Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2017 12:00 | Správy | Domáce správy

Slovensko sa horúčavami približuje Španielsku, práca bez klímy je horor: Dočkáme sa popoludňajšej siesty?

Výstrahy pred vysokými teplotami a 39-stupňové trópy! Letá na Slovensku sa horúčavami z roka na rok čoraz viac podobajú tým prímorským.

Kým si však niektoré južanské národy, ako napríklad Španieli či Taliani, v pekelných horúčavách užívajú popoludňajšiu siestu, u nás nič také nefunguje. Niektoré firmy však svojim zamestnancom dovoľujú odísť z práce o niečo skôr. Nový Čas zisťoval, čo by na zavedenie siesty na slovenský spôsob povedali odborníci. 

Keď sa povie siesta, každý, kto aspoň raz navštívil Španielsko, si okamžite predstaví zatvorené potraviny, banky či niektoré reštaurácie. V mnohých južných štátoch v popoludňajších horúčavách naozaj na pár hodín zastane čas. V praxi to znamená, že pracovný čas v mnohých firmách, najmä domácich, je rozdelený do dvoch častí a spravidla medzi 14. až 16. a 17. hodinou sa nepracuje. Niektorí sa na siestu vracajú domov, iní, najmä vo väčším mestách by sa však na otočku vrátiť domov nestihli. Dvojhodinová pauza je preto pre nich časom na výdatný obed, kávu či malý oddych. Tomu sú prispôsobené aj otváracie hodiny obchodov - zatvorené sú zväčša od 14. do 17. hodiny. Banky a úradné záležitosti si ľudia môžu vybaviť len predpoludním, čo je pre mnohých problém. Nadnárodné korporácie však presadzujú čoraz viac 8,5 hod. pracovný čas bez siesty.

Siesta na Slovensku?

Keďže slovenské letá sú z roka na rok teplejšie a v piatok sme si „užili“ tohtoročný teplotný rekord až 39 °C, Nový Čas sa pýtal ministerstva práce, či premýšľajú nad zvážením prerušenia pracovného času na poludnie, keď bývajú teploty najvyššie. „Podľa Zákonníka práce môže zamestnávateľ pracovný čas tej istej zmeny po dohode so zástupcami zamestnancov rozdeliť na dve časti. Napríklad 8.00 – 12.00 a 14.00 – 18.00 hod.,“ uviedla Monika Benková z tlačového oddelenia ministerstva s tým, že tam, kde zamestnanci nemajú svojich zástupcov, zamestnávateľ rozhoduje o týchto veciach sám. Predpísanú siestu pre vybrané povolania však zavádzať nehodlajú. „Povinná úprava tejto otázky aj vzhľadom na rôzne formy organizácie práce a rôzne kompenzačné mechanizmy (napríklad klimatizácia) sa nezvažuje,“ dodáva Benková. Skrátenie pracovného času uprednostňujú najme orgány štátnej a verejnej správy, ale aj niektoré súkromné firmy.

 

Čaká nás klíma ako v Chorvátsku

Podľa meteorológa Dávida Ščepka projekcie klimatických modelov ukazujú, že do konca storočia bude v Podunajskej nížine klíma, aká je v súčasnosti v Srbsku a v kontinentálnej časti Chorvátska. Očakáva sa, že Arktída bude v polovici tohto storočia v lete bez ľadu. „V takejto klíme môžu teploty počas najvýraznejších horúčav dosahovať v Podunajskej nížine 41 - 43 °C,“ vysvetľuje Dávid Ščepka z Meteoinfo.sk. Takáto prognóza sa však skôr či neskôr bude musieť odraziť aj na životnom štýle obyvateľstva. „Stotožňujem sa s tým, aby sa v Zákonníku práce bližšie definovali povinnosti zamestnávateľa počas letných horúčav. A to najmä pri povolaniach, ako sú napríklad cestári, poštoví doručovatelia a iné práce v exteriéri, ako aj manuálne práce v interiéri bez klimatizácie,“ dodáva.

Martin Reguli, ekonom. analytik Nadácie F. A. Hayeka: Radšej kratší pracovný čas ako siesta

- Mnohé firmy majú tú výhodu, že neposkytujú klasickú siestu od 12. do 15. hodiny, ale fungujú v režime skrátených dní. Pokiaľ by sa mal na Slovensku nájsť nejaký celoplošný návrh, tak si myslím, že najschodnejšie riešenie by bola forma skráteného pracovného času. Nemalo by to však fungovať ad hoc podľa teploty v konkrétny deň, pretože by to bolo pre zamestnávateľa veľmi nepredvídateľné a mnohé firmy napríklad vo výrobe by si nevedeli naplánovať svoje fungovanie. Lepšie by bolo nastaviť to na fixné obdobie v roku.

 

Etela Janeková, internistka: Tí, čo pracujú vonku, prestávku potrebujú

- Tí ľudia, ktorí pracujú vonku, by mali mať počas horúčav určite siestu, dokonca aj skrátený pracovný čas. Hrozí im totiž úpal, prehriatie či dokonca úpal. Mali by začať skoro ráno a skončiť pred obedom a pokračovať skôr k večeru, hoci aj vtedy sa teplota vzduchu drží okolo 30 °C. Pre tých, ktorí robia v klimatizovanom prostredí, to nie je potrebné. Skôr by sa zamestnávatelia mali zamyslieť nad tým, aby nevychladili kancelárie na 15 °C. Rozdiel vyšší ako 5 - 7 °C je už nevhodné pracovné prostredie.

 Peter (27) a Peter (30), stavbári, Žilina

Otvoriť galériu

- Mať poludňajšiu siestu by bolo úplne super! Na tomto slnku pracovať je veľmi úmorné. Žiaľ musíme využiť deň kým neprší a práca sa sama nespraví. Kopeme kanalizáciu na autobusovej stanici a denne vypijeme 5 litrov vody.

Helena (57 ) predavačka vo večierke, Žilina

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

- Mám zapnuté štyri ventilátory, jeden za chrbtom,jeden pri nohách,jeden nad hlavou a štvrtý namierený na tvár. Našťastie nemusím predávať vo večierke niekde v Španielsku,to by mi asi ventilátory nepomohli.

Kde zamestnanci siestujú

Taliansko (+Sardínia), Španielsko, Grécko, Cyprus, Mexiko, Paraguai, India

Koľko Španielov si počas siesty pospí

58,6 % nikdy

16,2% každý deň

22% občas

3,2% počas víkendu

Teplo znižuje výkon

Najviac 43 °C
môže byť povrchová teplota pevných materiálov či strojov pri trvaní dotyku s nekrytou časťou
Viac ako 30 °C
počas dňa sa podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva považuje za mimoriadne teplý deň
23 - 27 °C
je optimálna teplota pre administratívnu prácu, prácu na počítači a šitie, 28 °C je podľa vyhlášky najvyššia prípustná teplota na vykonávanie tejto práce

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, Noema Hipká, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!