Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.07.2017 16:15 | Správy | Servis | Rodina

Novinárka Monika Tódová mala nepríjemnú návštevu: Kedy vás môže prepadnúť sociálka?!

Chodíte do roboty, staráte sa o deti a nemáte žiadne opletačky so zákonom? Napriek tomu sa vám môže stať to, čo novinárke Monike Tódovej z Denníka N.

Vo štvrtok u nej doma zazvonil zamestnanec úradu práce, aby zistil, či pracuje na Slovensku a kam do školy chodia jej deti. Kedy vás môže sociálny pracovník navštíviť a čo sa môže pýtať?

 

Investigatívna novinárka vo štvrtok zažila šok. „Pred dverami stál pán, ktorý sa mi predstavil ako zamestnanec Úradu práce sociálnych vecí a rodiny. Vraj prišiel na náhodnú kontrolu. Nechcel ísť dnu, dal mi len pár bežných otázok, či pracujem na území Slovenska, kam chodia deti do materskej škôlky,” hovorí Tódová. Ústredie práce reaguje, že neohlásená návšteva je súčasťou projektu, cieľom ktorého je zefektívnenie sociálneho systému.

Otvoriť galériu

Ak chcete vedieť, prečo práve u vás, dozviete sa toto: „Výber klientov, u ktorých sa vykonávajú návštevy v rodine, je na vedúcich oddelení na jednotlivých úradoch práce, a to tak, aby terénni sociálni pracovníci postupne nav­štívili všetkých poberateľov v rámci úradu,“ tvrdí hovorkyňa ústredia Jana Lukáčová. Pracujúci rodičia detí starších ako tri roky už nepoberajú rodičovský príspevok alebo na starostlivosť, len prídavky na deti. Na jedno dieťa pripadá 23,52 eura mesačne.

Môže sa to stať každému

Jana Lukáčová, hovorkyňa ÚPSVaR

Projekt sa realizuje v rámci celého Slovenska, teda návšteva terénneho sociálneho pracovníka sa môže dotknúť každého poberateľa štátnych sociálnych dávok v ktoromkoľvek meste či obci. V niektorých rizikových oblastiach (napr. rómske osady, sociálne slabé rodiny) sú návštevy častejšie a pôsobia aj ako prevencia voči nežiaducim javom – napríklad zanedbávanie starostlivosti o deti. Od začiatku roku 2016 do apríla 2017 sociálni pracovníci vykonali 79 072 návštev v rodinách.

Prísť môžu, keď je to v záujme dieťaťa

Milan Ficek, advokát

Podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí sú pracovníci oprávnení preverovať informácie, že dieťa by mohlo byť vystavené ohrozeniu života, zdravia alebo neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu. Môžu prísť na základe podnetov od tretích osôb, na základe vlastných zistení, poverenia súdu. Rodič je povinný umožniť im aj vstup do obydlia, no vyžaduje si váš súhlas. Ak nesúhlasíte, môže to povoliť súd. Kontrola sa musí preukázať písomným poverením, z návštevy musí vyhotoviť písomný záznam, ktorý bude súčasťou spisu. Zákon neupravuje povinnosť vopred ohlasovať dátum a čas kontroly, záleží na tom, čo je dôvodom kontroly.

Národný projekt

  • projekt sa nazýva Podpora rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí klientov v  oblasti sociálnych vecí a rodiny
  • cieľom časti Efektivita II. je zvýšiť efektívnosť a adresnosť poskytovania dávok a príspevkov - či sa peniaze na dávky vynakladajú účelne
  • úlohou terénnych sociálnych pracovníkov je zisťovať životnú situáciu klienta

Štát začal s nebezpečným trendom

Sociálna poradkyňa Ida Želinská

Otvoriť galériu

Čo hovoríte na kontrolu u novinárky Tódovej?

Nerozumiem, prečo štát začal s kontrolovaním základného príspevku pre rodičov. To chceme skontrolovať viac než milión rodičov? Prečo sa radšej nesústredia na kontrolovanie oprávneného poberania dávok v hmotnej núdzi, kde je zneužívanie časté?

Prídavok na dieťa ale poberá každý, kto má dieťa.

Áno, každý, kto sa stará o dieťa od narodenia až do jeho dospelosti. Nemožno ho odobrať, len presunúť na iného človeka, napr. druhého rodiča či inú osobu. To sa však robí len vtedy, keď dieťa je záškolákom, alebo sa dokáže, že nie je oň postarané. Alebo ak bránite dieťaťu v kontakte s iným rodičom, no toto musí nariadiť súd.

Čo teda štát kontrolami sleduje?

Štát podľa môjho názoru začal nebezpečný trend zásahu do domácností. Nemá to pravidlá - ako totiž vieme, čo je a čo nie je v poriadku? Ak bývam v garsónke a príkladne sa o dieťa starám, je to ok alebo nie je? Prečo najskôr nevysvetlia verejnosti, čo a za akým účelom kontrolujú?

Ako by mal rodič na podobnú návštevu zareagovať?

Nemá povinnosť pustiť pracovníka dnu. Ten ale v správe môže uviesť, že rodič nespolupracoval, a  je otázne, aké to bude mať dôsledky. Odporúčam vyžiadať si meno, doklad a nepustiť pracovníka z bytu skôr, ako vám dá podpísať to, čo si o vás zaznačil. Vyžiadajte si to aj s kópiou. Ak nesúhlasíte, pokojne to tam napíšte a podpíšte sa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nic, joc, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva