Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Ohnivé peklo v chalupe v Terchovej prežil len otec Matej: Žena a dcérky mu uhoreli pred očami!

Zomreli v horiacom pekle. Dovolenka v Malej Fatre sa pre rodinu Adamcovcov stala prekliatím. V noci zo stredy na štvrtok totiž v ich terchovskej drevenici vypukol požiar.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Rodičia Matej (42) a Ružena († 40) práve oddychovali na dolnom poschodí chaty, keď sa do miestnosti začal valiť hustý dym. To už plamene nekontrolovateľne šľahali z podkrovia, kde uložili spinkať svoje dve malé dcérky († 5, † 8). Rodičia bez zaváhania utekali svojim anjelikom na pomoc. Matka v snahe zachrániť milované detičky zahynula v plameňoch a otec utrpel ťažké popáleniny.

Adamcovci prázdninovali v osade Vyšní Berešovci, ktorá stojí na jednom z najkrajších chotárov Terchovej. Hoci hlava rodiny Matej pochádzal z Piešťan, so svojou manželkou a dvoma dcérkami žili v Rakúsku. Príroda im bola vzácna a do Malej Fatry s deťmi cestovali každé leto. Matej svoje tri poklady na chatu priviezol ešte v utorok a chystal sa urobiť im kársnu dovolenku. Stredajší deň strávili prechádzkou v lese. Keď sa zotmelo, rodičia dcérkam popriali sladké sny a uložili ich do postieľok na vrchnom poschodí. To ešte netušili, že im bozk na dobrú noc dali naposledy. Drevenicu totiž po jedenástej večer zachvátili obrovské plamene.

Otvoriť galériu

Svoje lásky už nezachránil

 

Keď Matej s manželkou oddychovali na dolnom poschodí, do miestnosti sa valil hustý dym. To už bolo podkrovie, kde spali ich malé dcérky, celé v plameňoch. Podľa hasičov sa Matej s Ruženou snažili dievčatká zachrániť. Keď však mama otvorila dvere od ich izby, vyšľahli na nich obrovské plamene. „Keď otvorili dvere, nakumulované plyny vybuchli a žena uhorela zaživa. Muža plameň vymrštil na schody a tie následne zhoreli, on sa tam už chudák po nich ani nemohol dostať,“ povedal Novému Času Jaroslav Kapusniak, krajský riaditeľ hasičského a záchranného zboru v Žiline.

Keď si Matej uvedomil, že sám rodinu nezachráni, v obrovskom šoku a s rozsiahlymi popáleninami sa rozbehol privolať pomoc. „Prišiel s volaním o pomoc, vyzeral príšerne, mal zhorené ucho, vlasy, bol spálený. Búchal na dvere u susedov na Pálenici,“ hovorí suseda, ktorá vstala, až keď počula hasičské a policajné autá. „Po lokalizácii požiaru sa podarilo hasičom dostať na poschodie, kde boli nájdené tri usmrtené osoby, z toho sve deti. Požiar sa podarilo v skorých ranných hodinách zlikvidovať,“ uviedol hovorca žilinských hasičov Michal Kypus.

Tragédiu ako jediný prežil otec Matej. „Pacient je hospitalizovaný v žilinskej fakultnej nemocnici s popáleninami celého tela a poranením pľúc,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

Otvoriť galériu
Ako došlo k tragédii.
Zdroj: infografika NČ

Príčinu požiaru vyšetrujú

Čo presne sa v osudnú noc zo stredy na štvrtok stalo, vie len otec Matej, ktorý sa má podľa informácií Nového Časi z masívnych popálenín zotavovať v umelom spánku. Posledný, kto sa s rodinkou stretol, bola starenka odvedľa. „Detičky šli do obchodu a pýtali sa ma, či niečo nechcem. Vždy sa ma pýtali. Boli také milé. Nemôžem tomu uveriť,“ hovorí vydesená starenka Apoléna Valová (92).

Zhorená drevenica stojí len pár metrov od chaty žilinského župana Juraja Blanára, ktorý prišiel na miesto tragédie krátko po požiari. „Dúfal som, že tam nie sú ľudia. To, čo sa stalo, je strašné,“ povedal zdrvene. „V prípade bude začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia,“ informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Príčinu požiaru stále vyšetrujú. „Predbežne je zatiaľ vylúčený požiar spôsobený vykurovacím telesom. Môj predpoklad je, že požiar mohol vzniknúť elektrickým skratom,“ odhaduje Jaroslav Kapusniak.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, Novy Cas, mm, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?