Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Podnikatelia doplácajú na odstávku hlavného ťahu medzi Žilinou a Martinom: Zavreté Strečno nás ruinuje!

Pod Strečnom kolabuje nielen doprava, ale aj cestovný ruch!

Ochromenie hlavného ťahu spájajúceho Žilinu s Martinom núti vodičov vydať sa na obchádzku, v ktorej stoja v nekonečných kolónach. Odlev motoristov však uprostred sezóny odstavil aj známe atrakcie, ako sú Strečniansky hrad, plte na Váhu či obľúbené reštaurácie. Kým niektorým klesli tržby o 50 až 70 %, iní pre nedostatok návštevníkov dočasne svoj biznis úplne zastavili. Nový Čas zmapoval situáciu v meste duchov. Kto na nebezpečné bralo dopláca najviac?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Hoci sa takto vlani plte na Váhu pod turistami len tak prehýbali, teraz sú vytiahnuté na tráve. Za všetko môže uzávera cesty 1. triedy, ktorá vedie popod nebezpečné bralo. Hlavný ťah pre sanácie dočasne uzavreli len pár dní pred tým, ako sa minulý utorok večer z brala uvoľnila asi 100-tonová skala. „Pôvodne plán sanácie predpokladal uzávery dopravy počas víkendov do mája tohto roku. Pri jeho dodržaní by bolo možné bezproblémové naštartovanie turistickej sezóny v obci. Zmena termínov zasiahla miestne subjekty ponúkajúce služby v cestovnom ruchu mimoriadne,“ sťažuje si projektový manažér Strečna Pavol Albrecht.

Atrakcie sú v strate

Na zavretú cestu najviac doplácajú pltníci. „Konštatujú takmer 50 % pokles návštevnosti. Dosah to má nielen na ekonomiku spoločnosti, ale aj na sezónnu zamestnanosť pltníkov, ktorí sú prevažne miestni občania,“ povedal pre TASR Albrecht. Návštevníci sa oblúkom vyhýbajú aj samotnému Strečnianskemu hradu, ktorý je dostupný len zo Žiliny. Motorest Nonstop už zavreli, reštaurácie zívajú prázdnotou a mimo prevádzky má byť aj erotický klub. Podľa projektového manažéra Branislava Prelovského pri sanáciách na brale Strečno by sa cesta mala otvoriť 31. júla. Ako však uviedol, „situácia na celom brale nie je dobrá“. Na otázku Nového Času, či úsek ostane nebezpečný aj po otvorení cesty, Prelovský odpovedal „určite“. Podľa Albrechta však sprístupnenie závisí od počasia. Strečno sa bojí, ako dlho potrvá, kým sa cestovný ruch opäť rozbehne. Ľudí uisťujú, že prevádzky budú k dispozícii ihneď po znovuotvorení cesty.

Dobehli ich chyby minulosti

Jozef Drahovský, dopravný analytik

 

- Vypomstilo sa to, čo sa roky zanedbávalo. Problém je ten, že u nás sa buduje len jedna cesta a nič náhradné. Keď sa potom niečo stane, situácia je takáto. Niektoré prevádzky kolabujú, pretože majú problém s návštevníkmi aj so zásobovaním, lebo tam majú neúmerne dlhú obchádzku. Aj investori si do budúcna rozmyslia, kde budú otvárať svoje prevádzky. Je to hlavný ťah do lokality medzi Nízkymi a Vysokými Tatrami. Nákladné autá tam majú zakázanú jazdu po cestách 2. a 3. triedy, čo je dôsledok zbabraného elektronického mýta.

Pltníci: Čo bude s našimi úvermi?

Ušlý zisk - 50 až 60 %

Otvoriť galériu

Konateľ spoločnosti Pavol Pristach ich už ani nevyberá z dvora: „Rušíme objednávky a brigádnikom, ktorých sme už aj prihlásili a platíme odvody, nevieme povedať, či si vôbec niečo zarobia. už 18 rokov vozíme ľudí na pltiach, ale táto pokazená sezóna je škandál. Čo bude s našimi úvermi? Tu žijeme z turizmu, prečo to neriešili mimo hlavnej sezóny?“

 

Koliba 77: Budú obrovské škody

Ušlý zisk 70 %

Otvoriť galériu
Zdroj: autorka, ik

Inokedy plná reštaurácia vo Vrútkach je dnes prázdna. „Ruinuje nás to. Ak to neotvoria začiatkom augusta, budú obrovské škody. Rozhodnutie robiť to v lete je likvidačné. Nemci, Taliani, Poliaci sú takí nahnevaní, že si u nás ani nič nedajú, sú dezorientovaní. Nechápu, prečo to robíme v lete, nevedia vôbec, kadiaľ ísť,“ sťažuje si prevádzkar Robo.

Otvoriť galériu
Zdroj: autorka, ik

Hrad: Turisti nechodia

Ušlý zisk 70 %

 

Otvoriť galériu

„Návštevnosť klesla minimálne o 70 %. Verejnosť vníma dopravné obmedzenie zrejme ako absolútne, preto návštevu hradu, ktorý je stále otvorený, neplánuje,“ konštatuje projektový manažér Strečna Pavol Albrecht.

Pizzeria Alžbetka:Táto sezóna nás zlikviduje!

Ušlý zisk - 50 %

Otvoriť galériu
Zdroj: autorka, ik

„Absurdné! Po 12 rokoch prázdne stoly, táto sezóna nás zlikviduje. Škandalózne je, že to neurobili mimo sezóny. Turisti zo zahraničia tu blúdia po dedine a krútia hlavami, že to ešte nevideli. Turizmus nás živí a toto je zlá reklama na roky dopredu,“ hovorí majiteľ pizzerie Vladimír Melo.

Erotický salón sa vynašiel

Otvoriť galériu
Zdroj: autorka, ik

Podnikavci z nočného klubu vsunuli reklamu medzi dopravné značky. No ani to im nepomohlo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?