Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.07.2017 13:59 | Správy | Zahraničné správy

Koloseum v Ríme si drží významnú pozíciu: Už 10 rokov je jedným z novodobých divov sveta

V portugalskom hlavnom meste Lisabon vyhlásili v roku 2007 Koloseum v Ríme za jeden zo siedmich nových divov sveta.

Archeologická a turistická pamiatka v Taliansku sa dostala na zoznam spolu s Veľkým čínskym múrom, sochou Krista Spasiteľa v Brazílii, strateným mestom Inkov Machu Picchu v Peru, zvyškami mesta Petra v Jordánsku, pyramídami Chichén Itzá v Mexiku a stavbou Tádž Mahal pri Ágre v Indii. Slávnostné podujatie - vyhlásenie nových sedem divov sveta - sa uskutočnilo na štadióne mužstva Benfica Lisabon 7. júla 2007.

Otvoriť galériu
Víťazné pamiatky vybrali organizátori na základe dovtedy najväčšieho on-line hlasovania a zaslania textových správ. O nových siedmich divoch sveta rozhodlo vyše 100 miliónov ľudí. Koloseum sa považuje za najväčšiu stavbu v Rímskej ríši. Stavať ho začali v rokoch 70-72 n. l. za vlády cisára Vespasiána (Titus Flavius Vespasianus) na mieste bývalého komplexu palácov cisára Nera (Claudius Caesar Nero).

V roku 79 n. l. bolo dokončené po tretie poschodie. Po Vespasiánovej smrti pokračoval v stavbe amfiteátra cisárov syn Titus (Titus Flavius Vespasianus). V roku 80 bolo dokončené aj posledné poschodie. Pôvodne sa stavba nazývala Flaviovský amfiteáter podľa rodového mena Flavius cisárov Vespasiana a Tita. Mala oválny tvar, postavili ju v strede Ríma a išlo o najväčší amfiteáter Rímskej ríše. Pôvodne sa do Kolosea dostalo 50 000 sediacich divákov.

Otvoriť galériu
Konali sa v ňom gladiátorské zápasy ako zábava pre Rimanov. Gladiátori bojovali medzi sebou alebo so šelmami. Popri gladiátorských zápasoch sa v amfiteátri organizovali rekonštrukcie námorných i pozemných bitiek, vykonávali popravy, hralo sa v ňom divadlo a verejné predstavenia. V roku 217 Koloseum poškodil požiar, ktorý zničil horné drevené poschodia. Pravdepodobne zemetrasenie zapríčinilo jeho zničenie v roku 443. V ďalších rokoch nasledovalo viacero opráv.

Zmienky o posledných gladiátorských súbojoch pochádzajú z obdobia okolo roku 400. Koncom 6. storočia bol v amfiteátri postavený kostolík a aréna sa zmenila na cintorín. Z priestorov pod klenbami sa stali ubytovne a dielne. V 13. storočí bola budova premenená na pevnosť. Od 15. storočia slúžila ako kameňolom - materiál sa použil na výstavbu palácov. V roku 1749 pápež Benedikt XIV. vyhlásil Koloseum za posvätné miesto, lebo v ňom boli mučení raní kresťania.

Otvoriť galériu
Prvá krížová cesta na pamiatku umučenia Ježiša Krista sa v Koloseu konala v roku 1750 a viedol ju pápež Benedikt XIV. Búrlivé udalosti 18. a 19. storočia neumožnili rozvoj tejto tradície. Obnovil ju pápež Pavol VI. v roku 1964. Koloseum patrí dodnes medzi vyhľadávané turistické rímske pamiatky.

 

Pôvodných starovekých sedem divov sveta predstavovali diela z oblasti Stredozemného mora a Blízkeho východu. V tom čase vyvolávali obdiv pre technickú a umeleckú dokonalosť, vytvorili ich Egypťania, Babylončania, ostatné sa spájajú s helénskou kultúrou. Sú a boli to tieto pamiatky: pyramídy v Egypte (Gíze), Semiramidine visuté záhrady v Babylone, Artemidin chrám v Efeze, maják na ostrove Faros pri Alexandrii, Mauzóleum v Halikarnasse (v súčasnosti juhozápadné Turecko), Diova socha v Olympii a Rhodoský kolos. Z nich sa zachovali a v súčasnosti sú navštevované egyptské pyramídy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?