej sieti.

Andrejovi Dankovi, ktorý vypovedal koaličnú zmluvu, nejde o položenie vlády, ale iba o prekrytie škandálu jeho strany. Domnieva sa predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár. „Netešte sa, Andrej Danko nejde položiť vládu. Je to z môjho pohľadu na 99 percent len hra na 'oblbnutie' vás, ľudí,“ reagoval vo videokomentári na sociálnej sieti Kollár na krok predsedu SNS, ktorý dnes oznámil, že vypovedal koaličnú zmluvu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN
Sebastianova diagnóza vystrašila celú rodinu.
Foto
Sebastian sa vycikal vo vani a vodu sfarbila krv: Z toho, čo spravili lekári, mame trhalo srdce!
(ilustračné foto)
Na toto odborníci čakali 10 rokov: Merania v okolí bane Turów prekvapili aj ministra
Bratia sú rozhádaní a Harry (vľavo) navštevuje domovinu len vtedy, keď musí.
Foto
Kráľ Karol III. spravil to, na čo jeho synovia čakali: Harry pukne od závisti!
Ilustračné foto
S odbitím polnoci rátajte s VÝSTRAHOU: Meteorológovia upozorňujú hneď niekoľko krajov a okresov!
Švédsky premiér Ulf Kristersson.
Toto Putin určite dosiahnuť nechcel: Švédsky premiér to povedal na plné ústa
Módna návrhárka za svojím najlepším priateľom smúti.
FotoVáš Tip
Módna návrhárka Rebecca Justh predvádza na pláži v bikinách postavu bohyne: Neuveríte, že už má 67 rokov!
Na hrobe politika Wolfganga Schäubleho niekto vykopal jamu.
Desivý nález pri hrobe exministra Schäubleho: Ľudia sú zhrození, rieši to polícia
Pri nehode vlaku a auta prišli o život dvaja ľudia
Aktualizované
Vážna nehoda: Vo Veľkom Mederi sa zrazil kamión s vlakom, hlásia ranených!
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó.
Maďarský minister Szijjártó: Európa má v tejto oblasti vážny problém!